Tour International Danubien

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z TID)
Logo Tour International Danubien

Tour International Danubien (TID) je najdlhšia organizovaná túra na kanoe a veslovaní na svete. Koná sa každý rok na úseku Dunaja od roku 1956. Organizátor je registrovaný spolok, ktorý organizuje zájazd pod záštitou kanoistických zväzov zúčastnených krajín.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý dunajský výlet (I. TID) sa uskutočnil v roku 1956 ako sedemdňový medzinárodný turistický výlet po Dunaji na vzdialenosť 222 kilometrov z Bratislavy do Budapešti. Už v roku 1957 (II. TID) sa cesta predĺžila do Belehradu. Turné sa začalo v roku 1959 pod názvom IV International Friendship Tour of the VII World Festival of Youth and Students in Vienna. V roku 1965 (X. TID) sa plavba po Dunaji začala v Regensburgu, a teda po prvý raz v Nemecku a od roku 1968 (XIII. TID) sa trasa TID začína v Ingolstadte, vždy koncom júna. Trvá približne 2 mesiace. Vedie cez ďalšie usporiadateľské krajiny Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko a Rumunsko a končí sa v polovici septembra po 2 516 kilometroch v Sfântu Gheorghe (Rumunsko) pri Čiernom mori. V niektorých rokoch sa po hornom Dunaji premáva aj v čiastkových etapách z Donaueschingenu do Ingolstadtu. Rumunsko oficiálne patrí do organizácie TID od 54. TID v roku 2009, rovnako ako Chorvátsko od roku 2012.

Na slovenskom úseku Dunaja kempujú účastníci podujetia na troch miestach. V Bratislave, Gabčíkove a v Komárne. Organiyačne sa mu venuje Klub Slovenských Turistov a Klub turistov Kormorán Komárno [1] [2] [3]

Počet účastníkov sa z roka na rok mení a na jednotlivých úsekoch sa pohybuje v priemere v spodnom trojcifernom pásme.

Už od začiatku bolo cieľom podujatia vzájomné spoznávanie sa a porozumenie bez ohľadu na politické, ideologické, náboženské či etnické rozdiely. Na pozadí východo-západného konfliktu a neskôr aj juhoslovanských vojen sa mali vytvárať priateľstvá, posilňovať solidaritu medzi nadšencami vodných športov a občanmi rôznych krajín a priateľstvo a mier medzi národmi, najmä podunajských krajín. byť povýšený.

Najvyšší orgán, konferencia TID, prerokúva a rozhoduje o harmonograme, podmienkach účasti, potrebných opatreniach a prípadných otázkach týkajúcich sa stanov. Konferencia rozhoduje aj o odovzdávaní cien TID. Úradným jazykom TID je nemčina (korešpondencia, protokoly atď.).

Príspevky na náklady, ktoré sa v jednotlivých krajinách líšia, treba chápať ako symbolický príspevok na podporu organizácií, ktoré sú závislé od vlastnej iniciatívy a dobrovoľníkov v každej členskej krajine.

Po predchádzajúcej registrácii je možné výlet začať a skončiť v ktoromkoľvek z plánovaných kempov. Každý si môže ľubovoľne dohodnúť načasovanie jednotlivých denných etáp. Na vode nie je žiadna prehliadka so sprievodcom. Denné vzdialenosti od 20 do 60 kilometrov musia prejsť bez ohľadu na poveternostné podmienky (teplo, dážď, vietor). Batožina sa zvyčajne prepravuje na lodi. Účasť sa neodporúča, ak máte zdravotné problémy. Podmienkou účasti je správne zmontované, kompletné a kvalitné vybavenie.[4][5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. A.S, Petit Press. Na niektoré etapy Medzinárodnej dunajskej plavby TID sa ešte možno prihlásiť [online]. www.sme.sk, [cit. 2023-01-17]. Dostupné online.
  2. A.S, Petit Press. Účastníci medzinárodnej dunajskej plavby TID prechádzali cez Slovensko [online]. mynovezamky.sme.sk, [cit. 2023-01-17]. Dostupné online.
  3. Kontakt | TID [online]. [Cit. 2023-01-17]. Dostupné online.
  4. Tour International Danubien (TID) [online]. www.tour-international-danubien.org, [cit. 2023-01-15]. Dostupné online.
  5. "Die Völkerverständigung, die klappt ganz gut..." - Ein Film über die Tour International Danubien [online]. www.tid-derfilm.de, [cit. 2023-01-15]. Dostupné online. (po nemecky)