Diana Rossová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diana Rossová
americká speváčka a herečka
americká speváčka a herečka
Narodenie26. marec 1944 (79 rokov)
Detroit, Michigan, USA
Odkazy
Webstránkadianaross.com
CommonsSpolupracuj na Commons Diana Rossová

Diana Rossová (rodená Diane Ernestine Earle Rossová; * 26. marec 1944, Detroit, Michigan, USA) je americká speváčka a herečka, ktorej hudobný repertoár zahŕňa R&B, soul, disko a pop.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát sa dostala do povedomia ako líderka úspešnej dievčenskej skupiny The Supremes ešte predtým, ako sa dala na sólovú kariéru v roku 1970. Počas 70. a 80. rokov 20. storočia sa stala jednou z najúspešnejších speváčok rockovej éry, pričom prenikla aj do filmu, televízie a na Broadway. Získala ocenenie Tony Award za hudbu v An Evening with Diana Ross (1977), 7 ocenení American Music Awards a zvláštne ocenenie Golden Globe za jej vedúcu úlohu v životopisnom filme o Billie Holliday, Lady Sings the Blues. Okrem toho bola nominovaná na dvanásť ocenení Grammy Awards a Academy Award.

V roku 1976 ju časopis Billboard označil za umelkyňu storočia. V Guinessovej knihe rekordov sa nachádza Diana Ross ako najúspešnejšia speváčka 20. storočia s dokopy sedemdesiatimi hitmi v rebríčkoch v Spojenom kráľovstve v roku 1993 a neskôr ju prekonala Madonna. Ako sólo umelkyňa sa stala prvou umelkyňou, ktorá dosiahla šesť hitov číslo jeden. Patrí aj medzi niekoľko umelcov, ktorí majú dve hviezdičky v Hollywoodskej sieni slávy, ako sólo umelkyňa a tiež ako členka skupiny The Supremes.

Sólová diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Top Ten single[upraviť | upraviť zdroj]

Top Ten albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Diana Ross na anglickej Wikipédii.