Viedenský les

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viedenský les
(Wienerwald)
pohorie
Viedenský les pri Breitenfurte
Štát Rakúsko Rakúsko
Časť Nördliche Kalkalpen
Najvyšší bod Schöpfl
 - výška 893 m n. m.
Geologické zloženie vápenec, pieskovec, bridlica
Wikimedia Commons: Wienerwald
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Viedenský les[1] (nem. Wienerwald) je prvý horský masív na samotnom východe alpského oblúka, ležiaci v bezprostrednej blízkosti Viedne v Rakúsku. Svojím charakterom zaoblených zalesnených pahorkov ako skutočné Alpy zďaleka nevyzerá. Celá oblasť Viedenského lesa slúži predovšetkým Viedenčanom ako prirodzené prírodné zákutie a v rámci "skutočných" Álp nemá výrazný význam.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Viedenský les bol pravdepodobne obývaný od 8. storočia. Pod vplyvom Avarov sa slovanské obyvateľstvo vyrovnalo s germánskou migráciou, za ktorú vďačia mená niektorých dedín ako Döbling, Liesing alebo Gablitz. Viedenský les bola kniežacia poľovačka, ale začiatkom 16. storočia získala oblasť tiež význam v lesníctve. Od roku 1840 nastal v oblasti tiež priemyselný rozvoj. V roku 1870 boli predložené plány pre vyrúbanie väčšiny lesov, ale to spôsobilo rozsiahly odpor verejnosti. Vedúcou postavou tohto odporu bol Josef Schöffel (1832 – 1910). V roku 1987 primátor Viedne a hajtmani Dolného Rakúska a Burgenlandu podpísali Viedenské vyhlásenie celej oblasti Viedenského lesa za chránený región.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie zaberá plochu 1 200 km². Mesto Viedeň tvorí východnú hranicu masívu. Od susedných Türnitzer Alpen na západe ho oddeľuje údolie riečky Traisen, južnú hranicu tvorí tok rieky Gölsen.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Geologicky je pohorie tvorené predovšetkým vápencom, ktorý je na severe doplnený červenohnedým pieskovcom a bridlicou. V pohoría tiež nájdeme prírodné jaskyne ako napr. Dreidärrischenhöhle (jaskyňa troch bláznov).

Príroda[upraviť | upraviť zdroj]

Lesy na severe pozostávajú z veľkej miery z bukov, dubov a hrabov, kým v južnom pásme pohoria sú to ihličnany, vo väčšine prípadov borovice a jedle. Pohorie má aj svoje prírodné parky. A to Föhrenberge (tzn. Sosnove hory) a Sandstein Wienerwald, ktorý leží blízko mestečka Purkersdorf, asi 20 km západne od Viedne. Celé územie Viedenského lesa je chránená oblasť, predovšetkým potom Lainzer Tiergarten (rozsiahly park obývaný čiernou zverou a ďalšími lesnými zvieratami) a Schwarzenbergpark, ktorý bol vytvorený už počas 19. storočia.

Najvyšší vrchol[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyšším vrcholom je Schöpfl (893 m) vypínajúci sa v juhozápadnej časti pohoria nad obcou St. Corona am Schöpfl. Na úplne zalesnený vrchol vedie cesta z Mitterschöpflu k observatóriu Leopolda Figla (pre verejnosť uzavreté). Na vrchole je vyhliadková veža.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy geografických objektov z územia mimo SR [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, rev. 2011-06-01, [cit. 2016-03-26]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vídeňský les na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]