Tremulous

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tremulous
Základné informácie
Autor/VývojárDark Legion Developers
EngineGPL Quake 3 engine
Dátum vydaniaMarch 31, 2006
ŽánerFirst-person shooter
Real-time strategia
MódMultiplayer
PlatformaFreeBSD, Linux, Mac OS X & Windows
MédiumDownload
Minimálne požiadavky800 MHz x86 CPU
256 MB RAM
32 MB nVIDIA GeForce2 or ATi Radeon 7000
Stereo sound card
125 MB free hard drive space
56 kbit/s Internet connection
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

Tremulous je on-line open source počítačová hra patriaca do žánru FPS, založená na engine ioquake3.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2001 ju ako hlavný a jediný programátor nezávisle vyvíjal Tím “Timbo” Angus ako modifikáciu (mod) do FPS hry Quake 3 v spolupráci so skupinou ľudí, venujúcou sa výlučne tvoreniu máp, modelov a textúr do hry. Tato fáza vývoja sa označovala za beta verziu hry, hoci bola otvorená verejnosti a časom si vybudovala stabilnú hráčsku základňu. V apríli 2006 bol Tremulous oficiálne vydaný ako standalone verzia 1.1.1, nevyžadujúca predchádzajúcu inštaláciu Quake 3. Odvtedy sa do Tremulous objavilo značne množstvo neoficiálnych patchov a modifikácii, ale dátum vydania nasledujúcej oficiálnej verzie 1.2.1 je stále neznámy. Na oficiálnych fórach Tremulous sa pravidelne objavujú informácie o aktivite tímu tvorcov hry, ale však žiadne bližšie informácie o jej novej verzii sa nevyskytujú. Verzia 1.1.1 je momentálne kompatibilná s operačnými systémami Linux, Mac OS a Windows. Najnovšiu verziu hry, ako aj staršie beta verzie je možné stiahnuť na oficiálnej stránke hry Tremulous.

Základné prvky hry[upraviť | upraviť zdroj]

Tremulous je výlučne on-line hra, to znamená, že umožňuje hrať len v rozhraní siete Internet či LAN spoločne s ostatnými hráčmi pripojenými na danú sieť. Väčšina súkromných internetových serverov pre tieto účely je zaregistrovaná na hlavnom Tremulous serveri, prístup k nim je teda jednoducho zrealizovatelný cez užívateľské rozhranie hry. Dostupnosť pripojenia a jeho odozva (ping) k jednotlivým serverom je do značnej miery záležitosťou lokality daného serveru a tiež rýchlosti a kvality užívateľovho pripojenia k sieti. Priemerný užívateľ na Slovensku ma prístup k asi stovke zahraničných serverov, pričom asi najbližšie z nich sú české servery Kocour CZ a Kocour Train, kde sa do značnej miery sústreďuje česká a slovenská komunita Tremulous.

Pomocou konzolového príkazu /devmap x (kde x je skrátený názov zvolenej mapy) je možné hru spustiť v simulovanom režime jedného hráča aj bez prístupu do siete, ale hra samotná neposkytuje možnosť hrania proti počítačom ovládaným súperom (botom). Hoci záujem o takúto formu off-line hrania je z reakcií na oficiálnych aj neoficiálnych Tremulous fórach zrejmý, žiaden užívateľ zatiaľ neprejavil seriózny záujem venovať sa tvorbe akejkoľvek formy botov.

Po pripojení sa do hry ma užívateľ na výber medzi 2 tímami, ku ktorým sa môže pridať. Ide o Ľudí (Humans) a Votrelcov (Aliens), pričom na výber je aj možnosť hru bez akéhokoľvek priameho zásahu do jej priebehu sledovať pridaním sa k tímu pozorovateľov (Spectators), a to buď voľne alebo priamo z pohľadu zvoleného hráča. Počet hráčov v tíme je hrou vyvážený tak, aby rozdiel medzi počtom hráčov v jednotlivých tímoch nebol väčší ako jeden, takže sa môže stať, že jeden z tímov bude z tohto dôvodu dočasne nedostupný, teda až kým sa k tímu druhému nepridá dostatočný počet hráčov, čim sa ich počet vyváži. Odchodom hráčov z ktoréhokoľvek tímu sa však vyváženie stráca, čo je častým problémom hry. Po pripojení sa k jednému z hrajúcich tímov hráč zaháji vlastnú hru. Najprv si musí vybrať medzi počiatočnou výbavou (Ľudia) alebo kastou (Votrelci), podobne ako pred každým znovuzrodením (spawn-nutim). Vždy ide o výber medzi útočnou alebo inžinierskou možnosťou, resp. Rifle/Construction Kit u Ľudí a Dretch/Granger u Votrelcov.

Hra prebieha kontinuálne, bez rozdelenia na kolá či iné časové jednotky, až do uplynutia vopred nastaveného časového limitu. Väčšina serverov ma takisto nastavenú „Náhlu Smrť“ (Sudden Death, „ŠD“), čo je zmena podmienok hry nastávajúca prevažne niekoľko minút pred uplynutím časového limitu. Čas začatia tejto zmeny ako aj jej dôsledky sú predmetom častých diskusii, v základnej verzii sa však ŠD spusti 10 minút pred uplynutím časového limitu mapy a počas jej trvania tím Ľudí nie je schopný ďalej svoju základňu rozširovať o nové stavby, oprava už postavených stavieb je však povolená. Tímu Votrelcov sa počas ŠD žiadne špeciálne zmeny netykajú.

Tremulous je do značnej miery typickou FPS hrou (nie nepodobnou klasikám žánru ako Doom ci Quake), kde sa hráči na okolitý svet pozerajú akoby z pohľadu vlastnej, „prvej“, osoby (pohľad z tretej osoby je dosiahnuteľný pomocou konzolového príkazu, ten je ale možné aktivovať len v režime jedného hráča). Každý hráč ma v podstate za úlohu zlikvidovať nájdených nepriateľov, predstavovaných ostatnými hráčmi. Hra však obsahuje aj prvky stratégie či taktiky vzhľadom na to, že hráči hrajú v tímoch, čim sa stáva dostupnou aj pre hráčov bez výraznejších individuálnych zručnosti, ak sú schopní spolupracovať s ostatnými hráčmi v tíme (teammates). Práve spolupráca je často podmienkou víťazstva v hre, hoci pri menšom počte hráčov sa hlavne na menších mapách prejavia aj schopnosti osamelého hráča, ak ďaleko prevyšujú schopnosti súperov. Každý tím ma vopred nastavený počet zlikvidovaných nepriateľov (kills), ktoré musí získať na ďalšiu úroveň (Stage), pričom tento počet je priamo úmerný poctu hráčov v tíme. Oba tímy začínajú hru na Stage 1, maximálny možný je Stage 3. Zvýšenie úrovne sa prejaví u každého hráča hlásením „Reinforecements have arrived“ v prípade Ľudí a „We have evolved“ v prípade Votrelcov. Na každej novej úrovni sa hracom sprístupnia nové stavby a výbava/kasty. Hráči majú možnosť nakupovať vybavenie či vyvinúť sa do vyššej formy, ak majú dostatok kreditov (creds) / evolution pointov (evos). Tie získajú po zlikvidovaní nepriateľského cieľa, pričom odmeny sa delia priamo úmerne k množstvu spôsobeného zranenia. Nakúpené vybavenie je možné za nákupnú cenu aj spätne predať, Votrelci sa však môžu vyvinúť len smerom k vyššej kaste.

Cieľ hry je nemenný, keďže Tremulous podporuje jediný režim hry. Ten pozostáva zo zlikvidovania všetkých súperov na mape a znemožnenia ich znovuzrodenia (spawn), čo sa docieli zničením súperových „spawn pointov“, v hre predstavovaných budovami Telenode za stranu Ľudí a Vajce (Egg) za stranu Votrelcov. Druhoradým cieľom každého tímu je teda ochrániť svoje spawn pointy, prípadne vybudovať nové. Na ich ochranu, ako aj na ochranu a podporu celého tímu ma každý tím k dispozícii niekoľko stavieb, ktoré je schopný postaviť. Základom každej hry je teda postaviť základňu, ktorú je neskôr potrebne rozšíriť a udržiavať. Jej maximálna veľkosť je daná vopred nastaveným počtom stavebných bodov (build points) za každú stranu. Každá budova zaberá špecifické množstvo build pointov, pričom tie sa po jej zničení vrátia spať. O stavbu sa za stranu Ľudí starajú hráči vybavení construction kitom (ckit). Ten je možné získať pri výbere typu základného vybavenia pred „zrodením“ alebo vymenením aktuálnej hlavnej zbrane za ckit. Pomocou toho to zariadenia je možné aj opravovať poškodené stavby. Votrelci na stavbu svojich biologických stavieb používajú špecializovanú kastu robotníkov – Grangers. Ti sú veľmi pomalí a zraniteľní, na viac nedisponujú žiadnym útokom (hoci neskôr Advanced Grangers získajú útok hryznutím a slabý diaľkový útok pľuvancom). Na rozdiel od svojho ľudského náprotivku však Granger zranené stavby liečiť nemôže, tie sa ale regenerujú samy, každá špecifickou rýchlosťou. Robotníci obidvoch tímov môžu už postavene budovy aj zbúrať, „dekonštruovat“ (Decon). Tento úkon je však často zneužívaný z nevedomosti alebo s cieľom úmyselne uškodiť zasiahnutému tímu. Hlavne v druhom prípade ide o priestupok, ktorý je všeobecne netolerovaný hráčskou komunitou Tremulousu.

Na rozdiel od hier s podobným mixom FPS/RTS, ako napr. Natural Selection či Savage: Battle for Neverth, v hre Tremulous nie je na strategické plánovanie a stavbu kladený taký veľký doraz. Hlavne za stranu Ľudí je veľkosť základne obmedzená na minimum, a jej stavbe sa venujú priamo hráči cez základne užívateľské rozhranie, nie je teda možné zvoliť veliteľa, ktorý by sa o tieto záležitosti staral z nejakej centrálnej stavby, tak ako v hore uvedených hrách.

Opis tímov[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudia (Humans)[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudia sú v hre Tremulous predstavovaní akousi vzorkou futuristického obyvateľstva, zdanlivo sa ponášajúceho na príslušníkov námornej pechoty. Pri stretnutiach s Votrelcami sa spoliehajú hlavne na svoju vyspelú techniku a spoluprácu v tíme. Ich základne su veľmi kompaktné, keďže sú závisle na energií poskytovanej hlavným Reaktorom či distribuovanej Repeatermi a na svoju obranú používajú automatické obranné systémy.

Ľudské stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Reactor[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Reaktor je jediným zdrojom energie pre ľudské stavby, energetické zbrane a Jet Pack. Bez neho sú ľudia takmer bezbranní, a tak je prioritou obrany základne aj obrana tejto stavby. Všetky ostatné stavby musia byť postavené v jeho blízkosti (či v blízkosti Repeatera) a tie v prípade jeho zničenia prestanú fungovať. Jediná stavba, ktorá si záchova svoju funkčnosť aj v neprítomnosti reaktora je Telenode. Reaktor môže byt naraz postavený len jeden. Zraňuje Votrelcov vo svojej blízkosti.

Armoury[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Muničný sklad je zdrojom všetkého ľudského vybavenia. V jeho blízkosti môžu lúdia vybavenie nakupovať a predávať a takisto doplňovať muníciu, ale len do zbraní používajúcich klasickú muníciu.

Medistation[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Liečebná stanica automaticky lieči človeka stojaceho v jej tesnej blízkosti. Po vyliečení do plného zdravia odovzdá zadarmo medkit, ak ho hráč momentálne nemá.

Telenode[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Táto stavba predstavuje spawn point za stranu ľudí. Cez ňu sa po smrti môžu hráči v teame ľudi znovu vrátiť do hry, ale každý Telenode dokáže vypustiť len jedného hráča za určitý čas, takže počet postavených Telenodov by mal byt priamo úmerný počtu hráčov hrajúcich za stranu ľudi. Na rozdiel od ostatných stavieb, Telenode je funkčný aj bez reaktora postaveného vo svojej blízkosti.

Machinegun Turret[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Guľometná veža je automatizovaná obranná stavba s krátkym dostrelom a pomerne nízkou odolnosťou, ale slušnou palebnou silou. Väčšinou sa stavajú tak, aby na každého prichádzajúceho súpera mohli strieľať aspoň 3 z každého uhla. Veže však nestrieľajú cez ostatné stavby alebo vlastných ľudí, aj keď sa občas stane, že ich paľba neskonči včas a ak im do nej vbehnú vlastní, sú schopne zraniť aj tých, hoci len mierne. Taktiež sa otáčajú dosť pomaly, čo môže súperovi poskytnúť dostatok času na ich zničenie alebo bezúhonný prechod.

Repeater[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2

Repeater slúži na distribúciu energie okolitým stavbám, ak je niekde na mape postavený aj reaktor. Dokáže poskytnúť aj energiu pre energetické zbrane a jeho funkčná vzdialenosť od reaktoru je neobmedzená, bez neho však svoju funkčnosť stráca.

Defense Computer[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2

Obranný počítač koordinuje obranú automatických obranných systémov. Vežiam umožňuje zamerať viac cieľov naraz, jeho prítomnosť je taktiež podmienkou pre stavbu Tesla veží.

Tesla[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3

Tesla veža ma kratší dostrel ako gulometna, jej stavba trva dlhšie a spôsobuje nižšie zranenie. Na druhej strane sa však nemusí kvôli palbe otáčať a vzhľadom na svoju velkosť predstavuje aj istú formu prekážky pre utociacich Votrelcov.

Ľudské vybavenie[upraviť | upraviť zdroj]

Construction Kit[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 0

Construction Kit sluzi na stavbu základných ľudských stavieb. Taktiež ho možno použit na opravu všetkých poskodenych stavieb.

Advanced Construction Kit[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 0

Advanced Construction Kit sluzi na stavbu budov spristupnenych na úrovni 2 a 3. Taktiež ho možno použit na opravu všetkých poskodenych stavieb.

Blaster[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 0

Blaster je mala energetická zbraň s nízkou kadenciou. Palebná sila sa však vyrovna laserovej a pulznej puske, pričom rýchlosť vystreľovaných projektilov je nízka. Tato zbraň nepouziva žiadnu energiu ani strelivo a k dispozícii ju ma každý hráč za stranu Lúdi. Taktiež ju na rozdiel od ostatnych zbraní nemožno predať ci vymeniť.

Rifle[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 0

Puška je zakladnou ľudskou zbraňou. Jej vyhodou je nulová cena, pomerne nízky rozptyl a slušná palebná sila vzhľadom na vysokú kadenciu. Na druhej strane sa však jej malý zásobník rýchlo minie.

Painsaw[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 100

Elektrická píla je veľmi silná zbraň, jej obrovskou nevýhodou je však jej extremnei krátky dosah. Vhodná hlavne na rýchle ničenie Votreleckych Vajec a Overmindu.

Shotgun[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 150

Brokovnica patrí k tým uzitocnejsim zbraniam, hlavne proti vacsim cielom. Vzhľadom na jej velký rozptyl je na diaľku nepouzitelna, zato na krátku vzdialenosť patrí k najsilnejsim zbraniam. Jedinou nevýhodou je jej malý zásobník.

Lasgun[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 250

Laserová puška je popri mass driveri najpresnejšou zbraňou v Tremulouse. Navyše ma veľkú palebnu silu, slusnu kadenciu a jeden velký zásobník, schopný spolu s battery packom obsiahnuť energiu až na 300 vystrelov. Tato zbraň je vhodná na likvidáciu slabsich Votreleckych kást a tiež na počiatočne vypady na Votrelecku zakladnu.

Mass Driver[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 350

Ide takpovediac o energeticku ostrelovaciu pušku, vybavenu nedostatocnym zasobnikom a nízkou kadenciou, zato však dostatočnou palebnou silou. Na skutočne útoky sa príliš nehodi.

Chaingun[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 400

Rotačný guľomet patrí medzi zbrane s najmensou presnostou a najvacsou palebnou silou. Vysoká kadencia spôsobuje rýchle vyčerpanie munície, takže sa na útoky na nepriatelsku zakladnu nehodi. Uplatni sa najviac v boji na krátku vzdialenosť proti vacsim formam Votrelcov. Bez prikrcenia je jeho rozptyl až príliš vysoký, s výnimkou hráča vybaveneho Battlesuitom.

Pulse Rifle[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 450

Pulzna puška je vysoko ucinnou energetickou zbraňou s dostatočne veľkým zasobnikom. V podstate kombinuje palebnu silu laserovej pušky s kadenciou tej klasickej (Rifle). Vhodná na všetky účely, okrem utekajúcich Votrelcov, keďže vystreľované projektily sa pohybuju celkom pomaly.

Flamethrower[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 450

Plameňomet je veľmi účinný na krátku vzdialenosť, ale úplne nepoužiteľný na diaľku. Hodi sa najmä na likvidáciu votreleckych stavieb a odstrašenie nepriateľa.

Lucifer Cannon[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3
  • Cena: 650

Tento kanón disponuje ohromujucou palebnou silou, priamo umernou úrovni nabitia zbrane v primarnom režime paľby. Plne nabitý výstrel dokáže v prípade priameho zasahu zlikvidovať každú formu Votrelca s výnimkou Tyranta a značný plošný efekt zvysuje jeho účinnosť aj proti nižším formam. V sekundarnom režime paľby zbraň vystreluje slabo nabite projektily pomerne rýchlo za sebou. Rýchlosť vystreľovaných projektilov je najpomalsia spomzedzi všetkých zbraní v hre.

Light Armour[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 70

Ľahké brnenie chráni oblast noh a trupu. Poskytuje pomerne vysokú úroveň ochrany.

Helmet[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 90

Helma chráni oblast hlavy a navyše poskytuje hráčovi možnosť sledovať radar, ktorý ho informuje o spojeneckych a nepriatelskych cieloch. Úroveň ochrany je zhodná s ľahkým brnenim. Helma taktiež svojho nositela chráni pred jedovatym plynom vypustanym Advanced Basiliskom.

Battlesuit[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3
  • Cena: 400

Bojový oblek poskytuje zvysenu úroveň ochrany pre celé telo. Svojho nositela z časti chráni pred Basiliskovym drzanim a poskytuje mu imunitu voči všetkým votreleckym jedom. Hráč vybavený Battlesuitom môže navyše strielať z rotačného guľometu bez zvyseneho rozptylu. Nevýhody obleku spocivaju v znemozneni schopnosti skrčiť sa ci niesť Battery Pack alebo Jet Pack.

Battery Pack[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 100

Battery Pack umoznuje hracovi niesť v každom zasobniku pre energetické zbrane o 50 % viac energie.

Jet Pack[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 130

Trysky umožňujú hráčovi vzlietnuť a pomaly sa vznášať vo vzduchu. Doba funkčnosti je neobmedzená, je však podmienená existenciou reaktora. Po zásahu nepriateľom sa trysky dočasne vypnú.

Medikit[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 0

Medikit dokáže po užití hráča uzdraviť spať do plneho zdravia, to sa však doplna priebežne. Každý hráč môže naraz niesť iba jeden medikit, po jeho vyčerpaní sa však môže zastaviť v Medistation a po vyliečení si vyzdvihnúť nový.

Grenade[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 20

Granát je veľmi účinný, no je možné ho vrhnúť len na krátku vzdialenosť. Vhodný predovšetkým na likvidáciu votreleckych stavieb.

Votrelci (Aliens)[upraviť | upraviť zdroj]

roght

Všetci Votrelci su bez výnimky šestnohí arachnidi. Nemajú prístup k žiadnej technológií, no majú možnosť vyvinúť sa na vyššie formy/kasty. Ich schopnosť spolupracovať v tíme je obmedzená ich veľkostou, strategicky rozmiestnení a opatrní Vorelci však dokážu vytvoriť rovnako dobrý tím ako úzko spolupracujúci tím Lúdi. Na rozdiel od lúdi môžu svoje stavby umiestniť aj na šikmé plochy. Všetky votrelecké stavby a kasty taktiež disponujú schopnostou regeneracie, ktorá sa po uspešnom nepriateľskom útoku ruší, znova sa však uvedie do chodu po uplynutí časového limitu 2 sekúnd po poslednom nepriateľskom údere. Všetky formy Votrelcov majú k dispozícii radar, ktorým dôkazu vo svojej blízkosti rozoznať prítomnosť Lúdi či ľudských budov.

Votrelecké stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Overmind[upraviť | upraviť zdroj]

Stage: 1

Hlavná votrelecká stavba. Umožňuje Votrelcom zahájiť stavbu ďalších stavieb a prepožičiava im schopnosť vývinu. S výnimkou Vajca musia byt všetky ostatne stavby postavené v jeho blízkosti, a ich funkčnosť je taktiež podmienená jeho existenciou. Overmind automaticky zraňuje Lúdi vo svojej blízkosti a disponuje obmedzenou schopnosťou regenerácie. Overmind môže byt naraz postavený len jeden.

Egg[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Vajce predstavuje votreleckú formu spawn pointu. Disponuje rýchlou regeneráciou a podobne ako Overmind umožňuje Grangerom zahájiť stavbu vo svojej blízkosti. Vajce si ako jedine záchova svoju funkčnosť aj v neprítomnosti Overmindu. Rovnako ako Telenode, aj Vajce môže vypustiť len jedného Votrelca za určitý čas.

Barricade[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Barikáda slúži ako pasívna prekážka pre Ľudí, pričom sa prekážkou stáva kvôli svojej veľkosti a slušnej odolnosti.

Acid Tube[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1

Táto stavba zraňuje a spomaľuje Ľudí vo svojej blízkosti.

Trapper[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2

Lapač v prítomnosti Ľudí automaticky vystrelí projektil rovno pred seba. Ľudia zasiahnutí týmto projektilom zostanú prilepení na mieste, časom sa však môžu vyslobodiť. Lapač patrí k najkrehkejším votreleckým stavbám.

Booster[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2

Booster plni 2 významne funkcie: zdvojnásobuje rýchlosť prirodzenej regenerácie Votrelcov vo svojej blízkosti a taktiež im na krátky čas poskytuje jed, ktorý zasiahnutým cieľom spôsobuje kontinuálne zranenie.

Hovel[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3

Hovel slúži ako pomerne odolný ukryť pre Grangerov. Ostatne kasty sa v ňom ukryť nemôžu.

Hive[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3

Uľ v prítomnosti nepriateľa vypustí agresívny hmyz, ktorý svoj cieľ prenasleduje až do úspešného zásahu. Ide o účinnú obrannú stavbu, jeden úspešný útok dokáže zlikvidovať neobrneného hráča.

Votrelecké kasty[upraviť | upraviť zdroj]

Granger[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 0

Granger je základnou robotníckou kastou a nedisponuje žiadnou formou útoku. Dokáže postaviť stavby 1. úrovne. Ako jediná votrelecká kasta utrpí pri páde z výšky zranenie, no v porovnaní s Ľuďmi len mierne.

Advanced Granger[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 0

Advanced Granger dokáže postaviť akúkoľvek votreleckú stavbu. Navyše disponuje slabým útokom a špeciálnym pľuvancom, ktorý cieľu spôsobuje nízke zranenie a spomaľuje ho. Dokáže liezť po stenách, čim môže uniknúť pred prenasledovateľmi alebo postaviť stavby na šikmých a vyvýšených plochách.

Dretch[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 0

Dretch je základnou útočnou kastou. Na cieľ v dosahu automaticky útoči pomerne silným hryznutím, no zároveň je aj najmenej odolnou kastou v hre. Je však veľmi pohyblivý a dokáže liezť po stenách, navyše predstavuje malý cieľ.

Basilisk[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 1

Basilisk sa odolnosťou aj silou útoku zaraduje medzi slabšie kasty, navyše nedisponuje prilišnou rýchlosťou pohybu a predstavuje už väčší cieľ. Podobne ako dretch však dokáže liezť po stenách a navyše Lúdi v blízkosti uchopí a zabraní tak ich pohybu a otacaniu (Ľudia s Battlesuitom sa ale otáčať môžu).

Advanced Basilisk[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 2

Vylepšena forma Basiliska má k dispozícii okrem klasických vlastností základného Basiliska zvýšenú odolnosť a aj útok jedovatým plynom, ktorý svoje ciele otrávi a zhorší ich orientáciu.

Marauder[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 2

Marauder je veľmi obratnou formou Votrelca, hlavne vďaka svojej schopnosti rýchlo skákať na pomerne veľkú vzdialenosť a odrážať sa pri tom od stien. Jeho odolnosť aj sila útoku sú priemerne.

Advanced Marauder[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 2
  • Cena: 3

Tato vylepšená forma Maraudera disponuje mierne zvýšenou odolnosťou a oveľa rýchlejším útokom v porovnaní so základnou verziou. Taktiež ma k dispozícii elektricky útok, ktorý dokáže zraniť aj viac cieľov naraz.

Dragoon[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 1
  • Cena: 3

Dragoon už predstavuje veľký cieľ, je však aj primerane odolný. Rýchlosťou pohybu patrí k najpomalším kastám Votrelcov, na druhej strane však dokáže svojim špeciálnym skokom (pounce) rýchlo prekonávať veľké vzdialenosti. Lúdia zasiahnutí týmto útokom utrpia vysoké zranenie. Dragoonov základný útok patrí k najsilnejším v hre.

Advanced Dragoon[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3
  • Cena: 4

Advanced Dragoon predstavuje väčší cieľ ako štandardný dragoon, je však odolnejší, jeho pounce mu umožňuje skákať na väčšiu vzdialenosť, ma mierne zrýchlený útok a tiež schopnosť vystreľovať ostnaté projektily (barbs). Tie môžu byt naraz uskladnené len 3, automaticky sa však dopĺňajú.

Tyrant[upraviť | upraviť zdroj]
  • Stage: 3
  • Cena: 5

Tyrant je najväčšou, najsilnejšou a najodolnejšou formou Votrelca, ale tiež najpomalšou. Jeho základný útok je dosť rýchly, ma veľký rozsah a spôsobuje vysoké zranenie. Druhotný útok po nabití umožni tyrantovi obrovskou rýchlosťou vyraziť vpred, až kým do niečoho nenarazí. Každý cieľ zasiahnutý týmto rýchlym útokom (Chargé) utrpí rozsiahle zranenia.

Časté problémy hry[upraviť | upraviť zdroj]

Tremulous beží na engine ioquake 3, ktorý je po grafickej stránke dost náročný. Oficiálne uvadzane hardwarove požiadavky na jeho spustenie su však vyslovene nedostacujuce, na hranie hry proti viacerým hracom na väčších serveroch je potrebne vlastniť výkonný počítač.

Vzhľadom na to, ze Tremulous je on-line hrou, dochadze v nej k mnohym problemom typickym pre podobne hry, ide predovšetkým o problémy systémove a komunitne. Medzi tie systémove patria problémy s pripojenim k serverom a následne aj oneskorená odozva a strata plynulosti hry (lag). Hra stále obsahuje značne množstvo chyb (bugs), ktoré hru dôkazu pokaziť alebo v niektorých pripadoch spôsobiť dočasný výpadok serveru. Stabilita hry je teda diskutabilna, väčšinou sa však prílišne problémy z tejto strany nevyskytuju. Oveľa väčšie problémy sa vyskytuje v samotnej hráčskej komunite. Existuje hneď niekoľko hlavných problémov. Medzi ne patria problémy typické pre vacsinu hier, ako háčkovanie, spamovanie (ci flooding), explicitne urážanie (flaming), zneužívanie prav správcov serveru (admin rights abuse) a všeobecne neadekvátne chovanie (griefing). V hre Tremulous sa vyskytuju aj problémy špecifické pre tuto hru ci žáner FPS celkovo.

Pojmy v hre[upraviť | upraviť zdroj]

Deconning[upraviť | upraviť zdroj]

Týmto pojmom sa zväčša označuje nelogické, predovšetkým úmyselne zbúranie užitočných stavieb. S týmto problémom sa hráčska komunita stýka pravidelne, často v podobe jedného hráča či skupiny hráčov, ktorí schválne zničia všetky vlastne stavby, títo sa označujú za deconners. Často tak robia pre vlastne potešenie, znechutenie z priebehu hry či pre získanie pozornosti. Väčšina veľkých serverov ma prostriedky na riešenie tohoto problému pomocou správcov (admins), ktorý môžu deconnerov z hry vykopnúť, zakázať im vstup (ban) či nepovoliť im stavbu (konzolové príkazy !denybuild a !designate).

Teamkilling[upraviť | upraviť zdroj]

Za teamkillera sa môže považovať každý, kto hoci i náhodou zlikviduje členov vlastného tímu. Stáva sa tak hlavne vo väčších stretnutiach, kedy je prehlad o situácii horši, či v prípade ak viacerí hrací sledujú jeden cieľ a nedbajú pritom na ostatných hráčov. V tom horšom prípade ide o teamkilling úmyselný, čo je z hľadiska príčiny aj následku praktika podobná deconningu.

Camping[upraviť | upraviť zdroj]

Kempovanie je príznačným názvom pre prílišnú závislosť často hlavne ľudského tímu na blízkosti svojej základne, keďže ta im poskytuje ochranu. Zväčša k nemu dochádza v prípade nevyváženosti tímov, či už z hľadiska početnej prevahy alebo nepomeru zručnosti hráčov. Za hlavný dôvod sa často považuje snaha predísť feedingu či jednoduchá neschopnosť prežiť útok nepriateľa vo väčšej vzdialenosti od základne. Za camping sa nepovažuje obrana základne pred ťažkým obliehaním. Hoci camping je fenoménom prevažne strany Lúdi, často k nemu dochádza aj za tím Votrelcov, hoci v rozdielnej podobe. Podobne ako Lúdia vo vlastnej základni, aj Votrelci často vyčkávajú za rohom na prichádzajúcich Lúdi, v čom im výrazne napomáha ich radar. Problém campingu sa často nijako špeciálne nerieši, niektoré servery však prijali pravidla, ktoré extrémny camping riešia vykopnutím z hry.

Lucispamming[upraviť | upraviť zdroj]

Dochádza k nemu ak hrači často používajú sekundárny režim paľby Lucifer kánonu niekoľkokrát za sebou, čim narušujú plynulosť hry nakoľko takáto aktivita vysoko zatažuje server i klientov intenzívnym grafickými efektami sprevadzajucimi paľbu. Na niekoľkých serveroch je tento problém riešení odpojením hráča z hry (kickom), aj keď len zriedka.

Modifikácie do Tremulous[upraviť | upraviť zdroj]

Tremulous ako open source hra ma zdrojový kód voľne prístupný a teda je možné ju voľne modifikovať. Momentálne su známe 3 väčšie modifikácie (módy), ktoré prinášajú do klasickej hry rôzne zmeny. Hrať s tými modmi možno po ich stiahnuti len na špeciálnych serveroch bežiacich so špecifickými módmi.

TJW backport[upraviť | upraviť zdroj]

Tato modifikácia sa týka do značnej miery len upravou prav administrátorov, ktorý následne majú možnosť využívať širokú škálu príkazov v závislosti od svojej úrovne (admin level). Stoji za ňou Tóny Jay White (tjw), ktorý je tiež autorom neoficialnej verzie Tremulous pre operačný systém Mac OS. Každý väčší server tuto modifikaciu obsahuje.

Balance mod[upraviť | upraviť zdroj]

Balance mod ma za cieľ hru viac vyvážiť, podla názoru väčšiny však zlepšenia rovnováhu sil naklanaju skôr na stranu Lúdi. V podstate ide o výmenu niekoľkých zvukov a pridanie novej vybavy (napr. Tranquilizer Saw ci Xael Cannon). Mod je nezávisle vyvyjany hracom s prezyvkou Risujin. Mod je prístupný na serveri Trem Balance a iných, pričom nastavenia jednotlivých serverov, a tým aj obsah modifikácie, su zcasti odlišne.

TremX[upraviť | upraviť zdroj]

TremX je v podstate opakom Balance modu, poskytuje totiž značne výhody pre tím Votrelcov. Pridáva množstvo nových a nevyvážených kást, napr. Advanced Dretch či Advanced Tyrant. Lúdia majú v tomto móde k dispozícii Biobelt a regeneračný opasok. O vývoj tohoto módu sa stará hráč s prezývkou vcxzet. Server bežiaci s týmto modom ma názov Bricosoft TremX.

Autori[upraviť | upraviť zdroj]

  • Catalyc – Level Design
  • DASPRiD – Public Relations, Web Development, Level Design
  • Dolby – Sound Effects
  • Godmil – Level Design
  • Jex – 2D Art, Interface Design, Level Design
  • Mop – 3D/2D Art
  • Norfenstein – Game Design, Documentation
  • OverFlow – 3D Art, Animation, Level Design
  • Stannum – 3D/2D Art, Level Design
  • Timbo – Programming, Game Design, Sound Effects, Direction
  • tjw – Programming
  • Vedacon – 3D/2D Art, Animation, Level Design, Game Design
  • Who-[Soup] – Level Design

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]