Snubný prsteň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Snubný prsteň
Snubné prstene
Snubné prstene

Snubné prstene si vymieňajú pri svadobnom obrade ženích s nevestou ako symbol sľubu lásky, vernosti a spojenia.

Na jeho výrobu sa používa najčastejšie biele alebo žlté zlato, ale tiež striebro alebo chirurgická oceľ, prípadne kombinácia rôznych kovov. Obvyklé je podobné prevedenie oboch prsteňov. Nevesta môže mať prsteň ozdobený kamienkami. Výber je široký - od zirkónov až po brilianty a diamanty. Na vnútornú stranu prsteňa je možné vyryť krátky text. Býva to najčastejšie dátum svadby a mená novomanželov alebo aj citát.

Meranie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri výbere snubného prsteňa je potrebné dať pozor na jeho správnu veľkosť. Tú pomôžu určiť v zlatníctve pomocou meracích krúžkov. Doma možno určiť veľkosť pomocou špagátu, ktorý omotáme okolo prsta a následne zmeriame jeho dĺžku, alebo pomocou papierových prúžkov s predtlačenými hodnotami.

Zásnubný prsteň[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zásnubný prsteň

Zásnubný prsteň má dať na vedomie všetkým, že osoba, ktorá ho nosí, je zasnúbená a bude sa vydávať.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vymieňania snubných prsteňov sa datuje už od 12. storočia. Po svadbe tento prsteň nosí súčasne so zásnubným. Zásnubný prsteň začal svoju históriu v starovekom Egypte. V časoch starého Egypta mali zásnubné prstene úplne inú podobu než ako ich poznáme dnes. Prsteň tvoril kovový prúžok spojený do tvaru kruhu. Takýto prsteň mal symbolizovať nekonečnosť. Zásnubné prstene používali tiež v dobách starého Ríma. Rimania dávali prsteň spolu s malým kľúčikom, ktorý mal ochrániť obdarovaného. Rímske nevesty dostávali dva snubné prstene, jeden zlatý, ktorý nosili na verejnosti, druhý vyrobený z kameňa, ten používali počas vykonávania domácich prác. Nie vždy znamenalo nosenie prsteňa podobného snubnému manželstvo. Niekedy taký prsteň znamenal nedotknutosť nositeľa, alebo taký prsteň bol symbolom čistého priateľstva.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Snubní prsten na českej Wikipédii.