Morgan Freeman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Morgan Freeman
americký herec a režisér
americký herec a režisér
Narodenie1. jún 1937 (86 rokov)
Memphise, Tennessee, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Morgan Freeman

Morgan Freeman (* 1. jún 1937, Memphis, Tennessee, USA) je americký herec a režisér, ktorý za svoju prácu získal niekoľko prestížnych ocenení, vrátane ceny Americkej filmovej akadémie Oscar, alebo Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

S herectvom začal už ako osemročné dieťa, do štúdií na univerzite získal niekoľko ďalších skúseností aj ocenenie - potom ale herectvo opustil a v roku 1955 začal pracovať pre US Air Force ako mechanik . V roku 1960 sa presťahoval do Los Angeles a neskôr začal vystupovať v divadlách a muzikáloch v New Yorku a San Franciscu. Jeho kariéru uznávaného herca odštartovali až na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia hlavné herecké úlohy vo filmoch Vodič slečny Daisy a predovšetkým Vykúpenie z väznice Shawshank (podľa mnohých jeho najlepší výkon vôbec, film patrí k divácky najlepšie hodnoteným snímkam v histórii). V súčasnosti patrí k často obsadzovaným hercom a to ako v hollywoodských veľkofilmoch (Batman začína), tak v snímkach menších produkcií (Million Dollar Baby). Za posledne spomínaný film získal aj v roku 2005 po troch predchádzajúcich nomináciách Oscara.

Morgan Freeman je druhýkrát ženatý a má štyri deti - dvoch synov a dve dcéry (jednu z nich adoptovanú). V súčasnosti žije v malom mestečku Charleston v Mississippi a vlastní reštauráciu s klubom v neďalekom meste Clarksdale. Pozornosť verejnosti v USA upútalo jeho vyjadrenia o kontraproduktívnosti Mesiaca čiernej histórie; podľa jeho názoru zdôrazňovanie odlišnosti farby kože len udržiava rasizmus pri živote.

Má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Vybraná filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Morgan Freeman na českej Wikipédii.