Sigrid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sigrid
Sigrid na vystúpení v Osle v 2022
Sigrid na vystúpení v Osle v 2022
Základné informácie
Rodné meno Sigrid Solbakk Raabe
Umelecké mená Sigrid
Narodenie 5. september 1996 (27 rokov)
Ålesund, Nórsko
Bydlisko Bergen, Nórsko
Pôsobenie speváčka-textárka
Žáner Pop, electropop, synth-pop, scandipop
Hrá na nástrojoch klavír, gitara
Roky pôsob. 2013 - súčasnosť
Súrodenci Tellef Raabe (brat)
Vydavateľstvá Island, Petroleum
Vplyv Joni Mitchell, Adele a Neil Young
Webstránka thisissigrid.com

podpis Sigrid

Sigrid Solbakk Raabe, (* 5. september 1996, Ålesund, Nórsko), známa pod pseudonymom Sigrid, je nórska speváčka a textárka. V roku 2017 dosiahla medzinárodný úspech so singlom „Don't Kill my Vibe“. Vydala dva štúdiové albumy Sucker Punch (2019) a How to Let Go (2022). Vydala aj dve EP.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Skorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Sigrid Solbakk Raabe sa narodila Ålesund Håkon Raabe a Anette Sølberg Solbakk 5. septembra 1996. Má dvoch starších súrodencov, brata Tellefa, ktorý je tiež hudobník, a sestru Johanne. Na prvom vystúpení v škôlke ju museli po plači stiahnuť z javiska. Na klavíri začala hrať v 7 rokoch a spievať začala v 13 rokoch. Keď mala 13 rokov, vystúpila so skladbou od NirvanySmells Like Teen Spirit“. Počas jej detstva ju inšpirovali Joni Mitchell, Adele a Neil Young. V ranej mladosti plánovala stať sa učiteľkou, právničkou alebo novinárkou, pričom si myslela, že kariéra v hudbe by bola príliš neistá.

V prvom ročníku na strednej škole si uvedomila, že hudba je viac ako len koníček. Keď mala 17 rokov, spolu so sestrou Johanne založili kapelu s názvom Sala Says Mhyp, ktorá bola pomenovaná po ich zosnulej mačke Sala. Po ukončení strednej školy v Ålesunde sa Sigrid presťahovala do Bergenu kvôli indie hudobnej scéne, kde žila v spoločnom byte so svojím bratom a priateľmi. Predčasne ukončila vysokú školu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veku 16 rokov napísala svoju prvú pieseň „Sun“ po tom, čo jej brat Tellef Raabe, ktorý je tiež hudobníkom, povedal, aby prestala hrať cover verzie piesní Adele na vystúpeniach, a vyzval ju, aby napísala pieseň, s ktorou by mohla vystúpiť na jednom z jeho koncertov. V roku 2013 vydala „Sun“ ako svoj debutový singel. Pieseň bola hraná v nórskych rádiách. Nasledujúci rok podpísala zmluvu s Petroleum Records a vystupovala na festivaloch ako napríklad Øyafestivalen.

V roku 2016 v spolupráci s Martinom Sjøliem napísala skladbu „Don't Kill My Vibe“, inšpirovanú incidentom, kedy ju producent znevážil počas písania skladieb. Po tom, čo si skladbu vypočuli manažéri Island Records, okamžite s ňou podpísali nahrávaciu zmluvu. 5. mája 2017 vydala svoje debutové EP, ktoré bolo pomenované podľa singlu. EP sa umiestnilo v rebríčkoch v Nórsku, Austrálii a Spojenom kráľovstve. Na jar a v lete 2017 vystúpila Sigrid na festivaloch The Great Escape Festival, Festival Roskilde, Festival Glastonbury, Festival Latitude a Festivaly Reading a Leeds. Bola tiež súčasťou soundtracku The Sims 4: Rodičovstvo s verziou jej piesne „Don't Kill My Vibe“ vo fiktívnom jazyku similčine. V tom istom roku sa objavila sa aj na soundtracku k filmu Justice League s coververziou klasiky „Everybody Knows“ od Leonarda Cohena z roku 1988.

V januári 2018 získala ocenenie v ankete Sound of... britskej BBC. 10. februára 2018 bola hosťujúcou moderátorkou epizódy The Playlist pre CBBC. V tom istom mesiaci Sigrid vyhrala cenu Objav roka na Spellemannprisen 2017. 11. júla 2018 vyšlo jej druhé EP Raw, ktoré obsahuje 5 skladieb.

8. marca 2019 vyšiel Sigridin debutový album Sucker Punch. Album obsahuje 12 skladieb vrátane piatich skladieb vydaných pred albumom. V roku 2019 Sigrid koncertovala s Maroon 5 na turné Red Pill Blues Tour v Európe, bola predskokanom na turné Georga Ezru po Spojenom kráľovstve a mala turné v Severnej Amerike a Európe. Sigrid prispela piesňou „Home to You“ na soundtrack k filmu Vzduchoplavci. V roku 2019 bola uvedená v rebríčku „Forbes 30 Under 30“ v kategórii European Entertainment.

V roku 2020 bola Sigrid jedným z mnohých umelcov, ktorí sa zúčastnili na BBC Radio 1 Live Lounge cover verzie piesne Foo Fighters „Times Like These“, ktorá bola zorganizovaná s cieľom získať finančné prostriedky na pandémiu COVID-19.

V máji 2021 vydala singel „Mirror“ nasledovaný augustovým „Burning Bridges“ z pripravovaného druhého albumu. V novembri 2021 vystúpila Sigrid v írskom Dingle v rámci dvadsiatej série hudobno televíznej série a festivalu Other Voices.

Sigridin druhý album How to Let Go bol vydaný 6. mája 2022.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy

EP

  • Don't Kill My Vibe (2017)
  • Raw (2018)
  • The Hype (2023)

Koncertné turné[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2018: UK & Ireland Tour
  • 2018: European Tour
  • 2019: The Sucker Punch Tour (v USA)
  • 2019: UK & EU Tour
  • 2022-2023: How To Let Go Tour
  • 2023: Norway Club Tour

Ako podporný umelec

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sigrid

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sigrid (singer) na anglickej Wikipédii.