Trickster (hudobník)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trickster
Základné informácie
Popis umelca popový spevák, textár a skladateľ
Rodné meno Jürgen Walter Pichler
Umelecké mená Trickster
Bydlisko Spojené kráľovstvo
Žáner Pop, Pop rock
Roky pôsob. 2022 – dodnes
Webstránka trickster.com

Trickster (skutočné meno: Jürgen Pichler) je rakúsky hudobník žijúci v Spojenom kráľovstve, známy svojím eklektickým hudobným štýlom.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Spevák Trickster debutoval v novembri 2022 zo singlom „Thank Fuck It's Christmas“, v ktorom vystúpil spolu s Kráľovským filharmonickým orchestrom so skladbou plnou pikantných nadávok, ktoré odrážali napätie a stres toho roku. Texty piesne napísal Guy Chambers (skladateľ a producent piesní Robbieho Williamsa) v spolupráci s komikom Steveom Furstom a Tricksterom.[1][2][3] Pieseň bola opísaná ako „jediná vianočná pieseň, ktorá mohla vzniknúť v roku 2022”, pričom texty kritizovali problematické faktory tohto roku, ako sú aktivity britskej vlády, kríza nákladov na život, pandémie a ultrabohatí snažiaci sa presťahovať na Mars.[4]

Tiež bola vydaná čistá verzia s názvom „Praise Be It’s Christmas“ a oba videoklipy sa stali virálnymi s niekoľkými miliónmi zhliadnutí na YouTube. Jeden z hudobných videoklipov režíroval Phil Griffin (známy svojou prácou s Amy Winehouse, Dianou Rossovou, Paulom McCartneym)[5] a druhý, natočený vo švajčiarskych Alpách, režíroval Norbert Blecha (Rekviem za Dominika, Vlčia láska).[6] Peniaze získané z oboch piesní Trickster venoval charitatívnym organizáciám zaoberajúcim sa starostlivosťou o deti a sociálnym hladom.[7][8]

V týchto hudobných videoklipoch bola Tricksterova skutočná identita ukrytá pomocou animácie, čo vyvolalo špekulácie o tom, kto by to mohol byť. Niektorí sa zamýšľali, či nejde o spoluautora textov Stevea Fursta[5] alebo o nejakú známu osobnosť, s ktorou Guy Chambers predtým pracoval, alebo o nejaké vyblednuté niekdajšie známe meno, s ktorým bolo treba urovnať účty.[4]

V máji 2023 Trickster vydal singel „Still Kicking“, inšpirovaný autonehodou, ktorú prežil v roku 2017 na juhu Francúzska, s hudobnosťou popísanou ako čerpajúcou z alternatívneho rocku konca 90. rokov, americkej hudby a filmových zvukových kulís.[9] Skladbu produkovali Guy Chambers, Richard Flack a Trickster. Hudobné video predstavuje speváka bez animácie, ktorá by zakrývala jeho tvár a spolu s príbehom za piesňou sa v tlači objavili ďalšie informácie, ktoré spomínali, že je rakúšanom žijúcim v Spojenom kráľovstve.[10]

V novembri 2023 Trickster vydal „Silent Night” vs „Santa Claus Is Coming To Town”, mash-up dvoch vianočných klasík predstavuje vokálnu skupinu The Swingles. Pri tejto príležitosti médiá tiež spomenuli skutočné meno tohto speváka, Jürgen Pichler[11] (majiteľ značky Trickster).[12]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Thank Fuck It's Christmas (Singel, 2022)
  • Still Kicking (Singel, 2023)
  • "Silent Night" vs "Santa Claus Is Coming To Town" (Singel, 2023)
  • Be Careful What You Wish For (Singel, 2024)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sweary Single Up For UK Christmas #1 Written By Robbie Williams' Songwriter [online]. The Music, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Robbie Williams’ songwriter Guy Chambers shares NSFW song ‘Thank Fuck It’s Christmas’ [online]. NME, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Robbie Williams' songwriter aiming for Christmas Number One with expletive-ridden tune [online]. Daily Mirror, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. a b Swear words and the Christmas spirit: Trickster’s holiday song [online]. Free Malaysia Today, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. a b Animator Ben Wild, director Phil Griffin and Robbie Williams songwriter Guy Chambers hope for Christmas number one [online]. Prolific North, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Blecha drehte Musikvideo für Weihnachts-Hit [online]. Burgenländische Volkszeitung, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po nemecky)
  7. Celebs supporting good causes this Christmas - Trickster supports food banks across the UK [online]. UK Fundrising, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Trickster Supports UK Biggest Food Bank Network in ‘Tsunami of Need’ With Record-breaking Donations of Food & £10,000 Cash During 2022’s Winter of Discontent [online]. London Daily News, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. Still Kicking [online]. Record of the Day, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. Eclectic Austrian Music Artist Trickster To Release New Single "Still Kicking" [online]. Top40-Charts, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  11. It’s a Merry Trickster Christmas! [online]. Classic Pop, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. "Trickster" trademark [online]. Wirtschaft.ch, [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)