Boukal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boukal
Prírodná pamiatka
Pohľad na rybník Boukal od cesty
Štát Česko Česko
Región Juhočeský kraj
Okres Okres Písek
Lokalita Milevsko
Nadmorská výška 500 - 509 m n. m.
Súradnice 49°27′56″S 14°20′13″V / 49,46556°S 14,33694°V / 49.46556; 14.33694
Rozloha 8,11 ha
Vznik 1. február 1986[1]
 - Vyhlásil Okresný národný výbor Písek
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 980
Česko: Boukal
Boukal
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Boukal
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0313115

Prírodná pamiatka Boukal ev.č. 980 sa nachádza na území okresu Písek. Prírodnú pamiatku skôr tvoril lesný rybník so zarastenými brehmi severozápadne od mesta Milevsko v katastri mestskej časti Něžovice ležiaci jeden kilometer od obce Zbelítov, avšak od roku 2011 bol k prírodnej pamiatke pridaný aj rybník Slatina nachádzajúci sa južne od Boukala.[2] Správa AOPK České Budějovice. Pamiatka leží v nadmorskej výške 509 metrov.

Pôvodne sa jednalo o chránený prírodný útvar, ktorý bol v roku 1985 preklasifikovaný na prírodnú pamiatku. Hranica chráneného pásma je tvorená dvoma červenými pruhmi, okolo ktorých je ochranné pásmo so šírkou 50 metrov.

Lokalita[upraviť | upraviť zdroj]

Prírodná pamiatka sa nachádza približne dva kilometre severozápadne od mesta Milevska a približne jeden kilometer od obce Zbelítov. Na južnej hranici územia sa nachádza cesta Milevsko-Lety. Jedná sa o sústavu dvoch rybníkov vzájomne prepojených potokom, vyššie položený je Boukal, nižšie po toku sa nachádza Slatina (v iných zdrojoch uvádzané meno Zlatina). Rybníky sa nachádzajú na západnom úbočí 512 metrov vysokého kopca Spálená, ktorý je úplne zalesnený.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ilustračné fotografie kosatca žltého (Iris pseudacorus)

Prírodná pamiatka bola zriadená Vyhláškou Okresného národného výboru v Písku zo 4. decembra 1985 s účinnosťou od 1. februára 1986. Z dôvodu zaradenia časti prírodnej pamiatky medzi Európsky významné lokality kvôli výskytu kunky červenobruchej z roku 2004, bola prírodná pamiatka znovu vyhlásená v roku 2011 na území 8,11 ha[2] (predtým mala veľkosť 4,511 ha) s ochranným pásmom o výmere 6,15 ha.[2] Ochranné pásmo tvorí samostatný polygón, ktorý nie je zahrnutý v spomínaných 8,11 ha.[3] Počas znovuvyhlásenia prírodnej pamiatky bol do územia zahrnutý aj južne položený rybník Slatina.[2]

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Rastie tu kosatec žltý (Iris pseudacorus) a lupina biela (Lupinus albus).

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Je tu zaznamenaný výskyt 7 druhov obojživelníkov: napríklad silne ohrozených druhov rosničky zelenej (Hyla arborea) a skokana zeleného (Pelophylax esculentus). Z ohrozených druhov sa vyskytujú kunka červenobruchá (Bombina bombina), ropucha bradavičnatá (Bufo bufo), užovka obojková (Natrix natrix). Z vtáctva sa tu vyskytuje potápka malá (Tachybaptus ruficollis) a kaňa močiarna (Circus aeruginosus). Hrádza je lemovaná urastenými jaseňmi štíhlymi (Fraxinus excelsior).

Ilustračná fotografia kunka červenobruchá (Bombina bombina)

Rastlinné prostredie v okolí rybníka nie je nijako vzácne, ale aj napriek tomu tu vznikli vhodné podmienky pre ohrozené živočíchy, ktorí sú prevažne z radov obojživelníkov a vtáctva.

Vtáky sídlia prevažne na plávajúcich hniezdach v tŕstí a pálke.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

K pamiatke sa dá dostať po ceste medzi Milevskom a Hrejkovicami (pre peších, či cyklistov, na začiatku cesty je zákaz vjazdu pre motorové vozidlá). K lokalite vedie dobre značený červený a žltý turistický chodník, ktorý vedie okolo prírodnej pamiatky. Prístupná je i hrádza rybníka, po ktorej vedie chodník.

Panoramatický pohľad[upraviť | upraviť zdroj]

Prírodná pamiatka Boukal
Prírodná pamiatka Boukal

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. AOPK ČR, [cit. 2016-10-20]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b c d NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 15/2011, kterým se zřizuje přírodní památka Boukal [online]. Juhočeský kraj, [cit. 2016-10-20]. Dostupné online. Archivované 2015-03-20 z originálu. (po česky)
  3. Záměr nově vyhlásit PP Boukal - Jihočeský kraj - Detail zveřejňované informace [online]. Portal.gov.cz, [cit. 2016-10-20]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Boukal

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ALBRECHT, Josef a kolektív. Chráněná území ČR VIII. - Českobudějovicko. Praha : Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. ISBN 80-86064-65-4. Kapitola Boukal, s. 275. (po česky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boukal na českej Wikipédii.