Spolok výtvarných umelcov Mánes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Funkcionalistický komplex Mánes nad Vltavou
Pohľad do interiéru budovy s Národným divadlom v pozadí

Spolok výtvarných umelcov MánesSVU Mánes, Mánes – bol založený v roku 1887, jeho účelom bolo diskutovať a prednášať o umení, ako českom tak európskom, vydávať časopis „Volné směry“ (od 1897), umelecké publikácie a poriadať výstavy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spolok sa pomenoval po maliarovi Josefovi Mánesovi. Prvým predsedom bol zvolený Mikoláš Aleš, redaktorom sa stal Luděk Marold.

Prvou výstavou bola v roku 1896 súborná výstava Mikoláša Alša v Topičovom salóne.

Otvorenie kultúrneho obzoru, cesty umelcov do zahraničia, správy o nich a výstavy priniesli podnety českému umeniu – ako napríklad secesiu, impresionizmus, kubizmus.

V lete roku 1902 poriadal Mánes výstavu sôch Augusta Rodina, výstavu ruského umenia v roku 1904, v roku 1905 výstavu malieb Edvarda Muncha, francúzskych impresionistov v roku 1907, vedľa výstav nemeckého, poľského, chorvátskeho, dánskeho, anglického umenia.

SVU Mánes vydával edíciu Zlatoroh - zbierka ilustrovaných monografií, ktorú viedol Max Švabinský:

Po februárovom prevrate v roku 1948 bol SVU Mánes šikanovaný a nakoniec v roku 1956 násilne rozpustený[1], na jeho miesto funkcionári komunistického režimu dosadili Český fond výtvarných umení. Vtedy síce už v Sovietskom zväze, ktorý určoval dianie vo svojich satelitoch, prebiehala krátká doba uvoľnenia, tá ale do socialistického Česko-Slovenska dorazila s meškaním až začiatkom 60. rokov.

Budova spolku Mánes[upraviť | upraviť zdroj]

Šítkovský mlyn v Prahe je doložený od 12. storočia, rozšírený v roku 1495 o vodáreň a Šítkovskú vodárenskú vežu. Nasledujúce prestavby rešpektovali vodárenskú vežu s barokovou strechou. Vodáreň zásobovala štyri mestské fontány.

V rokoch 19281930 na tomto mieste vystaval spolok Mánes funkcionalistický komplex reštaurácie, klubovne a výstavnej siene, navrhnutý Otakarom Novotným.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rozhodnutie o rozpustení Spolku výtvarných umelcov Mánes [online]. Ústredný národný výbor hlavného mesta Prahy, 1956-03-03, [cit. 2016-12-01]. Dostupné online. Archivované 2003-03-12 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).