Závodská cesta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Závodská)
Kostol sv. Štefana, najstaršia dochovaná architektonická pamiatka v Žiline

Závodská cesta je ulica v Žiline. Závodská cesta sa nachádza v juhozápadnej časti od centra. Vychádza zo známej žilinskej kruhovej križovatky Rondel smerom do Závodia a končí pri rieke Rajčanke, kde je hranica s mestskou časťou Závodie.

Za Rajčankou na ňu nadväzuje ulica Juraja Závodského. Po pravej strane z nej odbočuje ulica Dolné Rudiny a Priemyselná, po ľavej strane Škultétyho ulica a ulica Pri Rajčanke. Závodská cesta je významná komunikácia, ktorá spája centrum mesta nielen s okolitými obcami Hôrky, Brezany, Bitarová a Ovčiarsko, ale aj mestskými časťami Bánová a Závodie. V katastrálnom území Závodia sa nachádza aj štvrté žilinské sídlisko Hájik. Okrem toho táto cesta vedie aj k priemyselnej zóne a k DPMŽ. Po ulici premáva aj trolejbusová doprava. Prvý úsek medzi kruhovou križovatkou Rondel a Priemyselnou ulicou bol otvorený 17.11.1994 a druhý úsek od Priemyselnej ulice smerom do Závodia a na sídlisko Hájik bol otvorený 15.11.2002.

Na tejto ulici sa nachádza Ubytovňa SOMO, Kasárne 5. pluku špeciálneho určenia Jozefa Gabčíka a modlitebňa Kresťanské zbory v Žiline. Je tu aj ojedinelá, v Žiline najvýznamnejšia historická pamiatka, opevnený Kostol sv. Štefana Kráľa.

Na Závodskej ceste sú postavené aj dva významné pamätníky. Jeden je Pamätník rtn. Jozefovi Gabčíkovi, kpt. in memoriam, veliteľovi skupiny Antropoid a účastníkovi atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora, generála SS Reinharda Heydricha. Pamätník odhalil primátor mesta Žilina Ing. Ján Slota 24.5.2002 pri vchode do Kasární 5. pluku špeciálneho určenia Jozefa Gabčíka. Autorom busty a pomníka je akademický sochár Štefan Pelikán.

Druhý pamätník Cesta bez návratu je venovaný obetiam holokaustu. Stojí na mieste, kde od marca do októbra roku 1942 počas 2. svetovej vojny zriadili najväčšie zberné stredisko pre deportáciu takmer 26 000 židov z celého Slovenska. Pamätník odhalil 4.7.2004 primátor Žiliny Ján Slota za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča, žilinského občana Arieha Kleina a ďalších hostí. Pamätník venovalo Mesto Žilina a autormi sú Jacob Enyedi a Arieh Klein.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°13′01″S 18°43′43″V / 49,216973°S 18,728514°V / 49.216973; 18.728514