Zoznam austrálskych lesných požiarnych sezón

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam konkrétnych ročných období lesných požiarov v Austrálii, vrátane niektorých významných udalostí lesných požiarov z každej sezóny. Udalosti sú uvedené, ak spôsobujú smrteľné udalosti, ničia domy alebo pália viac ako 100 000 ha pôdy. Každá sezóna sa začína v júni (začiatok austrálskej zimy) a prechádza nasledujúcim májom (koniec austrálskej jesene).

2010[upraviť | upraviť kód]

  • 2019 - 2020 Austrálska lesná požiarna sezóna
  • 2018 - 2019 Austrálska lesná požiarna sezóna : 35 stratených domov, 1 smrteľná smrť
  • 2017 - 2018 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratených 94 budov
  • 2016 - 2017 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratilo sa 46 domov
  • 2015 - 2016. Austrálska lesná požiarna sezóna : 9 úmrtí, stratilo sa 408 domov
  • Najničivejšie obdobie lesných požiarov z hľadiska ľudského života a majetkových strát od austrálskeho obdobia lesných požiarov v rokoch 2008 - 2009. Poistné straty vo výške približne AUD 353 milión[1]
  • Najmenej 317 000 ha spalených
  • Strata 408 domov a najmenej 500 nebytových budov
  • 8 úmrtí v dôsledku požiaru: 6 ľudí zomrelo v západnej Austrálii, 2 v Južnej Austrálii. V Novom Južnom Walese dobrovoľný hasič zomrel v dôsledku nesúvisiacich zdravotných komplikácií počas služby.
  • Svetové požiare v roku 2015 : 4 úmrtia; 19 budov bolo zničených
  • Svetový požiar v roku 2015 : 2 úmrtia; Zničených 470+ budov
  • Tasmánske bushfires 2016 : katastrofický dopad na územia svetového dedičstva Tasmánskej divočiny
  • 2014 - 2015 Austrálska lesná požiarna sezóna : 1 smrteľná smrť, 48 stratených domov
  • V septembri bolo 75 000 ha spalených počas dvanásť dní a ohrozovalo mesto Tom Price a západnú časť národného parku Karijini v Západnej Austrálii [2] [3]
  • 1 farmár zahynul a dvaja hasiči boli zranení 1. Novembra pri hasení požiaru asi 100 km severne od Adelaide v Nantawarre v Južnej Austrálii . Oheň vyhorel asi 1 800 ha trávnych porastov
  • 2015 Sampson Flat lesný požiar, Južná Australia: 32 stratených domov, 125 budov [4]
  • 2013 - 2014 Austrálska lesná požiarna sezóna : 3 úmrtia, stratených 335 budov
  • Lesné požiare v Novom Južnom Walese v roku 2013 : 2 smrteľné úrazy, 208 domov stratilo 86 000 ha vypálených lesnej pôdy vrátane častí svetového kultúrneho dedičstva  –  zaradené do Veľkých modrých hôr
  • 1 obeť a 52 domy stratili na 12-13 januára v Perth Hills okolo Parkerville, Stoneville a Mount Helena . [5]
  • 32 domov stratených 15. - 20. januára okolo severných Grampiánov na západe Viktórie
  • 15 domov stratených 17. - 19. januára v údolí Barossa a Flinders Range v Južnej Austrálii. [6]
  • Snowy River lesný požiar vo východnej Victorii vo februári 2014. Lesný požiar, ktorý trval 70 dní, vzrástol na 165 800 ha a bol zhruba rovnaká ako Melbourne. Horeli tiež požiare v uhoľnej bani Hazelwood a Kilmore
  • 2012 - 2013 Austrálska lesná požiarna sezóna : 4 úmrtia, 314 stratených budov
  • 7 domov stratených 11. novembra v Tulke pri Port Lincoln v Južnej Austrálii
  • Niekoľko nehnuteľností stratených od 8. do 10. decembra v Myora Springs, Stradbroke Island, Queensland
  • Tasmánske lesné požiare v roku 2013 : 1 smrteľná smrť a 203 domov stratených od 3. do 5. januára v Dunally, Boomer Bay, Bicheno, Sommers Bay a Copping [7]
  • 1 dom stratený 9. januára v Jugiong v Novom Južnom Walese [8]
  • 9 domov stratených 8. januára v Snake Valley, Chepstowe a Carngham vo Victorii
  • 51 domov stratených 13. - 17. januára pri požiari v národnom parku Warrumbungle západne od Coonabarabran v Novom Južnom Walese
  • 1 smrteľná smrť a 22 domov stratených od 17. do 18. januára v bushfires ovplyvňujúcich Coongulla, Glenmaggie, Heyfield, Newry a Seaton vo Victorii
  • 2 hasiči zabití padajúcim stromom 13. februára, ktorí bojujú s ohňom neďaleko Harrietville
  • 1 smrteľná smrť a 4 domy stratené počas februára pri požiaroch ovplyvňujúcich Esperance, Boddington a Bridgetown v západnej Austrálii
  • 16 domov stratených 27. marca v Dereeli vo Victorii
  • 1 dom stratený 9. mája neďaleko Cherryville v Južnej Austrálii [9]
  • 2011 - 2012 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratených 32 domov
  • 32 domov stratených 23. - 26. novembra pri rieke Margaret v Západnej Austrálii [10]
  • Austrálska lesná požiarna sezóna 2010 - 2011 : stratilo sa 83 domov
  • 10 domov stratených 10. - 12. januára pri jazere Clifton v Západnej Austrálii
  • 2 domy stratené 1. - 3. februára v Gippsland, Viktória [11]
  • 71 stratených domov 5. - 7. februára v blízkosti Roleystone a Kelmscott v Západnej Austrálii [12]

2000[upraviť | upraviť kód]

  • 2009 - 2010 Austrálska lesná požiarna sezóna : 2 úmrtia, strata najmenej 57 domov
  • 5 domov stratených počas novembra v blízkosti Swansea a St. Helens v Tasmánii
  • Strážca parku zomrel 9. decembra pri havárii vrtuľníka v národnom parku Dorrigo v Novom Južnom Walese
  • 9 domy prehral 17. decembra v Gerogery, toom a Michelago v Novom Južnom Walese
  • 6 domov stratených 23. decembra v Port Lincoln v Južnej Austrálii
  • 37 domov stratených 29. decembra neďaleko Toodyay v Západnej Austrálii
  • Hasič zabitý pri dopravnej nehode 10. januára neďaleko Tatongu na ceste k požiaru neďaleko Mansfieldu vo Victorii.
  • 2008 - 2009 Austrálska lesná požiarna sezóna : 173 obetí na životoch, stratených 2 060 domov
  • 2 domy stratené 13. januára v Port Lincoln v Južnej Austrálii [13]
  • 31 domov stratených od 30. januára do 1. februára v Yinnar, Boolarra a Mirboo North vo Victorii
  • „Čierna sobota“ lesný požiarov: 173 úmrtí, 2 056 stratených domov a 239637 ha spálených 7. februára na mnohých miestach vo Victorii [14]
  • 2007 - 2008 Austrálska lesná požiarna sezóna : 5 úmrtí, 1 stratený dom
  • 3 hasiči zabití 30. decembra v národnom parku Boorabbin v Západnej Austrálii [15]
  • Jeden dom stratil 10. januára v oblasti Kangarilla a Echunga v Južnej Austrálii [16]
  • 2006 - 2007 Austrálska lesná požiarna sezóna : 5 úmrtí, 63 stratených domov
  • 7 domov stratených 24. septembra v Pictone, Thirlmere a Oakdale v Novom Južnom Walese
  • 1 smrteľná smrť, 33 stratených domov a 1 154 828 spálených v požiarnom komplexe Great Divide od 1. decembra 2006 do 7. februára 2007 v alpskej Viktórii [14]
  • 22 domov stratených 11. - 14. decembra v Scamander a Four Mile Creek v Tasmánii
  • 1 dom stratený 12. decembra v Kalamunda v Západnej Austrálii
  • 2005 - 2006 Austrálska lesná požiarna sezóna : 3 a viac úmrtí, stratených 54 domov
  • Jail Break Inn Fire : 10 domov stratených 1. januára blízko Junee v Novom Južnom Walese [17]
  • 3 domy stratené 1. januára neďaleko Gosfordu v Novom Južnom Walese
  • Krížová hora Lubra : 2 úmrtia, strata 41 domov 116 380 ha zhorených od 19. januára okolo Národného parku Grampians vo Victorii [14]
  • 2 úmrtia a 16 domov stratených pri iných požiaroch počas januára vo Victorii [18]
  • 2004 - 2005 Austrálska lesná požiarna sezóna : 9 úmrtí, 3 stratené domy
  • Lesný požiar na polostrove Eyre : 9 úmrtí a 93 domov stratených 11. januára na polostrove Eyre v Južnej Austrálii [16]
  • 2002 - 2003 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratených 7 úmrtí a najmenej 549 domov
  • 1 smrteľná smrť a 10 domov stratených od 16. do 29. októbra v blízkosti Toowoomba v Queenslande [19]
  • 10 domov stratených 9. októbra v Engadine v Novom Južnom Walese [20]
  • 2002 Sydney : 4. decembra 2002 bolo stratených 41 domov v Glenorie, predmestí severne od Sydney.
  • 2003 východné viktoriánske vysokohorské bushfires : 41 stratených domov a 1 200 000 ha spálených od 8. januára do 19. marca v severovýchodnej Viktórii. [14]
  • 2003 Krížové požiare v Canberre : 18 úmrtí a 488 domov stratených 18. januára v západnej Canberre a blízkych mestách. [21]
  • 2001 - 2002 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratených 110 domov
  • „Čierne vianočné požiare“ od 24. decembra do 16. januára na mnohých miestach v Novom Južnom Walese 109 domov a 733 342 ha spalených. [22]
  • 1 dom stratený v marci v Glenaroua vo Victorii [14]
  • 2000 - 2001 Austrálska lesná požiarna sezóna : 11 stratených domov
  • 11 domov stratených od 1. do 9. februára v Tule v Južnej Austrálii. [16]

1990[upraviť | upraviť kód]

  • 1998 - 1999 Austrálska lesná požiarna sezóna : 5 úmrtí
  • Linton bushfire : 5 hasičov zabitých 2. decembra neďaleko Linton vo Victorii [23]
  • 1997 - 1998 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratené 4 úmrtia a 10 domov
  • 4 úmrtia a 10 domov stratených 20. novembra v Menai v Novom Južnom Walese [22] [24]
  • 1996 - 1995 Austrálska lesná požiarna sezóna : 23 domov stratených
  • 23 domov stratených od septembra do novembra v juhovýchodnej Queenslande. [25]
  • 1993 - 1994 Austrálska lesná požiarna sezóna : 4 úmrtia, 206 stratených domov, 800 000 ha spálených v NSW
  • 1994 požiare na východnom pobreží : 4 úmrtia a 206 domov stratených na východnom pobreží Nového Južného Walesu [22]
  • 1992 - 1993 Austrálska lesná požiarna sezóna : stratené 4 domy
  • 4 domy stratené v Coominya v Queenslande [19]
  • 1991 - 1992 Austrálska lesná požiarna sezóna : 3 úmrtia, 17 stratených domov.
  • 2 úmrtia a 14 domov stratených 16. októbra v západnom Sydney a na strednom pobreží v Novom Južnom Walese [22]
  • 1 smrteľná smrť a 3 domy stratené na Mount Tamborine v Queenslande [19]
  • 1990 - 1991 Austrálska lesná požiarna sezóna : 4 úmrtia, 25 stratených domov
  • 3 úmrtia v Queenslande [19]
  • 8 domov stratených 23. decembra na Novom Južnom Walese [22]
  • 1 smrteľná smrť a 17 domov stratených 27. decembra v Strathbogie [14]

1980[upraviť | upraviť kód]

  • 1984-1985: NSW v rokoch 1984-85 bolo spálených 3,5 milióna ha, štyri životy boli stratené, 40 000 hospodárskych zvierat bolo zabitých a spôsobená škoda na majetku vo výške 40 miliónov dolárov (RFS 2003a).
  • 1982-1983: Požiare „Popolcovej stredy“ zo 16. februára 1983 spôsobili vážne škody vo Victorii a južnej Austrálii. Vo Victorii bolo spálených 210 000 ha, zničených 2 080 domov, viac ako 27 000 stratených zásob a 47 ľudí prišlo o život (CFA 2003a; DSE 2003b, 2003d). Škody súvisiace s majetkom sa odhadovali na viac ako 200 miliónov dolárov a viac ako 16 000 hasičov, 1 000 policajtov a 500 obranných pracovníkov bojovalo proti požiarom vo Victorii. V Južnej Austrálii bolo spálených 208 000 ha, 383 domov bolo zničených, 28 ľudí bolo zabitých a škody na majetku sa odhadujú na viac ako 200 miliónov dolárov (DSE 2003d). [26]

1960[upraviť | upraviť kód]

  • 1968-1969: NSW v rokoch 1968-69 bolo spálených viac ako jeden milión ha boli zabití traja ľudia (Linacre & Hobbs 1977; RFS 2003a).
  • 1966-1967 Austrálska lesná požiarna sezóna : 62 úmrtí, 900 zranených, 7 000 zostalo bez domova, stratilo sa 4 286 budov
  • Tasmánske požiare z roku 1967 : 110 samostatných frontov požiaru spálilo cez 2 240 štvorcových kilometrov (652 000 akrov) pôdy v južnej Tasmánii. Zničenie zahŕňalo 1 293 domov, okolo 62 000 hospodárskych zvierat, viac ako 1 700 ďalších budov, 80 mostov, 4 800 úsekov elektrického vedenia, 1 500 motorových vozidiel a viac ako 100 ďalších štruktúr.

1940[upraviť | upraviť kód]

  • 1943-1944 Austrálska lesná požiarna sezóna

1930[upraviť | upraviť kód]

  • 1938-1939 - „Čierny piatok“ lesných požiarov

1920[upraviť | upraviť kód]

  • 1925-1926 Austrálska lesná požiarna sezóna

1800[upraviť | upraviť kód]

1850 - 1851: „Čierny štvrtok“ požiare zo 6. februára 1851 vo Victorii, spálili najväčšiu oblasť (približne 5 miliónov ha) v histórii zaznamenanej Európou a zabili viac ako milión oviec a tisíce hovädzieho dobytka, ako aj životy 12 ľudí (CFA 2003a; DSE 2003b).

1897 - 1898: V „Červené utorok“ bolo 1. februára 1898 vo Victorii spálených 260 000 ha, 12 ľudí bolo zabitých a 2000 budov bolo zničených (DSE 2003b). [26]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]