Vajce ako potravina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smažené slepačie vajcia s mrkvou, parmezánom a smotanou

Vajce ako potravinu ľudia a ich predkovia konzumujú už milióny rokov.[1] V juhovýchodnej Ázii ľudia domestikovali sliepky a zbierali ich vajcia na potravu už v období 1 500 rokov pred Kristom.[2] Najčastejšie sa konzumujú vajcia hydiny, najmä kurčiat. Vajcia iných vtákov vrátane pštrosov a iných vtákov z radu bežcov sa síce tiež konzumujú pravidelne, ale oveľa menej často ako vajcia kurčiat. Ľudia môžu konzumovať aj vajcia plazov, obojživelníkov a rýb. Vajíčka rýb konzumované ako potrava sú známe ako ikry alebo kaviár.

Vajíčka vtákov a plazov sa skladajú z ochrannej škrupiny, bielka a žĺtka (vitellus), ktoré sú uložené v rôzne tenkých blanách. Vo vaječných žĺtkoch a celých vajciach sa nachádza veľké množstvo bielkovín a cholínu.[3][4] Hojne sa využívajú v kuchyni. Napriek výživovej hodnote vajec existujú určité potenciálne zdravotné problémy vyplývajúce z obsahu cholesterolu, kontaminácie salmonelou a alergie na vaječné bielkoviny.

Sliepky a iné zvieratá znášajúce vajcia sa vo veľkom chovajú na celom svete a masová produkcia slepačích vajec je celosvetovým odvetvím. Odhaduje sa, že v roku 2009 sa na celom svete vyprodukovalo 62,1 milióna ton vajec z celkového počtu približne 6,4 miliardy nosníc.[5] V dopyte a očakávaniach existujú regionálne rozdiely, ako aj súčasné diskusie týkajúce sa metód hromadnej produkcie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kenneth F. Kiple, A Movable Feast: Ten Millennia of Food Globalization (2007), s. 22.
  2. The biocultural origins and dispersal of domestic chickens [online]. misuse.ncbi.nlm.nih.gov, [cit. 2023-06-21]. Dostupné online.
  3. How to Buy Eggs. Washington, D. C. : U.S. Department of Agriculture, 1995. 10 s.
  4. USDA Database for the Choline Content of Common Foods [online]. nal.usda.gov, [cit. 2023-06-21]. Dostupné online. Archivované 2010-12-05 z originálu.
  5. Outlook for egg production [online]. wattagnet.com, 2010-10-11, [cit. 2023-06-21]. Dostupné online. Archivované 2015-03-15 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Eggs as food na anglickej Wikipédii.