Kaviár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sedem rôznych druhov kaviáru

Kaviár sú rybie ikry určitej ryby, najčastejšie jesetera (čierny kaviár) alebo lososa (červený kaviár). Celosvetovo sa kaviár považuje za delikatesu a používa sa ako ozdoba alebo ako nátierka.

Najväčším zdrojom pravého čierneho kaviáru je Kaspické more (viac ako 90 percent celosvetovej produkcie), ďalej Čierne more, dolný tok Dunaja a povodie rieky Amur.

Hlavnými exportérmi pravého kaviáru sú Rusko, Azerbajdžan, Kazachstan, Turkménsko a Irán.

Pravý kaviár[upraviť | upraviť zdroj]

Ako pravý, čierny kaviár sa označuje ten, ktorý je z jeseterovitých rýb. Ich ikry sú drobné a majú sivočiernu až čiernu farbu. Najdrahší, najchutnejší a najväčší pravý kaviár pochádza z vyzy veľkej. Môže za to veľký úbytok jeseterovitých rýb v dôsledku veľkého výlovu v poslednej dobe. Pravý kaviár je v dnešnej dobe stále vzácnejší. Za kvalitný kaviár sa považuje ten s veľkými zrnami, pevný, pružný, svetlý a bez zápachu.

Pôvodná farba pravého kaviáru je biela, postupne sivne až černie. Čím je tmavší, slanší a kašovitejší, tým je starší a menej kvalitný.

Nepravý kaviár[upraviť | upraviť zdroj]

Ako nepravý kaviár sú označované všetky druhy, ktoré nie sú vyrobené z ikier jeseterovitých rýb. Jedná sa o ikry zubáča, lososa, kapra, lipňa, tuniaka a ďalších morských a sladkovodných rýb. Z málo vyvinutých ikier a tých, ktoré počas solenia a úpravy popraskali, sa vyrába menej kvalitný lisovaný kaviár. Najlepší červený kaviár je svetlo oranžovej farby, kypro zrnitý a skoro alebo celkom neslaný. Jasno červeného kaviáru si cenia labužníci menej.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Kaviár
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kaviár