Včielka Maja (seriál z roku 1975)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Včielka Maja
Základné informácie
Anglický názovMaya the Bee
Japonský názovみつばちマーヤの冒険
ŽánerKodomo, Komédia
Anime: Micubači Maja no Bóken
RéžiaSeidži Endó, Hiroši Saitó
ŠtúdioNippon Animation
Rok1. apríl 197520. apríl 1976
Dĺžka jednej časti25 minút
Počet častí104

Včielka Maja (jap. みつばちマーヤの冒険Micubači Maja no Bóken) je japonský animovaný seriál (anime) určený pre deti. Vznikol v roku 1975 v koprodukcii Japonska, Rakúska a NSR. Seriál si rýchlo získal popularitu dokonca aj v krajinách Východného bloku a dodnes sa vysiela v mnohých krajinách. Zvučku slovenskej, českej a nemeckej verzie naspieval Karel Gott, hudbu použitú v takmer všetkých jazykových mutáciách (okrem anglickej a japonskej) zložil Karel Svoboda, český text napísal Zdeněk Rytíř. Animovaný seriál voľne nadväzuje na populárnu nemeckú knihu Včielka Maja a jej príhody, ktorú napísal Waldemar Bonsels v roku 1912.

Seriál mal prvú sériu (1975 – 1976, 52 dielov)[1] a druhú sériu (1982 – 1983, 52 dielov)[2]. V druhej sa po prvýkrát predstavil myšiak Alexander.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa odohráva väčšinu času v lese, v ktorom býva mladá včela Maja, ktorá je veľmi zvedavá a postupne spoznáva vonkajší svet a zvieratá, ktoré v ňom žijú. Sprevádzajú ju trúdik Vilko, ktorý je oproti nej dosť lenivý a lúčny koník Flip, ktorý koná zväčša rozumne a Maju a Vilka učí o nových veciach.

Slovenský dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]