Vírusové video

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vírusové video alebo menej vhodne virálne video[pozn 1] je video, ktoré sa stane populárnym cez zdieľanie na internete tzv. „vírusovým procesom“. Bežne sa takéto video šíri cez webové portály zdieľajúce videá, cez e-mailovú komunikáciu a cez sociálne siete.[2][3] Vírusové video môže byť vytvorené ako súčasť vírusového marketingu (jednotlivcami i firmami), ale často sú to videá, ktoré sú vytvorené spontánne a ľudia ich zdieľajú kvôli zaujímavému obsahu. Vírusové video nemá presnú definíciu, môžeme ho brať lokálne, alebo z celosvetového hľadiska.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé videá, ktoré sa šírili vírusovým spôsobom do roku 2005 prakticky len e-mailovou komunikáciou boli rôzne animácie. Najznámejšou z nich bola v roku 1995 snímka „The Spirit of Christmas“, ktorá je považovaná za predchodcu seriálu South Park.[4] V roku 1996 sa internetom šírila animácia, vzorka renderovaná v 3D známa ako „Dancing Baby“.[4][5] Ron Lussier, ktorý upravil jej pôvodnú pracovnú verziu ju rozposlal medzi svojich kolegov na pracoviskách vývojárskeho štúdia LucasArts.[6]

Za prvé reálne vírusové video možno považovať snímku „Bad day“ z roku 1997. Je o človeku, ktorého neposlúcha počítač až kým ho v afekte nerozmláti na kusy. Kvalita videa nie je výnimočná a trvá len 26 sekúnd. Nízka kvalita vyplynula z nízkeho objemu dát a toto ho robilo ideálnym pre šírenie pomocou e-mailu.[7] Iným príkladom je „Star Wars Kid“ z roku 2003, na ktorom žiak strednej školy neumelecky napodobňoval postavu z Hviezdnych vojen, Dartha Maula. Jeho spolužiaci túto snímku nahrali na internet. Tento prípad sa často uvádza ako prvý prípad kyberšikany.

Ďalej sa preslávil napríklad Gary Brolsma s videom s názvom „Numa Numa“, v ktorom napodobňuje spev a pohybuje sa na pesničku „Dragostea din tei“ (hit rumunskej skupiny O-Zone). Televízia BBC uviedla, že išlo o druhé najsledovanejšie video histórie, hneď po už spomínanom „Star Wars Kid“.

Medzi vírusovými videami sa presadilo aj množstvo videí, pri ktorých by sa väčší úspech ani nepredpokladal. Sú medzi nimi napríklad „Charlie bit my finger“ (v roku 2015 viac ako 830 miliónov zhliadnutí)[8] alebo „La CAID de Edgar (el original)“ (aj s kópiami okolo 50 miliónov zhliadnutí).[9]

V dnešnej dobe má najviac prezretí hudobné videoGangnam Style“.[10] Nahrávka, pôvodne určená iba pre juhokórejské publikum, ako prvá prekonala na YouTube hranicu jednej miliardy prezretí. Dňa 24.augusta 2015 prekonala hranicu dvoch miliárd a 400 miliónov zhliadnutí.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. „Adjektívum virálny podľa našej mienky patrí k tým anglicizmom, bez ktorých by sa slovenčina zaobišla, keďže ho možno prakticky v akomkoľvek kontexte rovnocenne nahradiť dávnejšie adaptovaným výrazom vírusový. Tisícky výskytov v internetových textoch, vznik odvodených slov (substantíva virál/viral a príslovky virálne) a prienik do odbornej terminológie marketingu však naznačujú, že používatelia jazyka novú výpožičku považujú za obohatenie slovnej zásoby.“[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GURIČANOVÁ, Dana. Vírusový, vírový, virálny. Kultúra slova (Martin: Vydavateľstvo Matice slovenskej), 2015, roč. 49, čís. 1, s. 21 – 26. Dostupné online [cit. 2016-10-12]. ISSN 0023-5202.
  2. PC Mag explains, in its encyclopedia, how viral videos spread via email, blogs and instant messages. Retrieved 21st Dec 2012. http://www.pcmag.com/encyclopedia_term/0,1237,t=viral+video&i=58238,00.asp[nefunkčný odkaz]
  3. Lu Jiang, Yajie Miao, Yi Yang, ZhenZhong Lan, Alexander Hauptmann. Viral Video Style: A Closer Look at Viral Videos on YouTube. In ACM International Conference on Multimedia Retrieval (ICMR). Glasgow, United Kingdom. 2014.
  4. a b The history of viral video. Tuscoloosa News, 6 June 2007. Dostupné online [cit. 2009-11-23].
  5. Lefevre, Greg (19 January 1998) "Dancing Baby cha-chas from the Internet to the networks". CNN: "Internet-savvy animation fans have known about The Dancing Baby for years; he populates hundreds of Web sites and has been the subject of untold numbers of e-mail missives."
  6. LUSSIER, Ron. Dancing Baby FAQ. Burning Pixel Productions, 2005. Dostupné online.
  7. Špatný den. stream.cz [online]. . Dostupné online.
  8. (anglicky) Charlie bit my finger - again ! [online]. . Dostupné online.
  9. La Caida de Edgar (el original) (španielsky) [online]. . Dostupné online.
  10. (kórejsky) PSY - GANGNAM STYLE (강남스타일) M/V [online]. . Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Virální video na českej Wikipédii a Viral video na anglickej Wikipédii.