Vlajka Fínska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fínska národná vlajka

Vlajka Fínska nazývaná tiež Siniristilippu (Vlajka s modrým krížom) je založená na dizajne škandinávskeho kríža a má podobu bieleho obdĺžnikového listu s modrým krížom. Vzhľadom vychádza z dánskej vlajky a zavedená bola 29. mája 1918.

Symbolika farieb[upraviť | upraviť zdroj]

Vlajúca vlajka Fínska

Podľa slov básnika Zakariasa Topelia biela farba symbolizuje fínsku zimu a nekonečné zasnežené pláne, modrý kríž pripomína spolupatričnosť krajiny s ostatnými severskými štátmi, ktoré tiež majú kríže na svojich vlajkách, a jeho farba je farbou tisícich jazier, riek a oblohy Fínska.

Štátna vlajka má navyše v strede kríža umiestnený štátny znak. Námorná vlajka má vzhľad odvodený od štátnej vlajky, obdĺžníkový list je však zakončený tromi plameňmi. Námorná vlajka má pomer strán 11:19 a štátna 11:18.

Pre modrú farbu je predpísaný odtieň Pantone 294C, čo približne odpovedá CMYK 100,56,0,18.5 či RGB #003882.

História vlajky[upraviť | upraviť zdroj]

Fínska vlajka bola zavedená až po osamostatnení sa od Ruska 29. mája 1918, no jej vznik do roku 1861. Modro-biela kombinácia farieb sa vo Fínsku uplatňovala dlhé storočia na rôznych vojenských, provinčných, či mestských vlajkách. Stará fínska vlajka niesla, zhodne zo znakom, žltého leva na červenom poli. Bežne používaná národná vlajka je bez znaku, na štátnej vlajke je v strede modrého kríža umiestnený v štvorcovom poli ešte fínsky znak. Ten nadväzuje na historický erb fínskeho veľkovojvodstva, známy už roku 1557. Na červenom štíte je žltý lev v skoku s korunou, držiaci v pravej tlape, biely meč. Lev stojí na zakrivenej šabli, ktorá ako orientálna sečná zbraň predstavovala nebezpečenstvo hroziace krajine od Tatárov, Švédov a iných nepriateľov. Deväť bielych ruží symbolizuje deväť historických gubernií Fínska. Svetlo modrá farba bola v roku 1978 nahradená sýto modrou a štít znaku bol vtedy zmenený na štvorcové žlto lemované pole.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Z anglického originálu Ultimate Pocket Flags of the World, Dorling Kindersley Limited Londýn, 1997 preložil Martin Albrecht, 2000, Ikar, Bratislava, ISBN 80-7118-767-4