Traubeho mechúrik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Traubeho mechúrik alebo Traubeho bunka je umelý osmotický rastový útvar, vytvorený Moritzom Traubem na účely študovania procesov v živých bunkách, hlavne rastu a osmózy. Útvar nie je skutočnou bunkou, nie je živý, neprebiehajú tam biologické procesy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pokus prvýkrát uskutočnil nemecký biochemik Moritz Traube v roku 1867.

Príprava [1][upraviť | upraviť zdroj]

Malý kryštálik hexakyanoželeznatanu draselného K4[Fe (CN)6] je vhodený do roztoku Cu2SO4. V okamihu zreaguje a na povrchu sa vytvorí tenká polopriepustná blanka hexakyanoželeznatanu mednatého Cu2[Fe (CN)6]. Kryštálik obalený blankou padne na dno nádoby. Keďže vnútri je vysoká koncentrácia substrátu, dochádza k osmóze.

Bublinka naberá roztok z okolia a rastie [2].

Po chvíľke blanka praskne, a v okamihu keď sa hexakyanoželeznatan draselný dostane do kontaktu s roztokom Cu2SO4, znova zreaguje a vytvorí sa nová blanka.

Bublinka môže takto narásť až na niekoľko centimetrov [3] a začne sa podobať na mechúrik.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://iron.atomistry.com/copper_ferrocyanide.html
  2. Randy O. Wayne. Plant Cell Biology: From Astronomy to Zoology. [s.l.] : Academic Press, 15 September 2009. Dostupné online. ISBN 978-0-08-092127-3. S. 17–.
  3. Sir Francis Darwin; Edward Hamilton Acton. Practical Physiology of Plants. [s.l.] : University Press, 1895. Dostupné online. S. 123.