Wikizdroje

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wikizdroje

Logo slovenských Wikizdrojov
URLsk.wikisource.org
KomerčnáNie
Typ stránkyDigitálna knižnica
RegistráciaVoliteľná
VlastníkWikimedia Foundation
Spustenie24. november 2003
RatingAlexa rank: 3 296 (august 2019)[1]
Náhľad stránky
Snímok obrazovky domovskej stránky wikisource.org Snímok obrazovky domovskej stránky wikisource.org

Wikizdroje (angl. Wikisource) je online digitálna knižnica voľne dostupných pôvodných textov v slovenčine. Ide o jeden zo sesterských projektov Wikipédie, ktorý spravuje Nadácia Wikimedia. Cieľom projektu je hostiť všetky formy voľného textu v mnohých jazykoch a preklady. Pôvodne bol projekt navrhnutý ako archív na zhromažďovanie užitočných alebo dôležitých historických textov (prvým textom bola Všeobecná deklarácia ľudských práv), no odvtedy sa rozšíril a stal sa knižnicou všeobecného obsahu. Projekt oficiálne začal 24. novembra 2003 pod názvom Project Sourceberg, čo bola slovná hračka na známy Project Gutenberg. Meno Wikisource bolo prijaté neskôr v tom istom roku a svoju vlastnú doménu Wikizdroje dostali sedem mesiacov neskôr.

Slovenská verzia Wikizdrojov vznikala najprv na spoločnej stránke wikisource.org. Samostatná slovenská doména sk.wikisource.org vznikla 29. marca 2006 o 20:49 h.[2]

Projekt združuje diela, ktoré sú alebo vo verejnom vlastníctve, alebo sú slobodné; profesionálne publikované diela alebo historické pramene a diela, ktoré sú overiteľné. Nepovoľuje diela, ktoré sú publikované vďaka zaplateniu si vydania autorom. Overenie bola spočitatku vykonávané offline alebo dôverou v spoľahlivosť ostatných digitálnych knižníc. Overiteľnosť diel je momentálne podložená online skenmi cez rozšírenie ProofreadPage, ktoré zabezpečuje spoľahlivosť a presnosť textov projektu.

Niektoré jazykové verzie Wikizdrojov momentálne povoľujú len diela, ktoré sú podložené skenmi. Aj keď množstvo týchto zbierok sú texty, Wikizdroje ako také hostia aj iné typy multimédií, od komiksov cez film po audioknihy. Niektoré jazykové verzie Wikizdrojov povoľujú vysvetlivky vytvorené používateľmi, pričom podliehajú pravidlám danej verzie Wikizdrojov. Projekt bol kritizovaný pre nespoľahlivosť, ale taktiež bol citovaný organizáciami, akou je napríklad National Archives and Records Administration.[3]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný koncept Wikizdrojov bolo úložisko pre užitočné alebo dôležité historické texty. Tieto texty mali podporiť články Wikipédie poskytovaním primárnych a pôvodných zdrojových textov a archívom ako takým. Zbierka bola spočiatku zameraná na dôležité historické a kultúrne materiály, čím sa odlíšila od ostatných digitálnych archívov, ako napríklad Project Gutenberg.[4]

Pôvodné logo Wikizdrojov

Projekt bol pôvodne počas prípravných fáz nazvaný Project Sourceberg (slovná hračka na Project Gutenberg).

V roku 2001 sa odohral spor na Wikipédii ohľadom pridávania primárnych zdrojov, čo viedlo k editačným vojnám o ich inklúzii alebo zmazaní. Projekt Sourceberg bol navrhnutý ako riešenie tohto problému. V popise navrhnovaného projektu, používateľ The Cunctator napísal: „Bol by tým k Project Gutenberg, čím je Wikipédia k Nupedii,“[5] a čoskoro upresnil, že „sa nesnažíme duplikovať snahy Project Guntenberg; skôr ich chceme doplniť. Možno môže byť Project Sourceberg hlavne rozhraním na ľahké prepájanie z Wikipédie na súbor Project Gutenberg a ako rozhranie pre ľudí na jednoduché odovzdanie ich práce do PG.“[6] Prvotné komentáre boli skeptické, Larry Sanger pochyboval o potrebe projektu, napísaním „Ťažká otázka, myslím si, je, prečo znovuobjavujeme koleso, keď Project Gutenberg už existuje? Chceme doplniť Project Gutenberg--ako presne?“[7] a Jimmy Wales pridal: „Tak ako Larry, chcem, aby sme premysleli, čo môžeme pridať k Project Gutenberg. Zdá sa byť nepravdepodobné, že by mali byť primárne zdroje všeobecne upravovateľné hocikým -- Myslím tým, Shakespeare je Shakespeare, nie ako náš komentár ohľadom jeho práce, ktorý je akýkoľvek, aký chceme.“[8]

Projekt začal na ps.wikipedia.org. Prispievatelia pochopili „PS“ ako „primary resources“ (primárne zdroje) alebo Project Sourceberg.[5] Toto však vyústilo v Project Sourceberg okupujúci subdoménu pre paštskú Wikipédiu (jazykový kód ISO pre paštčinu je „ps“).

Project Sourceberg bol oficiálne spustený 24. novembra 2003 a dostal dočasnú doménu na sources.wikipedia.org a všetky texty a diskusie hostené na ps.wikipedia.org boli presunuté na dočasnú adresu. Hlasovanie o názve projektu zmenilo názov na Wikisource 6. decembra 2003. Napriek zmene názvu sa projekt nepresunul z dočasného URL (na wikisource.org) do 23. júla 2004.[9]

Logo a slogan[upraviť | upraviť zdroj]

Pretože boli Wikizdroje najprv pomenované „Project Sourceberg“, prvé logo bol obrázok ľadovca (angl. iceberg).[4] Dve hlasovania o následníckom logu nedospeli k jasnému záveru a originálne logo zostalo do roku 2006. Nakoniec bol, pre právne aj technické dôvody – pretože licencia obrázku bola nevhodná pre logo Nadácie Wikimedia a pretože fotka sa nedala zväčšovať správne – štilizovaný vektorový ľadovec, inšpirovaný pôvodným obrázkom, poverený nahradiť projektové logo.

Prvé prominentné použitie sloganu anglických Wikizdrojov (The Free Library) bolo na projektovom viacjazyčnom portáli po redizajne založenom na portáli Wikipédie 27. augusta 2005.[10] Podobne ako na portáli Wikipédie, slogan Wikizdrojov sa zobrazuje okolo loga v desiatich najväčších jazykoch projektu.

Kliknutím na centrálne obrázky portálu (logo ľadovca v strede a nadpis „Wikizdroje“ na vrchu stránky) odkazuje na zoznam prekladov pre Wikizdroje a The Free Library v 60 jazykoch.

Nástroje[upraviť | upraviť zdroj]

Rozšírenie Proofread Page

Rozšírenie MediaWiki nazvané ProofreadPage bolo vyvinuté pre Wikizdroje vývojárom ThomasV na zlepšenie preverovania prepisov. Rozšírenie zobrazuje stránky naskenovaných diel stranu po strane s textom k danej strane, čím umožňuje kontrolu textu a jeho presnosti neskôr nezávisle akýmkoľvek iným používateľom.[11][12][13] Po naskenovaný knihy alebo iného textu môžu byť zdrojové obrázky upravené softvérom digitálneho spracovania obrazu na opravenie rotácie strán a iných problémov. Retušované obrázky môžu byť konvertované do súboru PDF alebo DjVu a nahrané na Wikizdroje alebo Wikimedia Commons.[11]

Systém pomáha používateľov v uistení o presnosti textov na Wikizdrojoch. Pôvodné strany skenov celých diel zostanú dostupné akémukoľvek používateľovi, takže chyby môžu byť opravené neskôr a čitatelia môžu texty porovnať s originálom. ProofreadPage tiež umožňuje väčšiu participáciu, keďže prístup k fyzikckej kópii pôvodnej práce nie je potrebný na prispievanie to projektu po nahraní obrázkov. Tým tiež zlepšuje napĺňanie záväzku projektu k princípu Wikimedie, že každý môže prispievať.

ThomasV vytvoril aj iné nástroje: keď sa diskutovalo o publikovaní vysvetliviek, pridal nástroj, ktorý ponúkal výber medzi textom samostatným alebo textom s vysvetlivkami. Keď bola diskutovaná otázka o modernizovanie tetu, pripravil ďalší nástroj, ktorý modernizuje text na základe pokynu, teda neskôr môže byť rozhodnuté, že texty zostanú pôvodnými.

Príklad: Staré ſ (pre s) a ďalší starý pravopis na francúzskych Wikizdrojoch
Pôvodný text
Činnosť modernizačného nástroja

Míľniky[upraviť | upraviť zdroj]

Študentka kontrolujúca text počas svojho projektu na New Law College v Pune v Indii

Za dva týždne od oficiálneho štartu sources.wikipedia.org bolo na stránke vytvorených viac ako 1 000 článkov. 4. januára 2004 Wikizdroje privítali svojho 100. registrovaného používateľa. Na začiatku júla 2004 presiahol počet článkov číslo 2 400 a registrovaných bolo viac ako 500 používateľov. 30. apríla 2005 bolo registrovaných 2 667 používateľov (vrátane 18 správcov) a projekt mal skoro 19 000 článkov. Projekt mal 96 000. úpravu v ten istý deň.

27. novembra 2005 anglické Wikizdroje pokorili hranicu 20 000 textových jednotiek za svoju trojmesačnú existenciu, čo bolo viac, ako mal celý projekt v apríli (pred presunom na jazykové subdomény). 14. februára 2008 prekonali anglické Wikizdroje 100 000 jazykových jednotiek 74. kapitolou Six Months at the White House, monografiou od maliara Francisa Bicknella Carpentera.[14] V novembri 2011 bola prekonaná hranica 250 000 textových jednotiek. No počítanie bolo náročné, pretože definícia textovej jednotky nie je jasne definovaná.

10. mája 2006 bol vytvorený prvý portál Wikizdrojov.

Obsah knižnice[upraviť | upraviť zdroj]

Inkluzívne kritéria Wikizdrojov znázornené vo Vennovom diagrame. Zelená označuje najlepší možný prípad, kedy dielo spĺňa všetky tri hlavné požiadavky. Žltá označuje prijateľné, no nie ideálne prípady.

Wikizdroje zhromažďujú a ukladajú predtým publikované texty v digitálnom formáte, vrátane románov, odbornej literatúry, listov, prejavov, ústavných alebo historických dokumentov, zákonov a množstva ďalších dokumentov. Všetky zhromaždené texty sú slobodné alebo licenciované pod licenciou Creative Commons Attribution/Share-Alike License.[4] Vítané sú texty vo všetkých jazykoch, rovnako ako preklady. Wikizdroje tiež hostia materiály ako komiksy, filmy, nahrávky a audiálne diela.[4] Všetky texty Wikizdrojov museli byť predtým publikované, projekt nehostí diela, ktoré sú publikované vďaka zaplateniu si vydania autorom, a dokumenty vytvorené svojimi prispievateľmi.[4][15]

Na niektorých Wikizdrojoch je naskenovaný zdroj preferovaný, na niektorých vyžadovaný. Väčšina jazykových verzií akceptuje diela prepísané z offline zdrojov alebo získané z ostatných digitálnych knižníc.[4] Od požiadavky na prechádzajúce publikovanie môže byť upustené v malom množstve prípade, pokiaľ je dielo zdrojový dokument významnej historickej dôležitosti. Právna požiadavka, aby boli diela licenciované slobodne zostáva konštantná.

Jediné pôvodné texty akceptované Wikizdrojmi sú vysvetlivky a preklady.[16] Wikizdroje a ich sesterský projekt Wikiknihy majú kapacitu na edície s vysvetlivkami. Na Wikizdrojoch sú vysvetlivky doplnkom k pôvodnému textu, ktorý zostáva primárnym cieľom projektu. Na Wikiknihách sú vysvetlivky primárne a pôvodný text slúži len ako referencia alebo doplnok, ak sú vôbec prítomné.[17] Edície s vysvetlivkami sú populárnejšie na nemeckých Wikizdrojoch.[17] Projekt tiež hostí preklady textov poskytovaných svojimi používateľmi. Významným prekladom na anglických Wikizdrojoch je projekt Wiki Bible, ktorý má za cieľ vytvoriť nový „laissez-faire preklad“ Biblie.[18]

Štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Jazykové subdomény[upraviť | upraviť zdroj]

Samostatná hebrejská verzia Wikizdrojov (he.wikisource.org) bola vytvorená v auguste 2004. Potreba hebrejskej webovej stránky špecifickej pre daný jazyk sa vyvinula zo zložitosti písania a úpravy hebrejských textov v prostredí písania textov zľava doprava (hebrejčina sa píše zprava doľava). V nasledujúcich mesiacoch si prispievatelia iných jazykov vyžiadali svoje vlastné wiki, no decembrové hlasovanie o vytvorení samostatných jazykových domén nedospelo k jasnému záveru. Druhé hlasovanie, ktoré skončilo 12. mája 2005, nakoniec podporilo vytvorenie samostatných jazykových subdomén na Wikizdrojoch, čím každému jazyku umožnilo hostiť svoje texty na svojej vlastnej wiki.

Jazykové domény 14 jazykov spustil 23. augusta 2005 Brion Vibber.[19] Nové jazyky nezahŕňali angličtinu, ale kód en: bol dočasne pridaný na presmerovanie na hlavnú stránku (wikisource.org).

V tomto štádiu sa cez masívny projekt manuálneho triedenia tisícov stránok a kategórií podľa jazykov komunita Wikizdrojov pripravila na druhú vlnu importu stránok na lokálne wiki. 11. septembra 2005 bola wikisource.org wiki rekonfigurovaná, aby povolila anglickú verziu, spolu s pridaním 8 ďalších jazykov, ktoré boli vytvorené v to ráne alebo neskorú predošlú noc.[20]

Ďalšie tri jazyky boli vytvorené 29. marca 2006[21] a ďalšia vlna 14 jazykov prišla 2. júna 2006.[22] Momentálne existuje viac 60 jazykových subdomén Wikizdrojov[23] a ďalšie sú hostené na wikisource.org, ktorý slúžia ako inkubátor alebo domov pre jazyky bez svojich vlastných subdomén (31 jazykov je momentálne hostených lokálne).

wikisource.org[upraviť | upraviť zdroj]

Počas presunu na jazykové subdomény si komunita vyžiadala, že webová doména wikisource.org zostane funkčnou wiki, aby slúžila trom účelom:

  1. Aby bola viacjazyčnou koordinačnou stránkou pre celkový projekt Wikizdrojov vo všetkých jazykoch. V praxi nie je stránka na viacjazyčnú koordináciu od prechodu na jazykové domény veľmi využívaná. Napriek tomu sa však v diskusnom priestore Scriptorium diskutuje o pravidlách a informuje o viacjazyčných novinkách, akými sú správy a míľniky jednotlivých jazykov, ako napríklad na stránke Wikisource:2007.
  2. Aby bola domovom pre texty v jazykoch bez vlastnej subdomény, s vlastnou lokálnou hlavnou stránkou na organizáciu pre každý jazyk.[24] Ako jazykový inkubátor momentálne wiki posytuje domov pre viac ako 30 jazykov ktoré ešte namjú vlastné jayzkové subdomény. Niektoré z týchto sú veľmi aktívne a vytvorili knižnice so stovkami textov (ako napríklad esperanto a volapuk) a jedna s tisíckami (hindi).
  3. Aby poskytla priamu, pokračujúcu podporu lokálnej wiki komunity pre dynamický viacjazyčný portál a Hlavnú stránku, pre používateľov, ktorí prídu na wikisource.org. Súčasný portál Hlavnej stránky bol vytvorený 26. augusta 2005 ThomasomV, ktorý ho navrhol na základe portálu Wikipédie.

Nápad koordinačnej wiki špecifickej pre projekt, ktorý sa prvýkrát vynoril na Wikizdrojov, sa tiež uchytil v inom projekte Wikimedie, menovite na Beta Wiki Wikiverzity. Podobne ako wikisource.org slúži na koordináciu Wikiverzity vo všetkých jazykoch a ako jazykový inkubátor. Na rozdiel od Wikizdrojov však Hlavná stránka neslúži ako viacjazyčný portál[25] (ktorý nie je wiki stránkou).

Prijatie[upraviť | upraviť zdroj]

Larry Sanger kritizoval Wikizdroje a sesterský projekt Wikislovník, pretože kolaboratívny charakter a technológia týchto projektov znamenajú, že neexistuje žiaden dohľad odborníkov a preto ich obsah nie je spoľahlivý.[26]

Bart D. Ehrman, odborník na Nový zákon a profesor náboženských štúdií na University of North Carolina at Chapel Hill kritizoval projekt anglických Wikizdrojov na vytvorenie prekladu Biblie vytvoreného používateľmi, hovoriac: „Demokratizácia nie je pre vedu nutne dobrá.“[18] Richard Elliott Friedman, odborník na Starý zákon a profesor židovských štúdií na University of Georgia našiel chyby v preklade Knihy Genezis.[18]

V roku 2010 podpísala Wikimedia France dohodu s Bibliothèque nationale de France (Francúzska národná knižnica) o pridaní skenov z ich vlastnej digitálnej knižnice Gallica na francúzske Wikizdroje. Ako výsledok bolo 1 400 francúzskych diel vo verejnom vlastníctve pridaných do knižnice Wikizdrojov cez nahrávanie na Wikimedia Commons. Bolo očakávané zlepšenie kvality prepisov, predtým generovaných optickým rozoznávaním znakov (OCR) vďaka ľudským kontrolórom Wikizdrojov.[27][28][29]

V roku 2011 dostali anglické Wikizdroje veľa vysokokvalitných skenov dokumentov National Archives and Records Administration (NARA) ako súčasti ich snáh „zvýšiť dostupnosť a viditeľnosť svojho vlastníctva.“ Spracovanie a nahrávanie týchto dokumentov na Commons spolu s mnohými obrázkami z kolecie NARA bolo zabezpečené rezidenčným wikimediánom, Dominicom McDevitt-Parksom. Mnohé z týchto dokumentov boli prepísané a skontrolované komunitou Wikizdrojov a sú uvedené ako odkazy vo vlastnom online katalógu National Archives.[30]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Alexa - Wikisource Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic [online]. www.alexa.com, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. Archivované 2009-07-31 z originálu.
  2. Server admin log/Archive 7 - Wikitech [online]. wikitech.wikimedia.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  3. Transcribe | Citizen Archivist [online]. [Cit. 2019-08-03]. Dostupné online. Archivované 2015-01-05 z originálu.
  4. a b c d e f AYERS, Phoebe; MATTHEWS, Charles; YATES, Ben. How Wikipedia Works. [s.l.] : No Starch Press, 2008. ISBN 978-1-59327-176-3. S. 435–436.
  5. a b Difference between revisions of "Wikipedia commentary/Project Sourceberg" - Wikipedia [online]. nostalgia.wikipedia.org, 2001-10-16, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  6. Wikipedia commentary/Project Sourceberg - Wikipedia [online]. nostalgia.wikipedia.org, 2001-10-16, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  7. SARGER, Larry. Wikipedia commentary/Project Sourceberg - Wikipedia [online]. nostalgia.wikipedia.org, 2001-10-17, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  8. WALES, Jimmy. Wikipedia commentary/Project Sourceberg - Wikipedia [online]. nostalgia.wikipedia.org, 2001-10-17, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  9. Scriptorium [online]. Wikisource, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  10. Wikisource [online]. wikisource.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  11. a b Computers Helping People with Special Needs. [s.l.] : Springer, 2010. ISBN 978-3-642-14096-9. Kapitola Wiki, a New Way to Produce Accessible Documents, s. 22–24.
  12. Extension:Proofread Page - MediaWiki [online]. www.mediawiki.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  13. Wikisource:ProofreadPage - Wikisource [online]. wikisource.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  14. Wikisource:Scriptorium/Archives/2008-04 - Wikisource, the free online library [online]. en.wikisource.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  15. Wikisource:What is Wikisource? - Wikisource [online]. wikisource.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  16. BROUGHTON, John. Wikipedia Reader's Guide: The Missing Manual.. [s.l.] : O'Reilly Media, Inc., 2008. ISBN 978-0-596-52174-5. S. 23.
  17. a b BOOT, Peter. Mesotext. [s.l.] : Amsterdam University Press, 2009. ISBN 978-90-8555-052-5. S. 34–35.
  18. a b c MATTHEW, Philips. Religion: God's Word, According to Wikipedia [online]. Newsweek, 2008-06-14, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  19. Server admin log/Archive 5 - Wikitech [online]. wikitech.wikimedia.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  20. Server admin log/Archive 5 - Wikitech [online]. wikitech.wikimedia.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  21. Server admin log/Archive 7 - Wikitech [online]. wikitech.wikimedia.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  22. Server admin log/Archive 7 - Wikitech [online]. wikitech.wikimedia.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  23. Organizované zoznamy na viacjazyčnom portáli Wikizdrojov a číslovaný, zoradovateľný zoznam Wikizdrojov podľa veľkosti na Meta.
  24. Pre automatický zoznam lokálnych hlavných stránok pozri Category:Main Pages; pre formátovaný zoznam pozri Wikisource:Languages.
  25. Wikiversity [online]. www.wikiversity.org, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online.
  26. ANDERSON, Jennifer Joline. Wikipedia: The Company and Its Founders. [s.l.] : ABDO, 2011. ISBN 978-1-61714-812-5. S. 92–93.
  27. La BNF prend un virage collaboratif avec Wikisource [online]. ITespresso.fr, 2010-04-08, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. (po francúzsky)
  28. Wikimédia France signe un partenariat avec la BnF [online]. Wikimédia France, 2010-04-07, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. Archivované 2011-09-29 z originálu.
  29. French National Library to cooperate with Wikisource. Wikipedia Signpost, 2010-04-12. Dostupné online [cit. 2019-08-04]. (po anglicky)
  30. MCDEVITT-PARKS, Dominic; WALDMAN, Robin. The Text Message » Wikimedia and the new collaborative digital archives [online]. National Archives and Records Administration, 2011-07-25, [cit. 2019-08-03]. Dostupné online. Archivované 2011-09-13 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wikizdroje

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wikisource na anglickej Wikipédii.