Urbain Le Verrier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Urbain Le Verrier
francúzsky astronóm a matematik
francúzsky astronóm a matematik
Narodenie11. marec 1811
Saint-Lô, Francúzsko
Úmrtie23. september 1877 (66 rokov)
Paríž, Francúzsko
PodpisUrbain Le Verrier, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Urbain Le Verrier

Urbain Jean Joseph Le Verrier (* 11. marec 1811, Saint-Lô, Francúzsko – † 23. september 1877, Paríž, Francúzsko) bol francúzsky astronóm a matematik, špecializujúci sa na nebeskú mechaniku.

Le Verrier je známy svojím objavom planéty Neptún, ktorý vykonal iba s použitím znalostí nebeskej mechaniky a poznámok z astronomických pozorovaní. Na radu Araga,[1] vykonal výpočty, a objasnil tým odchýlky v pohybe planéty Urán po svojej dráhe. Keďže už v tom čase kolovali dohady, že Urán môže rušiť pri obehu nejaká neznáma planéta, podujal sa Le Verrier vypočítať približné miesto, kde by sa mala nachádzať. V rovnakom čase sa o to pokúšal aj John Couch Adams, vtedy neznámy anglický študent. Len čo Le Verrier dokončil svoje výpočty, zaslal ich do Berlínskej hvezdárne nemeckému astronómovi Gallemu. Ten planétu našiel v súhvezdí Vodnár, asi jeden stupeň od miesta predpovedaného výpočtami. Le Verrier vedel totiž o presných mapách oblohy, na ktorých pracoval Bessel a vedel, že podľa nich sa hľadaná planéta (hviezdna veľkosť asi 8 mag.) ľahšie nájde, ako pomocou starých nepresných a neúplných máp.[2] Adamsov neúspech bol podmienený hlavne tým, že chýbali presné mapy oblohy a o jeho prácu nejavil jeho profesor záujem.

Le Verrier sa zaoberal aj dráhovými poruchami Merkúra. Takisto, ako v prípade Uránu, vyslovil názor, že ich spôsobuje neznáma planéta obiehajúca medzi Merkúrom a Slnkom predbežne nazvaná Vulkán. Pozorovania, ktoré nasledovali, nepotvrdili žiadnu planétu v tejto oblasti. Celý problém sa podarilo objasniť v roku 1915 Albertovi Einsteinovi sformulovaním svojej všeobecnej teórie relativity.

Le Verrier získal v rokoch 1868 a 1876 Zlatú medailu Kráľovskej astronomickej spoločnosti

Meno Le Verrier dostali 2 krátery na Mesiaci a Marse, prstenec okolo Neptúna a asteroid 1997 Leverrier.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2006-11-01]. Dostupné online. Archivované 2004-08-07 z originálu.
  2. Csere, E.: História Astronómie, 19. storočie - Hvezdáreň Prešov, 1993