Termosféra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na vrchné vrstvy zemskej atmosféry z vesmíru a Mesiac

Termosféra (z gr. θερμός, thermós (teplý) a σφαίρα, sfera (guľa)) je štvrtá hlavná vrstva zemskej atmosféry po mezosfére. Presnejšie leží za tenkou vrstvou mezopauza. Termosféra tvorí vrchnú časť ionosféry, podľa niektorých poňatí sa v hornej termosfére už začína magnetosféra (– od výšky 300 či 500 km). Z hľadiska zloženia už termosféra nepatrí k homosfére.

Nachádza sa vo výške medzi 90−100 km až 450−700 km (spravidla 500−600 km). Oblasť vo výške asi 450−700 km sa označuje aj ako termopauza.

Charakterizuje ju nárast teploty s výškou až asi na 1500 stupňov Celzia vo výške 200−300 km a vyššie potom približne nemeniacou sa teplotou. Termosféra je najredšia vrstva atmosféry – obsahuje len 0,001 % hmoty celej atmosféry. Keďže sú tu častice od seba veľmi vzdialené, tepelná výmena je veľmi malá a ani extrémne teploty tu pre astronautov nespôsobujú problémy. Napriek tomu však existuje istý odpor vzduchu, ktorý sa časom prejaví – napríklad vesmírnu stanicu ISS, ktorá sa pohybuje v termosfére vo výške asi 350–423 km, treba pravidelne raketovým pohonom zdvíhať do výšky, ktorú stratila.

Termosféra je známa aj polárnou žiarou (vo výške okolo 100 km).

Z dôvodu prvých tepelných záťaží v tejto vrstve pri pohybe smerom z vesmíru, v termosfére prvýkrát vidno vracajúce sa raketoplány a v spodnej termosfére spravidla vidno meteory.

Exosféra sa často chápe ako časť termosféry. V tomto chápaní potom termosféra končí niekde vo výške 100 000 km.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba Zeme
Geosféra Magnetosféra Exosféra Atmosféra
Ionosféra Termosféra
Mezosféra
Hydrosféra Stratosféra
Biosféra Troposféra
Pedosféra Litosféra Zemská kôra
Pevninská kôra
Oceánska kôra
Vrchný plášť Najvrchnejší plášť Zemský plášť
Astenosféra
Hranica vrchný-spodný plášť
Spodný plášť
Vonkajšie jadro Zemské jadro
Vnútorné jadro