Saint John’s

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Saint John's
hlavné mesto
Pohľad na centrum mesta v roku 2012
Štát Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda
Súradnice 17°7′S 61°51′Z / 17,117°S 61,850°Z / 17.117; -61.850
Rozloha 10 km² (1 000 ha)
Obyvateľstvo 31 000 (2005)
Vznik 1632
Poloha mesta Saint John’s
Poloha mesta Saint John’s
Wikimedia Commons: Saint John’s
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Saint John's je hlavné mesto a najväčšie mesto Antiguy a Barbudy, nachádzajúce sa v Karibiku, na súostroví Malé Antily, na Záveterných ostrovoch. Je obchodným centrom krajiny a hlavným prístavom na ostrove Antigua. Na rozlohe 10 km² tu žije zhruba 31 000 obyvateľov (2005).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je administratívnym centrom krajiny už od dôb kolonizácie v roku 1632. Vláda tu sídli od roku 1981, odkedy krajina získala nezávislosť.

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

St. John's je jedným z ekonomicky najviac vyspelých a kozmopolitných oblastí v Malých Antilách. Je vyhľadávanou destináciou turistov z Európy a USA.

Dôležitým priemyselným odvetvím je rybolov. Na juhu mesta sa nachádza jediná pálenica rumu na ostrove, The Antigua Rum Distillery.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Obyvatelia mesta, tak ako aj v celej krajine, sú zmiešaného afro-európskeho pôvodu. Žije tu tiež menšina Britov, Portugalcov a blízkovýchodných arabských kresťanov.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

V meste môžeme nájsť múzea Museum of Antigua and Barbuda (Národné múzeum štátu Antigua a Barbuda) a Museum of Marine Art, obsahujúce okrem iného aj veci z potopených lodí, St. John's Cathedral (Katedrála svätého Jana), botanickú záhradu a medzinárodné letisko V. C. Bird International Airport. V meste sa nachádza okrem národného štadiónu aj multifunkční štadión Sir Vivian Richards Stadium, kde sa v roku 2007 uskutočnili majstrovstvá sveta v krikete. Okrem toho tu ešte možno nájsť lekársku univerzitu American University of Antigua.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov St. John's, Antigua and Barbuda na anglickej Wikipédii a Saint John's na českej Wikipédii.