Whitehall

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na Whitehall, smerom k Westminsterskému palácu.
Pohľad na Whitehall, smerom k Trafalgarskému námestiu a kostolu St Martin-in-the-Fields.
Mapa Whitehall.
Budova HM Treasury na rohu Parliament Square a Parliament Street.
Budova Foreign Office.

Whitehall je ulica v londýnskom mestskom obvode City of Westminster. Je hlavnou dopravnou tepnou vedúcou od Parliament Square, centra britského zákonodarstva, na sever ku Trafalgarskému námestiu.

Pozdĺž ulice sa nachádza veľké množstvo vládnych budov, takže označenie „Whitehall“ sa často používa ako synonymum pre britskú vládnu administratívu.

Opis ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Meno „Whitehall“ pochádza z pomenovania Whitehallského paláca (angl. Palace of Whitehall), ktorý sa nachádzal neďaleko až kým v roku 1698 úplne nevyhorel. Ulica prechádzala priamo pred priečelím paláca. Na severnom konci Whitehall začali v 19. storočí s výstavbou Trafalgarského námestia. Na jeho južnom konci sa asi v dvoch tretinách mení názov ulice na Parliament Street. Spolu majú obe ulice dovedna asi 1 km.

Parliament Street bola pôvodne úzkou ulicou vedúcou k budove parlamentu – Westminsterskému palácu. Potom ako Whitehallský palác vyhorel a jeho ruiny boli odstránené bola ulica rozšírená do svojej súčasnej šírky. Súčasný vzhľad ulice je daný jej rekonštrukciou v 19. storočí.

Na ulici sa okrem iného nachádza Banqueting House, postavený roku 1622 Inigom Jonesom. Banqueting House je vlastne jedinou zachovanou časťou pôvodného Whitehallského paláca. 30. januára 1649 na tribúne postavenej pred budovou popravili anglického kráľa Charlesa (Karola).

Asi v strede ulice sa nachádza Cenotaph – pomník padlým britským vojakom. Pomník je miestom každoročného pripomínania si pamiatky vojakov padlých v prvej a druhej svetovej vojne a ostatných vojnách. Ceremoniál sa koná vždy v najbližšiu nedeľu k 11. novembru.

Na severnom konci Whitehall sa nachádza divadlo Trafalgar Studios (niekdajšie Whitehall Theatre) a v ulici Great Scotland Yard sa nachádzalo veliteľstvo polície – Scotland Yard. V súčasnosti tu sídli Ministerstvo pre životné prostredie, potravu a vidiecke otázky (angl. DEFRA).

Strednej časti Whitehall dominujú vládne a vojenské budovy. Nachádza sa tu Ministerstvo obrany (angl. Ministry of Defece), veliteľstvá britskej armády a kráľovského námorníctva, budova Horse Guards a budova Admirality.

V južnej časti ulice sa kolmo na Whitehall pripája Downing Street, sídlo britského premiéra. Ďalej sa tu nachádzajú budovy Ministerstva zahraničných vecí, Ministerstvo zdravotníctva, Ministerstvo práce a sociálnych vecí a Ministerstvo financií (angl. HM Treasury). Južný koniec Parliament Street ústi na Parliament Square, kde sa nachádza stanica metra Westminster a Westminsterský palác.

Mapa a významné budovy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. divadlo Trafalgar Studios (niekdajšie Whitehall Theatre)
  2. staré budovy Admirality
  3. Ministerstvo pre životné prostredie, potravu a vidiecke otázky
    (Department for Environment, Food and Rural Affairs)
  4. staré budovy Ministerstva vojny (War Office)
  5. Horse Guards
  6. Úrad vlády (Cabinet Office)
  7. Banqueting House
  8. Ministerstvo obrany (Ministry of Defence)
  9. Dover House, sídlo Scotland Office
  10. Gwydyr House, sídlo Wales Office
  11. Cenotaph
  12. Ministerstvo zahraničných vecí (Foreign Office)
  13. Ministerstvo zdravotníctva (Department of Health)
  14. Ministerstvo práce a sociálnych vecí (Department of Work and Pension)
  15. HM Treasury a HM Revenue and Customs

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Whitehall

Súradnice: 51°30′15″S 0°07′35″Z / 51,504167°S 0,126389°Z / 51.504167; -0.126389