Sedavce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sedavce
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Sedentaria
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Sedavce[1] (iné názvy: sedavky[2], prisadnuté mnohoštetinavce[3], prisadnuté[4]; lat. Sedentaria) je rad mnohoštetinavých obrúčkavcov. Ich telo je rozlíšené na viac častí s odlišne formovanými parapódiami (na niektorých častiach tela môžu chýbať). Hltan je bez čeľustí a nie je vyliačiteľný.

Patria sem detritofágne až saprofágne druhy morského dna, kde žijú v chodbách alebo v rúrkovitých schránkach, ktoré sú produktom epidermu. Na pobreží európskych morí je bežná Serpula vermicularis. Je dlhá asi 5 cm, žije v nepravidelne stočených rúrkach na skalách a ulitách, inkrustovaných CaCO3. Veľmi hojný druh Lanice conchilega je dlhý 30 – 40 cm a žije v rúrkach, zlepených z piesku. Podobne žije aj asi 10 cm dlhá Owenia filiformis v Stredozemnom mori. Veľkým druhom je až 60 cm dlhá Arenicola marina olivovozelenej farby. K nápadným druhom patrí Spirographis spallanzanii, na hlave má veniec farebných tentakúl. Dokáže sa bleskurýchle vtiahnuť do rovnej rúrky z pseudochitinózneho sekrétu. Často ho chovajú v morských akváriách.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. mnohoštetinavce in: Pyramída - encyklopedický časopis moderného človeka, č. 103, str. 3270
  2. Eva TIRJAKOVÁ, Peter VĎAČNÝ, Ľudovít KOCIAN. SYSTÉM EUKARYOTICKÝCH JEDNOBUNKOVCOV A ŽIVOČÍCHOV. 2015 [1]
  3. PaedDr. Valerián Franc CSc.: Systém a fylogenéza živočíchov – bezchordáty – zdroj, z ktorého (pôvodne) úplne alebo čiastočne čerpal tento článok.
  4. mnohoštetinavce. In: Malá encyklopédia biológie. Bratislava: Obzor. 1975. S. 309