Fínska demokratická republika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vláda z Terijoki)
Fínska demokratická republika
Suomen kansanvaltainen tasavalta
Demokratiska Republiken Finland
 Fínsko 1939 – 1940 Karelsko-fínska sovietska socialistická republika 
Vlajka štátu
vlajka
Geografia
Mapa štátu
Zelenou farbou je vyznačené územie predvojnového ZSSR, ktoré sa malo stať súčasťou Fínskej demokratickej republiky, červenou zase územia Fínskej demokratickej republiky (iba sčasti pod jej kontrolou), ktoré mali byť pripojené k ZSSR (dnes sú súčasťou Ruska)
Terijoki (de facto)
Helsinki (nárokované)
Obyvateľstvo
štátom propagovaný ateizmus
Štátny útvar
Vznik
Zánik
Predchádzajúce štáty:
Fínsko Fínsko
Nástupnícke štáty:
Karelsko-fínska sovietska socialistická republika Karelsko-fínska sovietska socialistická republika

Fínska demokratická republika (fín. Suomen kansanvaltainen tasavalta, švéd. Demokratiska Republiken Finland) bol bábkový štát, jestvujúci v rokoch 19391940, ktorý počas jeho existencie uznal jedine Sovietsky zväz. Štát bol vytvorený počas zimnej vojny v Karélii, a to na území Fínska dobytom a okupovanom sovietskou armádou.

Na čele štátu bola Fínska ľudovodemokratická vláda, prosovietsky orientovaná bábková vláda, nazývaná aj vláda z Terijoki. Na jej čele stál fínsky komunista Otto Ville Kuusinen. Súčasťou systému „Fínskej ľudovodemokratickej republiky“ bola aj Fínska ľudová armáda, ktorej pluk sa zúčastnil aj bitky pri Suomussalmi.

Zánik štátu[upraviť | upraviť zdroj]

Tento bábkový štát bol neskôr pripojený ku Karelskej autonómnej sovietskej socialistickej republike a vzniknuvší útvar bol povýšený na sovietsku republiku pod názvom Karelsko-fínska sovietska socialistická republika. Spolu s touto transformáciou formálne zanikla aj jeho vláda. Karelsko-fínska SSR sa v roku 1956 opäť stala Karelskou ASSR v rámci RSFSR, po zániku ZSSR je súčasťou Ruska ako Karelsko.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Finská demokratická republika na českej Wikipédii.