Westminster (štvrť City of Westminster)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Westminster je mestská štvrť patriaca k Londýnskému mestskému obvodu City of Westminster. Nachádza sa v nej Westminsterský palác kde zasadá parlament. Westminster je situovaný na juhozápad od City a 0,8 km juhozápadne od Charing Cross.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlo Parlamentu Spojeného kráľovstva

Meno Westminster pôvodne označovalo územie v okolí Westminsterského opátstva a jeho západného chrámu (West Minster), po ktorom bolo toto územie pomenované. Je sídlom anglickej vlády po viac ako 900 rokov. Toto meno je tiež používané pre mestský obvod Westminster, zahrňujúci od roku 1965 tiež štvrte Marylebone a Paddington.

Historickým jadrom Westminsteru je pôvodný Thorney Island na ktorom bolo postavené Westminsterské opátstvo. Toto opátstvo sa stalo tradičným miestom korunovácie anglických panovníkov. Susedný Westminsterský palác sa stal hlavným sídlom anglických panovníkov po ovládnutí Anglicka Normanmi v roku 1066 a neskôr bol sídlom novo ustaveného parlamentu a súdneho dvora Anglicka. Napriek tomu že mali panovníci silné zázemie v Toweri, v skutočnosti v ňom nebývali. Londýn sa tak rozvíjal v dvoch centrách – ekonomické centrum v City a politické a kultúrne stredisko vo Westminsteri. Toto rozdelenie je zrejmé dodnes.

Kráľovský dvor neskôr presídlil do iných palácov v meste a súdny dvor sa presťahoval do Kráľovského súdneho dvora, bližšie ku hraniciam City. Táto oblasť je centrom vlády aj v súčasnosti. Parlament zasadá vo Westminsterskom paláci a väčšina vládnych ministerstiev má sídlo vo Westminsteri, blízko Whitehallu. Pojem Westminster sa tiež často používa ako skratka pre Parlament a politickú reprezentáciu Spojeného kráľovstva všeobecne. Pre štátnu správu sa v tejto súvislosti občas používa pojem Whitehall – označenie miesta kde sídli.

Pojem Westminster je tiež používaný v spojení Westmisterský systém ako označenie parlamentného systému vlády, ktorý vznikol v Spojenom kráľovstve.

Blízko Westminsterského paláca sa nachádza Westminsterská škola, jedna z najväčších anglických verejných škôl. Tri zo štyroch fakúlt Westminsterskej univerzity sa nachádzajú na území mestského obvodu Westminster, ale žiadna na území pôvodnej mestskej štvrti Westminster.

Táto oblasť je typická veľkou hustotou obyvateľstva s vysokým percentom robotníckej populácie bývajúcej v domoch vybudovaných s podporou rady mestského obvodu a bytového družstva za Westminsterským opátstvom a mimo Millbank.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Westminster na českej Wikipédii.