Seán Patrick O'Malley

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Seán Patrick O'Malley
Arcibiskup bostonský
Seán Patrick O'Malley
Erb Seán Patrick O'Malley
„Quodcumque dixerit facite“
„Urobte všetko čo povie“
Štát pôsobeniaUSA
Funkcie a tituly
Predchádzajúce funkcie
Arcibiskup bostonský
Biografické údaje
Narodenie29. jún 1944 (79 rokov)
Lakewood, Ohio
Svätenia
CirkevRímskokatolícka cirkev
Kňaz
Kňazská vysviacka29. August 1970
Biskup
Konsekrácia2 August 1984
Kardinál
Menovanie23 Apríl 2006
Benedikt XVI.
Odkazy
Seán Patrick O'Malley na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Seán Patrick O'Malley

Seán Patrick kardinál O'Malley (* 29. jún 1944, Lakewood, Ohio) je americký rímskokatolícky kňaz, arcibiskup Bostonu a kardinál rímskokatolíckej cirkvi.

Kňaz[upraviť | upraviť zdroj]

Vstúpil do rádu kapucínov a rehoľné sľuby zložil 14. júla 1965. Študoval v meste Washington DC v rádovom kolégiu (Capuchin College) a štúdiá dokončil na škole St. Fidelis. Získal doktorát zo španielskej a portugalskej literatúry. Kňazské svätenie prijal 29. augusta 1970. V rokoch 19691973 prednášal na Americkej katolíckej univerzite (Catholic University of America) vo Washingtone. Neskôr pôsobil ako duchovný v komunite tzv. Latinos, teda osôb hovoriacich španielsky a portugalsky, taktiež vo Washingtone a okolí.

Biskup[upraviť | upraviť zdroj]

V júni 1984 bol menovaný biskupom koadjútorom na Panenských ostrovoch, biskupské svätenie prijal 2. augusta toho istého roku. Riadenie diecézy prevzal v októbri 1985 po tom, čo dovtedajší biskup odišiel na odpočinok. V júni 1992 bol menovaný biskupom diecézy Fall River, v septembri 2002 sa stal biskupom v Palm Beach. O necelý rok neskôr, v júli 2003, nahradil kardinála Bernarda Lawa na čele Bostonskej arcidiecézy.

Kardinál[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2006 ohlásil pápež Benedikt XVI. jeho kardinálsku nomináciu, kardinálske insígnie prevzal na konzistóriu 24. marca toho istého roku. V septembri 2006 začal ako jeden z mála kardinálov prevádzkovať svoj blog, na ktorom raz týždenne komentuje udalosti v živote katolíckej cirkvi v Spojených štátoch aj vo svete. Dňa 13. apríla 2013 bolo vo Vatikáne oznámené, že pápež František ustanovil nový poradný zbor ôsmich kardinálov, ktorý mu má pomôcť pri vypracovaní reformy vatikánskej kúrie. Jedným z členov tejto pracovnej skupiny sa stal aj kardinál O'Malley. V marci 2014 ho pápež František vymenoval za člena novo vzniknutej komisie na ochranu maloletých. Tá sa má zaoberať napr. oblasťou výchovy, ktorá má predísť zneužívaniu detí, trestnými postupmi v oblasti zločinov páchaných na deťoch, civilnými i kanonickými povinnosťami alebo rozvíjaním „dobrej praxe“, ktorá sa na celospoločenskej úrovni osvedčila. Dňa 10. septembra toho istého roku bol menovaný za predsedu tejto komisie.

Súvisiace články[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seán Patrick O'Malley na českej Wikipédii.