Zoznam chránených území v okrese Písek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Písek aktuálny k septembru roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Písek.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria

Commons

Popis územia Súradnice
981 Pohľad na rašelinisko Bachmač od juhozápadu Bachmač PP
Kategória Bachmač na Wikimedia Commons
Slatinná lúka s typickou kvetenou a rašeliniskom 49°27′57″S 14°12′12″V / 49,4659467°S 14,2032842°V / 49.4659467; 14.2032842
980 Pohľad na rybník Boukal od hrádze Boukal PP
Kategória Boukal na Wikimedia Commons
Lesný rybník so zarastenými brehmi 49°27′55″S 14°20′13″V / 49,4653139°S 14,3368556°V / 49.4653139; 14.3368556
979 Buky v prírodnej rezervácii Čertova hora u Vráže PR
Kategória Čertova hora u Vráže na Wikimedia Commons
Zmiešaný porast dubu, lipy a buka s bohatou kvetenou 49°22′48″S 14°06′12″V / 49,3800111°S 14,1033278°V / 49.3800111; 14.1033278
598 Dubohrabový porast v oblasti Dědovických strání Dědovické stráně PR
Kategória Dědovické stráně na Wikimedia Commons
Dubovo-hrabový porast s bohatou kvetenou 49°23′28″S 14°10′55″V / 49,3910306°S 14,1820056°V / 49.3910306; 14.1820056
988 Celkový pohľad na podmáčanú lúku Dehetník Dehetník PP
Kategória Dehetník na Wikimedia Commons
Vlhké lúky s bohatou kvetenou 49°25′49″S 14°22′32″V / 49,4303611°S 14,3755889°V / 49.4303611; 14.3755889
573 Prírodná pamiatka Dubná z pohľadu od obce Smetiprach Dubná PP
Kategória Dubná na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita medvedice lekárskej 49°21′46″S 14°09′15″V / 49,3629056°S 14,1540611°V / 49.3629056; 14.1540611
572 Zmiešaný les v oblasti rezervácie Hrby Hrby PR
Kategória Natural reservation Hrby na Wikimedia Commons
Zvyšky prirodzených zmiešaných listnatých porastov s bohatou kvetenou 49°23′10″S 14°05′46″V / 49,386°S 14,0961639°V / 49.386; 14.0961639
528 Pohľad z Javorovej skaly na severovýchod Jistebnická vrchovina PrP
Kategória Nature park Jistebnická vrchovina na Wikimedia Commons
Kopcovitá krajina, kde sa striedajú polia, lúky a lesíky a kde sa vyskytuje množstvo malých vodných plôch a tokov 49°31′14″S 14°31′18″V / 49,5205556°S 14,5216667°V / 49.5205556; 14.5216667
998 Niektoré z balvanov v balvanovom poli Kněz u Hrazan Kněz u Hrazan PP
Kategória Category:Kněz u Hrazan na Wikimedia Commons
Kamenné pole 49°31′33″S 14°20′07″V / 49,5257867°S 14,3351875°V / 49.5257867; 14.3351875
986 Pohľad na lúku Kopáčovská od cesty Kopáčovská PP
Kategória Kopáčovská na Wikimedia Commons
Mokraďová lúka s hojným výskytom žltohlava 49°31′57″S 14°12′31″V / 49,5326178°S 14,2086136°V / 49.5326178; 14.2086136
987 Cez vodu naproti hradu Zvíkov sa nachádza prírodná pamiatka Kopaniny Kopaniny PP
Kategória Natural monument Kopaniny na Wikimedia Commons
Zvyšok reliktného bôru 49°26′31″S 14°11′20″V / 49,4418125°S 14,1889978°V / 49.4418125; 14.1889978
600 Zvyšky reliktního borového lesa Krkavčina PR
Kategória Krkavčina na Wikimedia Commons
Zvyšok reliktného bôru 49°24′05″S 14°11′09″V / 49,4013472°S 14,1858583°V / 49.4013472; 14.1858583
5872 Lom Skalka u Sepekova PP Biotopy prostredia opusteného lomu, jeho podmáčané partie, vodné plochy a suché stanovištia s výskytom vzácnych a chránených živočíchov a rastlín 49°26′24″S 14°26′36″V / 49,4401147°S 14,4434350°V / 49.4401147; 14.4434350
982 Vlhká lúka Kosatín spoločne s informačnou tabuľou Malý Kosatín PP
Kategória Malý Kosatín na Wikimedia Commons
Vlhká lúka s bohatou kvetenou 49°27′02″S 14°01′05″V / 49,4505083°S 14,0179639°V / 49.4505083; 14.0179639
995 Pod rybníkom Michovka sa nachádzajú malé pereje, ktoré v zime zamŕzajú Michovka PP
Kategória Michovka na Wikimedia Commons
Rybník s vlhkými lúkami, refúgium obojživelníkov 49°19′47″S 14°00′28″V / 49,3297231°S 14,0078444°V / 49.3297231; 14.0078444
984 Detail Myšenecká slunce PP
Kategória Myšenecká slunce na Wikimedia Commons
Zhluk lúčovitých turmalínov 49°13′23″S 14°12′28″V / 49,2229583°S 14,2078028°V / 49.2229583; 14.2078028
978 Celkový pohľad na Nerestský lom Nerestský lom PP
Kategória Nerestský lom na Wikimedia Commons
Opustený lom s krasovými javmi 49°30′30″S 14°04′05″V / 49,50825°S 14,0680278°V / 49.50825; 14.0680278
531 Pohľad na Písecké hory z rozhľadne Jarník Písecké hory PrP
Kategória Nature park Písecké hory na Wikimedia Commons
Chránený krajinný prvok s druhovou pestrosťou 49°18′32″S 14°11′35″V / 49,3088°S 14,193°V / 49.3088; 14.193
1001 Prírodná pamiatka Ražický rybník Ražický PP
Kategória Ražický rybník na Wikimedia Commons
Rybník s bohatou avifaunou 49°15′07″S 14°06′40″V / 49,2518731°S 14,1112036°V / 49.2518731; 14.1112036
376 Padnutý strom v oblasti pamiatky Rukávečská obora PP
Kategória Rukávečská obora (natural monument) na Wikimedia Commons
Stará bučina parkovo upravená 49°24′52″S 14°17′54″V / 49,4143903°S 14,2982006°V / 49.4143903; 14.2982006
381 Národná prírodná rezervácia Řežabinec Řežabinec a Řežabinecké tůně NPR
Kategória Řežabinec na Wikimedia Commons
Rybník s bohatou vegetáciou a avifaunou a opustené zatopené pieskovne 49°15′11″S 14°05′31″V / 49,2529836°S 14,092055°V / 49.2529836; 14.092055
992 Čiastočne vypustený Skalský rybník Skalský PP
Kategória Skalský rybník na Wikimedia Commons
Rybník s bohatou avifaunou 49°13′11″S 14°11′01″V / 49,2196275°S 14,1835214°V / 49.2196275; 14.1835214
997 Vodný tok v pamiatke Smutný Smutný PP
Kategória Smutný (natural monument) na Wikimedia Commons
Meandrujúci tok potoku Smutná s brehovými porastmi 49°25′16″S 14°26′12″V / 49,4210472°S 14,4365417°V / 49.4210472; 14.4365417
1000 Stromy v Sobědražském pralese Sobědražský prales PP
Kategória Sobědražský prales na Wikimedia Commons
Prestarnutý dubový porast 49°27′11″S 14°15′19″V / 49,4531222°S 14,2552611°V / 49.4531222; 14.2552611
990 Oblasťou pamiatky preteká rieeka Lomnice V Obouch PP
Kategória V Obouch na Wikimedia Commons
Úsek toku Lomnice s bohatou kvetenou na vlhkých lúkach 49°24′34″S 14°07′47″V / 49,4095389°S 14,1298083°V / 49.4095389; 14.1298083
985 Rybník Velký potočný od cesty v lete Velký Potočný PP
Kategória Velký Potočný na Wikimedia Commons
Rybník s bohatou avifaunou 49°16′39″S 14°03′50″V / 49,2776214°S 14,0638303°V / 49.2776214; 14.0638303
983 Pohľad na Výří skály u Oslova od rieky Otavy Výří skály u Oslova PR
Kategória Výří skály u Oslova na Wikimedia Commons
Skalnaté ostrohy s reliktným bôrom 49°23′29″S 14°11′14″V / 49,391425°S 14,187125°V / 49.391425; 14.187125
991 Malé pereje na rieke Lomnice v oblasti pamiatky Vystrkov PP
Kategória Natural monument Vystrkov na Wikimedia Commons
Typická vegetácia pootavskej riečnej nivy 49°25′47″S 14°05′30″V / 49,4296472°S 14,091775°V / 49.4296472; 14.091775
993 Pohľad na Starý rybník neďaleko Madeníc Zelendárky PP
Kategória Zelendárky na Wikimedia Commons
Sústava 11 rybníkov a mokrých lúk s bohatou kvetenou a zverinou 49°13′51″S 14°15′12″V / 49,2307139°S 14,2534444°V / 49.2307139; 14.2534444
580 Pohľad na prírodnú pamiatku Žlíbky od lesnej cesty Žlíbky PR
Kategória Žlíbky u Vráže na Wikimedia Commons
Skalnaté svahy so sutinovými porastmi 49°22′48″S 14°08′34″V / 49,3799167°S 14,1427861°V / 49.3799167; 14.1427861

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ALBRECHT, Josef a kolektív. Chráněná území ČR VIII. - Českobudějovicko. Praha : Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. ISBN 80-86064-65-4. S. 261 až 308. (po česky)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]