Severokaukazský emirát

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Severokaukazský emirát
Северо-Кавказский эмират
 Terekská oblasť 1919 – 1920 Horská autonómna sovietska socialistická republika 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Obyvateľstvo
čečenčina, dagestančina
Štátny útvar
Vznik
september 1919
Zánik
marec 1920
Predchádzajúce štáty:
Terekská oblasť Terekská oblasť
Nástupnícke štáty:
Horská autonómna sovietska socialistická republika Horská autonómna sovietska socialistická republika

Severokaukazský emirát (rus. Северо-Кавказский эмират – Severo-Kavkazskij emirat) bol islamský štát tvorený hlavne Avarmi a Čečencami, ktorý existoval na území Čečenska a západného Dagestanu počas ruskej občianskej vojny od septembra 1919 do marca 1920. Dočasné hlavné mesto emirátu vzniklo v dedine Vedeno a vodca emirátu bol Uzun-Hadži. Dostal titul "jeho Veličenstvo Imám a Emir severného Kaukazu, Šejk Uzun Hair Hadži Chán".

V polovici roka 1918, vojaci ruskej Bielej armády tvorenej dobrovoľníkmi pod vedením generála Antona Denikina boli v rozpore s kaukazskými národmi v Severnom Kaukaze. Uzun-Hadži, s malým vojskom obsadil dedinu Vedeno a vyhlásil vojnu proti Denikinovi.

V septembri 1919, Uzun-Hadži oznámil vytvorenie Severokaukazského emirátu ako nezávislú monarchiu pod ochranou osmanského sultána Mehmeda VI. Vojenské ťaženie s podporou rebelov z Gruzínska a Severného Osetska bolo neúspešné a emirát sa stal závislým na boľševickej podpore až do konca.

V januári 1920, vojenská a ekonomická situácia v emiráte bola na spadnutie. Uzun-Hadži súhlasil o vstupe emirátu do Ruskej SFSR zo sľubom autonómie. Uzun-Hadži čoskoro zomrel, ale sľub autonómie viedol k vytvoreniu a začleneniu do Horskej ASSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku North Caucasian Emirate na anglickej Wikipédii.