Werner von Siemens

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Werner Siemens
nemecký vynálezca a priemyselník
nemecký vynálezca a priemyselník
Narodenie13. december 1816
Lenthe, Hannoverské kráľovstvo
Úmrtie6. december 1892 (75 rokov)
PodpisWerner von Siemens, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Werner von Siemens

Ernst Werner von Siemens (* 13. december 1816, Lenthe, Hannoverské kráľovstvo – † 6. december 1892, Berlín, Nemecké cisárstvo) bol nemecký vynálezca a priemyselník.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v hannoverskom mestečku Lenthe (dnes súčasť mesta Gehrden), blízko Hannoveru. Bol štvrtý zo šestnástich detí Christiana Ferdinanda Siemensa (1787 – 1840), ktorý sa živil prenájmom statkov. Medzi jeho bratov patrili Carl Heinrich a Carl Wilhelm.

Jeho otec a stará matka boli jeho prvými učiteľmi. Neskôr navštevoval rok meštiansku školu v Schönbergu, tri roky ho učil súkromný učiteľ a tri roky študoval na gymnáziu Katharineum v Lübecku. Štúdium ukončil predčasne, ale i napriek tomu sa chcel vzdelávať ďalej na univerzite. Zaujímali ho hlavne prírodné vedy, ale na univerzitu nenastúpil, pretože rodine sa nedostávalo prostriedkov. Preto mladý Werner Siemens nastúpil ako devätnásťročný do armády, kde slúžil celých 14 rokov. Vďaka tomu mohol na Delostreleckej a technickej akadémii v Berlíne tri roky študovať fyziku, chémiu, matematiku a balistiku.

Svoj prvý pruský patent dostal v roku 1842 za objav princípu galvanického postriebrovania a pozlacovania. V roku 1847 založil s Johannom Georgom Halskem firmu Siemens a Halske – továreň na telegrafy (Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske). Firma v roku 1848 vybudovala prvú diaľkovú telegrafnú linku z Berlína do Frankfurtu nad Mohanom. Neskôr firma budovala telegrafné linky aj vo Veľkej Británii (tam ju zastupoval Carl Wilhelm Siemens) a v Rusku (tam ju zastupoval Carl Heinrich). V roku 1867 firma dokončila euro-ázijskú telegrafnú linku z Londýna do Kalkaty. V roku 1887 firma otvorila zastúpenie aj v Japonsku.

V roku 1890 sa z vedenia firmy stiahol a vedenie prenechal synom Arnoldovi a Wilhelmovi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]