Zino Francescatti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zino Francescatti
francúzsky husľový virtuóz
Narodenie9. august 1902
Marseille, Francúzsko
Úmrtie17. september 1991 (89 rokov)
La Ciotat, Francúzsko

Zino Francescatti, vlastným menom René-Charles Francescatti (* 9. august 1902, Marseille, Francúzsko – † 17. september 1991, La Ciotat), bol francúzsky husľový virtuóz, jeden z najvýznamnejších huslistov 20. storočia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa do hudobníckej rodiny, obaja jeho rodičia boli huslisti. Už od raného veku prejavoval výnimočný talent a od troch rokov začal pravidelne cvičiť. V piatich rokoch debutoval na verejnom recitále a rýchle napredovanie mu umožnilo predstaviť sa v desiatich rokoch s Beethovenovým Husľovým koncertom.[1]

Od roku 1927 pôsobil ako učiteľ na École Normale de Musique v Paríži a stal sa tiež dirigentom. V roku 1931 absolvoval prvé svetové turné vrátane amerického debutu. Po skončení druhej svetovej vojny pokračoval vo svojej úspešnej medzinárodnej kariére až do roku 1976. V roku 1987 bola na jeho počesť v Aix-en-Provence zorganizovaná medzinárodná husľová súťaž.

Zomrel v roku 1991 vo francúzskom La Ciotat vo veku 89 rokov.

Charakter hry[upraviť | upraviť zdroj]

Francescattiho štýl hry je charakteristický – dominuje mu mimoriadna technika vzbudzujúca dojem ľahkosti, typicky lyrický a hrejivý tón a poetický charakter hry, vďaka čomu vynikal hlavne ako interpret koncertov elegantného, lyrického rázu. Jeho interpretáciu sprevádzala vrelosť, silné nasadenie a spontánnosť, kvôli čomu sa niekedy nechal strhnúť na úkor potrebného odstupňovania dynamiky či dokonca tempa.

Nahrávky[upraviť | upraviť zdroj]

Francescatti vytvoril niekoľko nahrávok, takmer výhradne koncertného, menej sólového repertoáru. Medzi najvýznamnejšie patria nahrávky Paganiniho Husľového koncertu č. 1 a Saint-Saensovej skladby Introdukcia a Rondo Capriccioso, obe hodnotené ako jedny z najlepších, ak nie najlepšie v histórií. Medzi ďalšie vynikajúce a cenené nahrávky patria Husľový koncert e mol Mendelssohna-Bartholdyho, Saint-Saensov Husľový koncert č. 3 a Bruchov Husľový koncert č. 1.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Legendary Violinists, Baker's biographical dictionary of musicians [online]. [Cit. 2008-12-21]. Dostupné online. Archivované 2008-12-20 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zino Francescatti na anglickej Wikipédii.