Vladimir Vladimirovič Vasiutin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vladimir Vasiutin)
Vladimir Vasiutin
kozmonaut CPK
Št. príslušnosťZSSR/Rusko
Stavzosnulý
Narodenie8. marec 1952
Charkov, Ukrajinská SSR, ZSSR (dnešná Ukrajina)
Úmrtie19. júl 2002 (50 rokov)
Moskva, Rusko
Iné zamestnaniepilot
Hodnosťgenerálplukovník ruských vzdušných síl
Čas vo vesmíre64 dní 21 hodín, 52 minút
Kozmonaut od23. augusta 1976
MisieSojuz T-14, Saľut 7
Kozmonaut do25. februára 1986

Vladimir Vladimirovič Vasiutin (rus. Владимир Владимирович Васютин; ukr. Володимир Володимирович ВасютінVolodymyr Volodymyrovyč Vasiutin; * 8. marec 1952, Charkov – † 19. júl 2002, Moskva) bol sovietsky kozmonaut zo Saľutu 7 a Sojuzu T-14.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Mal ukrajinský pôvod. Po ukončení základnej školy začal študovať na Charkovskom vyššom leteckom učilišti. Tam sa naučil lietať a neskôr sa sám stal učiteľom lietania nováčikov. V roku 1976 bol prijatý do tímu kozmonautov. Bol členom štyroch rezervných posádok, na piaty pokus sa už do vesmíru dostal.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Do vesmíru sa dostal iba raz, na palube Sojuzu T-14 ako jeho veliteľ na jeseň roku 1985. Stal sa 182 kozmonautom Zeme. Na Sojuze, ktorý odštartoval z kozmodrómu Bajkonur, spolu s ním leteli Georgij Grečko a Alexandr Volkov. Pripojili sa k orbitálnej stanici Saľut 7, kde sa stali jeho piatou základnou posádkou. V polovici novembra však vážne ochorel (bolesti brucha) a tak sa posádka musela predčasne vrátiť na Zem. Pplk. Vasiutin ihneď putoval do nemocnice v Moskve a skoro sa uzdravil. Mal za sebou 64 dní vo vesmíre.

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

Ako všetci kozmonauti hneď po prílete a uzdravení obdržal v Kremli sovietske vyznamenanie. Zo zdravotných dôvodov od oddielu vo februári 1986 odišiel. Zamestnaný bol potom vo VVA (Vojenno-Vozdušnaja Akademia A. Gagarina). Zomrel v päťdesiatich rokoch na rakovinu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. O kosmických dnech a nocích. [s.l.] : Práce, 1987.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]