Stanisław Sosabowski

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanisław Franciszek Sosabowski
poľský dôstojník, veliteľ výsadkovej brigády na západnom fronte
poľský dôstojník, veliteľ výsadkovej brigády na západnom fronte
Narodenie8. máj 1892
Stanisławów, Halič (dnes Ukrajina)
Úmrtie25. september 1967 (75 rokov)
Hillingdon, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Stanisław Sosabowski

Generálmajor Stanisław Franciszek Sosabowski (* 8. máj 1892, Stanisławów, Halič, dnešná Ukrajina – † 25. september 1967, Hillingdon, Spojené kráľovstvo) bol poľský generál z 2. svetovej vojny a veliteľ 1. poľskej slobodnej výsadkovej brigády.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 8. mája 1892 v meste Stanisławów v rodine železničiara. Študoval na gymnáziu a roku 1910 bol prijatý na štúdium ekonómie na Univerzite v Krakove. Po smrti otca sa však jeho rodina dostala do finančnej tiesne a tak bol nútený zanechať štúdium a vrátiť sa do Stanisławówa. Tam sa stal členom polovojenskej skautskej organizácie a čoskoro sa vypracoval na jej popredné posty v oblasti.

Raná kariéra v armáde[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1913 bol povolaný do rakúsko-uhorskej armády, kde bol v hodnosti desiatnika zaradený do 58. pešieho pluku. Počas prvej svetovej vojny bojoval na východnom fronte proti ruským vojskám v bitkách o Rzeszów, Dukelský priesmyk a Gorlice. Za svoje činy bol odmenený viacerými medailami a bol povýšený na poručíka. V roku 1915 bol v bojoch ťažko zranený a stiahnutý z frontu.

V novembri 1918, po obnovení poľskej samostatnosti sa Sosabowski dobrovoľne prihlásil do novej poľskej armády, avšak jeho zranenia ešte neboli doliečené a vylučovali jeho frontovú službu, preto pracoval v štábe na ministerstve vojny vo Varšave. Počas Poľsko-sovietskej vojny bol Sosabowski povýšený na majora a roku 1922 začal študovať na vyššej vojenskej škole vo Varšave. Po jej skončení pracoval v poľskom generálnom štábe a neskôr od roku 1928 velil 75. pešiemu, neskôr 3. podhalanskému streleckému pluku. Od roku 1930 bol profesorom logistiky na jeho alma mater. V roku 1937 bol povýšený na plukovníka a poverený velením 9. legionárskemu pluku v meste Zamość v juhovýchodnom Poľsku. V januári 1939 sa stal veliteľom prestížneho Varšavského 21. pešieho „pluku detí Varšavy“.

Druhá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

V dôsledku mobilizácie v roku 1939 sa táto jednotka stala súčasťou 8. pešej divízie Teodora Furgalského a premiestnila sa z Varšavy do Ciechanówa, kde mala tvoriť zálohu Modlinskej armády. 21. pluk sa od 2. septembra účastnil bojov o Mławu a ako jedinému z divízie sa podarilo prežiť nemecký útok a organizovane sa stiahnuť k Varšave, kde bol v nasledujúcich bojoch pomerne úspešný a spôsobil Nemcom ťažké straty. Následne bola jednotka pod Sosabowského velením poverená obranou Grochówa, ktorú úspešne realizovala až do kapitulácie Varšavy. Počas týchto bojov bol Sosabowski vyznamenaný najvyšším poľským vyznamenaním Virtuti Militari. Po porážke Poľska bol nakrátko vojnovým zajatcom, no z tábora v Żyrardówe utiekol a cez Maďarsko a Rumunsko sa dostal do Francúzska, kde bol odhodlaný ďalej pokračovať v boji proti fašizmu. Poľské vojsko vo Francúzsku však nedostalo potrebnú podporu a väčšina jeho príslušníkov nebola vôbec ozbrojená, bolo pre to nútené ustupovať až na pobrežie Atlantického oceánu, odkiaľ sa aspoň jeho časť dostala do Británie.

Sosabowski (vľavo) a gen. Browning

Vo Veľkej Británii sa tiež formovalo Poľské vojsko. Sosabowski prišiel po krátkom čase s nápadom zorganizovať výsadkovú brigádu a v 49 rokoch absolvoval v plnej miere ťažký výsadkársky výcvik. V októbri 1942 bola 1. poľská slobodná výsadková brigáda pripravená k boju. V septembri 1943 ho generál Frederick Browning vyzval aby jednotku doplnil ďalšími poľskými a britskými vojakmi a vytvoril tak divíziu. Sosabowski však odmietol. Napriek tomu bol 15. júna 1944 povýšený na brigádneho generála. Pri vytváraní jednotky však niekedy jednal s tými, ktorí s ním nesúhlasili, veľmi impulzívne a hrubo, čím si medzi ostatnými dôstojníkmi nezískal veľa sympatií. Toto jeho správanie sa mu síce pri vedení bojových akcií či vytváraní brigády mohlo hodiť, no v neskoršom období len zhoršovalo jeho vzťahy s nadriadenými a viedlo k ďalším problémom.

Keď sa v auguste 1944 začalo Varšavské povstanie bola jednotka plne pripravená na výsadok do oblasti aby pomohla ťažko skúšanej Armii Krajowej. To však nebolo možné, pretože západní spojenci nedisponovali lietadlami s dostatočným doletom, ktoré by boli schopné jednotku prepraviť do Varšavy a Sovietsky zväz odmietol použitie svojich letísk pre pristátie britských lietadiel. V poľskom exilovom vojsku vtedy nakrátko zavládla veľká dezilúzia a úpadok morálky. 1. poľská slobodná výsadková brigáda sa však mala čoskoro účastniť iných bojov. Počas bojov vo Varšave bol jeho syn Stanisław ranený a prišiel o zrak.

17. septembra 1944 sa v Holandsku začala operácia Market Garden. Poľská brigáda nasledovala svojich britských a amerických kolegov a 19. septembra bola vysadená menšia časť jednotky spolu so Sosabowským. Zvyšok ju mal kvôli zlému počasiu nasledovať až 21. septembra. Výsadok pri Drieli však nedopadol podľa predstáv veliteľov. Jednotka sa dostala pod paľbu nemeckého protilietadlového delostrelectva a navyše bola v dôsledku chýb R.A.F. vysadená príliš ďaleko od Britov, ktorých mala podporovať a prišla o väčšinu zásob. Sosabowského vojaci podnikli niekoľko pokusov prekročiť Rýn a pomôcť ťažko skúšanej 1. výsadkovej divízii, ale celkovo sa to podarilo iba asi 230 mužom (pri dvoch pokusoch). V neskoršej fáze bitky kryli poľskí výsadkári ústup zvyškov britského výsadku. Sosabowski v ťažkých bojoch stratil asi 40% svojich mužov. Po skončení bojov, ho kvôli nezhodám s britskými nadriadenými, bol poľský generálny štáb nútený na nátlak spojencov odvolať z funkcie. Stal sa akýsi obetný baránok, napriek tomu, že počas bojov neurobil žiadnu chybu a samotná jednotka ukázala veľké odhodlanie a statočnosť.

Povojnové obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

Čoskoro po vojne presťahoval svoju manželku a syna z Poľska do Británie. Onedlho na to v septembri 1946 ho poľskí komunisti pozbavili štátneho občianstva a už sa nikdy do svojej vlasti nevrátil. Usadil sa v západnom Londýne a až do svojej smrti 25. september 1967 pracoval ako robotník. V roku 1969 boli jeho telesné pozostatky prevezené do Varšavy, kde bol pochovaný na vojenskom cintoríne.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Stručne o Stanisławovi Sosabowskom