Vyhnanie Heliodora z chrámu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vyhnanie Heliodora z chrámu

Základné informácie
AutorRaffael
Rok1511 – 1514
Technikafreska
Rozmery400 × 750 cm
GalériaVatikánske múzeá, Vatikán

Vyhnanie Heliodora z chrámu (tal. Cacciata di Eliodoro dal tempio) je názov fresky talianskeho renesančného umelca Raffaela z rokov 1511 – 1514. Nachádza sa v miestnosti zvanej Stanza di Eliodoro v Apoštolskom paláci vo Vatikáne.

Vyhnanie Heliodora z chrámu má jasný politicko-religiózny aspekt: obrana kresťanstva pred pohanskými dobyvateľmi. Námetom fresky je udalosť, líčená v deuterokánonickej Druhej knihe Makabejcov (3,21-28):

21 Bol to poľutovaniahodný pohľad na toto množstvo zdrvených ľudí a na veľkňaza v úzkostnom očakávaní. 22 Zatiaľčo vzývali všemocného Hospodina, aby zachoval nedotknutý a v bezpečí majetok tých, ktorí mu ho zverili do ochrany, 23 Heliodoros začal konať, čo mal uložené. 24 Hneď ako sa však so svojimi kopijníkmi ocitol pred pokladnicou, vládca duchov a všetkej moci spôsobil nadprirodzený úkaz; každý, kto sa opovážil vojsť omdlieval slabosťou a hrôzou, zasiahnutý Božou mocou. 25 Zjavil sa im totiž nádherne vystrojený kôň s hrozivo vyzerajúcim jazdcom. Kôň sa prudko oboril na Heliodora a bil do neho prednými kopytami. Jazdcova zbroj sa trblietala zlatom. 26 Náhle sa objavili ešte dva zdatní a mocní mladíci, krásni na pohľad, v nádherných plášťoch; pristúpili k Heliodorovi a neustále ho z oboch strán bičovali, až bolo tých rán bezpočet. 27 Keď sa zvalil na zem obklopený mrákotnou tmou, zdvihli ho a položili na nosidlá, 28 a práve toho, ktorý vstúpil s početným sprievodom a celou strážou do pokladnice, vyniesli úplne bezmocného. Zreteľne poznali Božiu moc.

Zmieňovaným Heliodorom je radca vládcu Seleukovskej ríše Seleuka IV. Filopatóra. Heliodorus mal na pánov príkaz zhabať chrámovú pokladnicu v Jeruzalemskom chráme. S ozbrojeným sprievodom vtrhol do chrámu. Na scéne sa objavil veľkňaz Onias, ktorý svojimi modlitbami privolal na Heliodora Boží hnev v podobe jazdca v zlatej zbroji. Heliodorov pád pod konskými kopytami znamenal jeho obrátenie na kresťanskú vieru. Zľava udalosť sleduje pápež Július II.

Náboženská symbolika tkvie v postave jazdca, ktorý tu ako obranca chrámového pokladu zoslaný Bohom symbolizuje záštitu rímskeho pápežstva a kresťanskej viery. Tento akt je zrejmou narážkou na úspechy bojovného pontifika Júliusa II. pri rozširovaní pápežskej moci na území Talianska, kedy veril, že za jeho víťazstvami stála Božia pomoc.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Autoportrét
Autoportrét
Prehľadný zoznam obrazov Raffaela
pozri

Zoznam Raffaelových diel

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Raffaelove siene