Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie

Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie je ulica v Paríži v 4. obvode. Ide o jednu z najstarších ulíc v štvrti Marais, pretože existuje už od 13. storočia. Ulica je od 80. rokov 20. storočia centrom života gayov v Paríži.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica bola otvorená ako predĺženie ulice Rue Saint-Merri. V roku 1232 je zmieňovaná ako Rue de Lagny alebo tiež Rue de la Grande-Bretonnerie, pretože sa rozkladala na mieste zvanom Champ-aux-Bretons, ktoré bolo lénom abbého Saint-Pierre de Lagny.[chýba zdroj] V roku 1258 sa sem presťahoval rád krížovníkov, ktorí sa podieľali na ochrane mesta. Rýchlo sa stali jednou z najbohatších komunít v štvrti Marais. Ich priorstvo Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie bolo zavreté na konci vlády Ľudovíta XVI. a zbúrané počas Francúzskej revolúcie. Na jeho mieste vzniklo rovnomenné námestie. V roku 1314 získala ulica svoj dnešný názov práve podľa krížovníkov.

V ulici sa zachovalo niekoľko pekných domov a malých mestských palácov postavených v 17. a 18. storočí. K historicky najcennejším patria domy č. 13, 15 – 19, 22, 24, 26, 35, 36 a 48.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie na českej Wikipédii.