Théâtre du Châtelet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Théâtre du Châtelet
Divadlo v roku 2008
Základné informácie
ŠtátFrancúzsko
MiestoParíž
Vznik1862
Budova
Štýlneoklasicizmus
ArchitektGabriel Davioud
Doba výstavby1860–1862
Ďalšie informácie
Adresa1 Place du Châtelet
75001 Paríž
Web stránkahttp://chatelet-theatre.com/

Théâtre du Châtelet je divadlo v Paríži, ktoré sa nachádza na Place du Châtelet v 1. obvode. Bolo otvorené v roku 1862 a dnes slúži predovšetkým na operné predstavenia a koncerty klasickej hudby. Má kapacitu 1923 miest. Budova je od roku 1979 chránená ako historická pamiatka. V budove taktiež prebieha udeľovanie najprestížnejšej futbalovej ceny Zlatá lopta.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo navrhol architekt Gabriel-Jean-Antoine Davioud z príkazu baróna Haussmanna. Výstavba prebiehala v rokoch 1860-1862 na Place du Châtelet , kde oproti vyrástlo súčasne Théâtre de la Ville. Divadlo bolo slávnostne otvorené pod názvom Théâtre impérial du Châtelet (Cisárske divadlo Châtelet) 19. apríla 1862 za prítomnosti cisárovnej Eugénie.

Na začiatku 20. storočia sa v divadle začala hrať aj opereta, balet a prebiehali tu koncerty. V roku 1909 tu vystupoval Ďagilevov Ruský balet . Dočasne sa tu organizovali aj filmové predstavenia.

V roku 1979 prevzalo divadlo mesto Paríž. Po dôkladnej rekonštrukcii bolo divadlo v roku 1980 opäť otvorené pod názvom Théâtre musical de Paris (Parížske hudobné divadlo). Hrali sa tu operety a opery. V roku 1989 bola v divadle vylepšená akustika a divadlo získalo opäť svoj historický názov Théâtre du Châtelet . Foyer bolo vyzdobené freskami s námetom dejín hudby, ktoré vytvoril pôvodom taliansky maliar Valerio Adami. Fresky sú viditeľné veľkými oknami z námestia.

Divadlo bolo sídlom Orchestre de Paris a Orchestre philharmonique de Radio France, kým sa v septembri 2006 presťahovali do rekonštruovaného Salle Pleyel.

Od roku 1993 v divadle každoročne hosťuje Philharmonia Orchestra London. Od roku 2002 sa tu vo februári tiež odovzdávajú francúzske filmové ceny César.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cornucopia Events | Ballon d’Or Ceremony 2023 [online]. www.cornucopia-events.co.uk, [cit. 2023-09-18]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Théâtre du Châtelet na nemeckej Wikipédii.