Wikipédia:Krčma/Podpora/Archív 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Archív tém pre stôl „Podpora“ z roku 2006

Názov článku končiaci znakom ? (otáznik)[upraviť | upraviť zdroj]

Akým spôsobom je možné vytvoriť nový článok, ktorého názov končí otáznikom? Ďakujem za odpoveď, príp. za nasmerovanie na nejaký návod (ja som zatiaľ nič nenašiel). Efezus 17:27, 2 január 2006 (UTC)

jednoducho, napr. takto clanok s otaznikom - ? --Palica@diskprís 09:05, 22 január 2006 (UTC)
je to super, ten Váš tu tip funguje, buď je to inou verziou MW alebo neviem čím, ale mne na súkromnej MW 1.5.6 nefuguje napr. Pokus?, zrejme majú na to vplyv aj nejaké nastavenia mimo MW (apache, linux...) Efezus 20:25, 27 január 2006 (UTC)

nový krepý užívateľ (tým myslím seba, samozrejme)[upraviť | upraviť zdroj]

(Prepáčte, ale na Wikipédia:Pomoc som to nenašiel.)
Preto Vás prosím, možete mi odpovedať na moje (pre Vás asi hlúpe) otázočky?

  1. Vytvoril som si účet na en.wikipedia.org - ten nefunguje na sk.wikipedia.org??? (Prečo?)
  2. Ako pošlem otázku inému užíveteľovi v jeho "User_talk"?
    Wikipédia:Príručka/Diskusie
    "Odpovedať môžete dvoma spôsobmi. Buď vložíte komentár na stránku autora, alebo mu odpoviete na svojej stránke."     skvelá pomoc ;-)
    (Pri prvom prihlásení mi prišla správa od istého užívateľa, že sa ho môžem čokoľvek spýtať - ako to možem spraviť, som v žiadnom "help", "introduction", "tutorial", "how to", či "FAQ" nenašiel.)
  3. Je možné (ak áno, kde na to nájdem pravidlá - tie som tiež márne hľadal), prekladať články z en.wikipedia.org do sk.wikipedia.org?

Ďakujem Vám za porozumenie, a prepáčte, ak sa pýtam na nesprávnom mieste. Ruwolf 06:13, 22 január 2006 (UTC)


  1. Účty medzi jednotlivými Wikipédiami nie sú prenostiteľné, t.j. na každej wiki si musíš vytvoriť nový účet.
na moznosti jednotneho prihlasovania sa pracuje (technologia LDAP)
  1. Ak sa chceš niečo spýtať napr. Adriana, ideš jeho diskusnú stránku (Diskusia s redaktorom:Adrian), ktorú normálne upravíš (záložka "úprava") tak, že pridáš svoju otázku.
viac je o tom napisane napr. tu Wikipédia:Diskusná stránka#Diskusné stránky redaktorov.
  1. prekladať články z iných Wikipédii je možné, dokonca tak vzniká väčšina článkov na slovenskej wiki. Pravidlá prekladov napísané nie sú, ale v podstate by mal byť článok vo wikiformáte, pozri Wikipédia:Príručka. Adrian@diskprís 07:44, 22 január 2006 (UTC)
este doplnim, ze je vhodne napisat do "Zhrnutia uprav", ze sa jedna o preklad napisanim napr. preklad z [[en:Ship]]. --Palica@diskprís 08:29, 22 január 2006 (UTC)

Autorské práva[upraviť | upraviť zdroj]

Ak chcem prispieť nejakým článkom do Wikipédie a čerpám informácie z časopisu a nechcem porušiť autorské práva, mám uviesť autora a názov časopisu ? Autor sa tam odvoláva na ďalšie zdroje, je treba uviesť aj tie ?--87.244.192.52 09:38, 31 január 2006 (UTC)Misako 31.1.2006 10:38

Nie, to nestačí. Musíš to prepísať vlastnými slovami. Autorské práva sa nevzťahujú na informáciu, ale spôsob, akým je prezentovaná. Zdroj napíš vždy aj tak. helix84 11:24, 31 január 2006 (UTC)


Autorske prava na obrazky[upraviť | upraviť zdroj]

Aky typ licencovania mam uviest ak chcem nahrat nejake obrazky ktore pochadzaju z inemho webu, ale na ktore mam plny suhlas autora aby neboli vymazane? Konkretne sa jedna o prispevok o Karlovi Lopraisovi, obrazky chcem pouzit z oficialneho webu jeho zavodneho teamu Tatra. Pisal som im mail ohladom tohto a dali mi mailom suhlas na pouzitie akehokolvek materialu z ich webu, citujem: "dle libosti" .

Jano Gallo

Dohoda na konkrétnej licencii záleží len tom, akú si vyžiadaš od autora a akú ti poskytne. Takže si vyber jednu (odporúčam Creative Commons Attribution 2.5) a pošli autorovi stránky email so žiadosťou, aby ti poslal naspäť text "uvoľňujem obrázky A, B, C pod licenciou Creative Commons Attribution 2.5". Obsah emailovej komunikácie potom vlož na opisnú stránku obrázka. Slobodné obrázky nahrávame na Wikimedia Commons. Toto je bežná otázka, napíšem na ňu návod. helix84 11:58, 28. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Mäkčene & dĺžne[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravim vospolok, je technicky mozne aby wikipedia pri hladani nezohladnovala mäkčene a dĺžne, ani velke a male pismena ?. --Jozo 00:24, 6 február 2006 (UTC)

mozne je vsetko, ale nie je to tak implementovane. --Maros 11:03, 6 február 2006 (UTC)
Zato na tento účel môžeš využiť google, napr. "site:sk.wikipedia.org autorske pravo". helix84 13:15, 6 február 2006 (UTC)
  • Vdaka. --Jozo 19:37, 6 február 2006 (UTC)

Čmeliaky.[upraviť | upraviť zdroj]

Presunuté do Wikipédia:Žiadané články.

Prosím, ako sa robia šablóny pre výhonky? Myslím, že by bolo dobré, keby existovala šablóna napr. pre "Náboženský výhonok", aj by som ho vytvoril ale neviem, ako na to... --Mz 15:27, 12 máj 2006 (UTC)


Pomoc pri vytvorenie tabulky[upraviť | upraviť zdroj]

Dobry den, chcel by som na stranke http://sk.wikipedia.org/wiki/Rozhanovce vytvorit v sekcii "Historia - Štatistika počtu domov" tabulku aby to bolo v nejake dobrej forme len nejako som nenasiel sposob ako to spravit. Viete mi poradit sposob kde sa nieco da otom docitat alebo ako to spravit? Dakujem --Gioel 12:30, 11 jún 2006 (UTC)

a b
c d
e f

Niečo podobné urob a niekto to už dokončí/opraví. helix84 13:46, 11 jún 2006 (UTC)

Obrazky na strankach[upraviť | upraviť zdroj]

Robil som obsah na stranku (http://sk.wikipedia.org/wiki/Rozhanovce), mam knizku o Historii Rozhanoviec, kedze som z Rozhanoviec a kupil som si ju na obecnom urade, su v nej nejake obrazky, ktore by som chcel dat na tu stranku. Chcel by som sa opytat ci to je mozne a za akych podmienok. Dakujem --Gioel 15:16, 11 jún 2006 (UTC)

No to nemôžeš - to, že si si kúpil kópiu diela nemá nič spoločné s tým, či ho môžeš šíriť. Musel by si dielo licencovať, čiže dostať povolenie od držiteľa autorských práv. Ale najjednoduchšie je si obec nafotiť sám. Ak sa jedná o historické fotografie, tak nárok na autorské práva vypší 70 rokov po smrti autora, čiže s takými môžeš robiť, čo chceš. Asi by som mal napísať FAQ o autorskom práve, však? helix84 16:04, 11 jún 2006 (UTC)
Ja jeleň, veď jeden práve prekladám - Commons:Commons:Licencovanie. Aj keď nie sú tam úplné základy a pojmy. helix84 16:12, 11 jún 2006 (UTC)
To ja neviem asi by to bodlo.. ale myslim ze autor tej knizky asi po smrti nieje.. ale tie obrazky co som videl v tej knizke su aj na nete.. takze neviem.. ale mozno autor tych obrazkou (Orginal zdroju) je asi mrtvy kedze ide napriklad o obraz.. Ale tak ja mam fotky aj z obce ako to mi nerobi problem.. len neviem akym systemom ich davat alebo ako by to malo asi vyzerat.. Nieje to uz niekde pouzite? --Gioel 16:23, 11 jún 2006 (UTC)
Tvoje otázky sú zodpovedané v danom odkaze a všeobecné budú v návode, ktorý je tiež v polovici prekladu. Len choď na Commons:Hlavná stránka a tam všetko nájdeš. Hodilo by sa, keby si sa zaregistroval a nastavil si na trvalo jazyk rozhrania slovenčinu. helix84 16:38, 11 jún 2006 (UTC)

Nove Clanky[upraviť | upraviť zdroj]

Chcel som sa opytat ci pri vytvarany clankou mozem robit vyhonky? a ze ci mozu byt aj jednoslovne (vseobecna veta co otom informuje), alebo ci musia mat nejaku specialnu urcenu formu. --Gioel 06:13, 12 jún 2006 (UTC)

  • Hm, môžeš, ale ak sa neobmedzíš len na jednu vetu, o to lepšie:)--Bubamara 06:27, 12 jún 2006 (UTC)
    • no jo ale menej casu zabere vytvorit clanok iba s jednuo vetou.. a osobne si myslim ze ak tu niekto najde maly clanok

aj ked len s jednou vetou tak je ovela vacsia sanca ze ho doplny ako ked neexistuje.. A tiez chcem prekonat hranicu clankou 100 tisic :))) --Gioel 06:33, 12 jún 2006 (UTC)

    • Tu máš k tejto téme pár názorov, aby si bol trocha v obraze:) -- Stubopedia --Bubamara 06:45, 12 jún 2006 (UTC)

Wikimedia Commons :([upraviť | upraviť zdroj]

Precital som snad vsetko co sa dalo, ale odpoved som nenasiel. Aku licenciu mam nastavit a co mam napisat k obrazku, o ktorom viem, ze je volne siritelny, ale nepoznam autora? Napisat k 50 rocnym fotkam ze som autorom ja, by mi asi admini nezobrali :D --Seymour 20:18, 26 júl 2006 (UTC)

  • Fakt dakujem za uzasne mnozstvo odpovedi --Seymour 17:14, 1 august 2006 (UTC)
  • odkial teda vies, ze je volne siritelny? --Maros 21:52, 1 august 2006 (UTC)

Jozef Heriban[upraviť | upraviť zdroj]

Vážení kolegovia, obraciam sa na Vás s prosbou. V mojom hesle "Jozef Heriban" sa nepresne uvádza, že som poslanec NRSR. Je to nepresný údaj a preto Vás prosím o zmenu. Momentálne pôsobím ako marketingový a mediálny poradca a prednášam na Fakulte managementu UK v Bratislave. Dakujem.

S pozdravom

Jozef Heriban

Vážený pán Heriban, daný článok som opravil podľa vašich slov, dúfam, že momentálne je to v poriadku. Ak by ste našli ešte nejaké nepresnosti, sám môžete editovať daný článok a uviesť informácie na správnu mieru. S pozdravom. --Wizzard 09:20, 25. október 2006 (UTC)[odpovedať]

Preklad Wiki článku z angličtiny do slovenčiny[upraviť | upraviť zdroj]

  • Chcela by som preložiť Wiki článok o skupine IL DIVO z angličtiny. Mohla by som použiť ten istý vzhľad aký použil pôvodný autor a len ten článok preložiť, alebo celkom od začiatku ho musím napísať ja? Ďakujem za odpoveď.