Synoda vo Frankfurte (1007)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Frankfurtská synoda bolo cirkevné zhromaždenie, ktoré sa konalo 1. novembra 1007 v dnešnom nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom.

Synodu zvolal kráľ Henrich II. s cieľom získať súhlas biskupov so založením novej diecézy so sídlom v Bambergu, ktorá by vznikla vyčlenením určitých území z Würzburskej a Eichstättskej diecézy. Zúčastnilo sa jej minimálne 35 nemeckých, burgundských, uhorských a talianskych biskupov. Würzburský biskup Heinrich I. († 1018) nebol osobne prítomný, vyslal však delegáta. Synode predsedal, v zastúpení rímskeho pápeža Jána XVIII., mohučský arcibiskup Willigis († 1011).

Kráľ Henrich II. sa obával odmietavého postoja biskupov, a tak sa voči zhromaždeniu cirkevných kniežat správal veľmi submisívne.

Synoda napokon schválila vznik Bamberského biskupstva a ešte v ten istý deň bol za jej prvého diecézneho biskupa vysvätený Eberhard († 1040). Zároveň boli novej diecéze písomne garantované bohaté donácie, ktoré mali vytvoriť jej solídnu hospodársku bázu. Kráľovské mestá Forchheim, Fürth a Hallstadt prešli do vlastníctva Bamberského biskupstva.

Pramene[upraviť | upraviť zdroj]

  • TRILLMICH, Werner (ed.). Thietmar von Merseburg: Chronik. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 2011. ISBN 9783534246694.

Nemecký text Kroniky Thietmara z Merseburgu (* 975; † 1018) je dostupný online:

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Synode von Frankfurt 1007 na nemeckej Wikipédii.