Triviálny názov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Triviálny názov je názov chemickej zlúčeniny, ktorý sa používa v bežnom živote, v obchode alebo v literatúre. Na rozdiel od systematického názvu nemá žiadny vzťah ku štruktúre či zloženiu zlúčeniny, ktorú popisuje. Systematický názov, ktorý je v ideálnom prípade kombináciou jazykových a grafických prostriedkov, v maximálnej miere odráža chemickú štruktúru danej zlúčeniny.

Triviálne mená sú väčšinou veľmi staré. Ich vek súvisí s časom používania danej zlúčeniny ľuďmi. U mnohých triviálnych mien nie sme schopní zistiť pôvod, mnohé však pochádzajú od alchymistov.

Niektoré pôvodné triviálne názvy sa stali súčasťou chemického názvoslovia. Typickým príkladom sú názvy nižších alifatických uhľovodíkov (metán, etán, propán a bután) alebo jednoduchých aromatických uhľovodíkov (benzén, naftalén). U všeobecne známych zlúčenín, hlavne v prípadoch, kedy systematický názov je príliš zložitý, sa aj v odbornej literatúre používa triviálny názov (alifatické kyseliny, aromatické uhľovodíky, viacsýtne alkoholy). Použitie triviálnych názvov je tiež veľmi rozšírené u látok prírodného pôvodu, izolovaných z rastlín a živočíchov (napríklad aminokyseliny, steroidy, terpény, sacharidy a iné).

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Systematický názov Triviálny názov
kyselina metánová kyselina mravčia
kyselina etánová kyselina octová
kyselina butánová kyselina maslová
pentahydrát síranu meďnatého modrá skalica
metylbenzén toluén
kyselina 2-aminoetánová glycín