Závada (prítok Radiše)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Závada

(prítok Radiše)

potok
Zdrojnica Capárky, Nitrické vrchy
Ústie Radiša, Kšinná
Dĺžka 6,6 km
Povodie Bebrava
Rád toku VI.
Hydrologické poradie 4-21-11-164
Číslo recipienta 4-21-11-1048
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Závada je potok v severnej časti okresu Bánovce nad Bebravou.[1] Je to pravostranný prítok Radiše, má dĺžku 6,6 km a je tokom VI. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie v Strážovských vrchoch, pramení v podcelku Nitrické vrchy, v časti Suchý[2], na severozápadnom svahu Capárky (924,1 m n. m.) v nadmorskej výške približne 670 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

V pramennej oblasti tečie juhozápadným smerom, zľava priberá krátky prítok zo západoseverozápadného svahu Capárky a sprava prítok z lokality Medvedica. Ďalej pokračuje severojužným smerom, opäť sprava priberá prítok z oblasti Demovca, následne zľava prítok z juhozápadného svahu Capárky a z tej istej strany aj prítok z južného svahu Tisovníka (824,5 m n. m.). Potom sa prechodne stáča juhozápadným smerom, z pravej strany priberá prítok z lokality Železné, vstupuje do Kšinianskej kotliny, pričom ďalej tečie juhojuhozápadným smerom. Následne preteká intravilánom Závady pod Čiernym vrchom, kde sprava priberá svoj najdlhší prítok (3,2 km) prameniaci južne od Demovca, vytvára nevýrazný oblúk prehnutý na západ a pod obcou už tečie severojužným smerom. Tesne pred ústím sa stáča na juhozápad a na okraji intravilánu obce Kšinná ústi v nadmorskej výške cca 338 m n. m. do Radiše.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.