Velký Potočný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Velký Potočný
prírodná pamiatka
Pohľad z cesty
Štát Česko Česko
Región Juhočeský kraj
Okres Okres Písek
Lokalita Kestřany
Nadmorská výška 378 - 380 m n. m.
Súradnice 49°16′39″S 14°3′50″V / 49,27750°S 14,06389°V / 49.27750; 14.06389
Rozloha 38,8683 ha
Vznik 1. február 1986[1]
 - Vyhlásil Okresný národný výbor Písek
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 985
Česko: Velký Potočný
Velký Potočný
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Velký Potočný
Webová stránka: BioLib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Velký Potočný je prírodná pamiatka, ev. č. 985, zahŕňajúca Velký potočný rybník s okolím nachádzajúci sa na území okresu Písek, na severozápadnom okraji obce Kestřany (katastrálne územie Staré Kestřany ) približne 1 kilometer od obce. Správu nad pamiatkou zastrešuje AOPK České Budějovice. Chránená pamiatka sa rozkladá na území o rozlohe 38,87 ha, ale celková plocha vrátane ochranného pásma dosahuje až 41,87ha. Pamiatka je dosiahnuteľná z asfaltovej cesty Kestřany-Dobev, ktorá vedie priamo okolo nej a prípadne i po poľnej ceste, ktorá vedie v územím pamiatky.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Rybník a jeho pobrežné oblasti sú významným biotopom celého radu vzácnych rastlín a živočíchov, čo je dôvodom jeho ochrany. Zo živočíchov sa tu vyskytujú prevažne vtáky ako chriašteľ vodný (Rallus aquaticus), trsteniarik veľký (Acrocephalus arundinaceus), hus divá (Anser anser), potápka chochlatá (Podiceps cristatus), potápka čiernokrká (Podiceps nigricollis), potápka malá (Tachybaptus ruficollis), kaňa močiarna (Circus aeruginosus), vlha obyčajná (Oriolus oriolus), strakoš obyčajný (Lanius collurio) alebo výr skalný (Bubo bubo).

Na obnažených brehoch rybníka je možné zo vzácnych rastlinných druhov uvidieť napr. šachor hnedý (Cyperus fuscus), škripík štetinatý (Isolepis setacea), ostricu českú (Carex bohemica) a iné.

Oblasť je súčasne významnou migračnou zastávkou vtákov. Okrem vtákov sa tu objavujú aj obojživelníky ako napr. skokan zelený (Pelophylax esculentus).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. AOPK ČR, [cit. 2016-10-31]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ALBRECHT, Josef a kolektív. Chráněná území ČR VIII. - Českobudějovicko. Praha : Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. ISBN 80-86064-65-4. Kapitola Velký Potočný, s. 296. (po česky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Velký Potočný na českej Wikipédii.