Rozmarín lekársky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rosmarinus officinalis)
Rozmarín lekársky

Rozmarín lekársky.
Vedecká klasifikácia
Linné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Salvia rosmarinus

Rozmarín lekársky (Salvia rosmarinus) je vždyzelený poloker z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Do roku 2017 bol známy pod vedeckým názvom Rosmarinus officinalis, teraz už len synonymum.

Pôvod mena[upraviť | upraviť zdroj]

Pomenovanie Rozmarín pochádza z latinského ros marinus v preklade ros - rosa, marinus - morský, čiže morská rosa.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Rastie v južnej a strednej Európe, ako divorastúca bylina. Na Slovensku sa zvykne pestovať v záhradách a kvetináčoch. Zimu neznáša.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Je to poloker s čiarkovitými, kožovitými a na vrchnej strane bieloplstnatými listami. V pazuchách listov sú nakopené do vidlíc bledomodré, pyskovité kvety, ktoré majú iba dve tyčinky. Plody sú tvrdky. Kvitne od júna do augusta.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Zbiera sa list (Folium rosmarini, Folium roris marini), ktorý sa strhá z odrezaných konárov a suší sa. Vo farmácii sa z nej pripravujú galenické prípravky (nálevy, liečivé čaje, mastí, náplasti) a získava sa silica (Oleum rosmarini). Silica sa používa aj vo voňavkárskom a v kozmetickom priemysle (výroba kolínskej vody atď.) Čerstvé prúty bývajú odpradávna slávnostnou ozdobou svadobčanov. V príprave pokrmov sa používa ako korenina hlavne na ryby, pre svoju charakteristickú arómu.

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Listy obsahujú až 2% silice, triesloviny, živicu, horčinu a iné. Má ostrú, gáforovú chuť a silnú aromatickú vôňu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]