Zoznam chránených území v okrese Prachatice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání


Toto je zoznam chránených území v okrese Prachatice aktuálny k júnu roku 2020, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Prachatice.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
1687 Amálino údolí PR Amálino údolí 000000000000080.930000000080,93
Kategória Amálino údolí na Wikimedia Commons
Rozptýlené biotopy skalísk, mokradí, pramenísk a stromových skupín, lokalita významných druhov 49°07′51″S 13°35′30″V / 49,1308333°S 13,5916667°V / 49.1308333; 13.5916667
1267 horný tok rieky Blanice NPP Blanice 000000000000295.1300000000295,13
Kategória Category:Blanice (national natural monument) na Wikimedia Commons
Europsky významné nálezisko perlorodky riečnej, vodné, lúčne, rašelinná a lesné spoločenstvá 48°55′36″S 13°58′16″V / 48,9265389°S 13,9710478°V / 48.9265389; 13.9710478
5866 Blanice u Zábrdí PP Blanice 000000000000007.29160000007,2916
Kategória Category:Blanice (natural monument) na Wikimedia Commons
Prirodzený oligotrofný tok s piesočnatým až štrkovitým substrátom dna a výskytom chránených druhov živočíchov a rastlín (perlorodka riečna, hlaváč bieloplutvý, mihuľa potočná, čerebľa pestrá, vydra riečna) 49°01′30″S 13°56′40″V / 49,0248758°S 13,9445261°V / 49.0248758; 13.9445261
2424 Korene stromu v Boubínskom pralese NPR Boubínský prales 000000000000685.8700000000685,87
Kategória Boubín na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty 5. až 8. vegetačného stupňa v masíve Boubína s výskytom vzácnych a ohrozených druhov rastlín a živočíchov 48°58′37″S 13°48′43″V / 48,9770556°S 13,8120556°V / 48.9770556; 13.8120556
2438 Bukova slat, nad hajenkou (1).JPG PP Buková slať 000000000000015.300000000015,30
Kategória Buková slať na Wikimedia Commons
Vrchovisko s porastami kosodrevinovej formy borovice barinnej a výskytom brezy trpasličej 48°57′17″S 13°38′05″V / 48,9547222°S 13,6347222°V / 48.9547222; 13.6347222
1598 Boubínský potok PR Čertova stráň 000000000000020.340000000020,34
Kategória Čertova stráň na Wikimedia Commons
Kaňon Boubínskeho potoka s jedľovými a suťovými porastami 49°00′28″S 13°52′48″V / 49,0077778°S 13,88°V / 49.0077778; 13.88
5664 PP Čistá hora 000000000000000.66000000000,66 Ochrana mezofilnej ovsíkovej lúky s výskytom významných a chránených druhov rastlín 49°07′41″S 13°46′37″V / 49,1281939°S 13,7768061°V / 49.1281939; 13.7768061
1573 Nature reserve Dobrockovske hadce in autumn 2011 (35).JPG PP Dobročkovské hadce 000000000000016.150000000016,15
Kategória Dobročkovské hadce na Wikimedia Commons
Svahové lúky na serpentinitovom podklade s typickou kvetenou 48°55′13″S 14°09′51″V / 48,9202778°S 14,1641667°V / 48.9202778; 14.1641667
5869 PR Hadce u Dobročkova 000000000000016.809400000016,8094 Subxerofilné krátkostebelné trávniky na serpentinitovom podklade a aluviálne porasty s výskytom vzácnych a chránených druhov rastlín (napr. horček včasný český) a živočíchov 48°54′45″S 14°09′26″V / 48,9125492°S 14,1571044°V / 48.9125492; 14.1571044
1599 Háje PP Háje 000000000000001.66000000001,66
Kategória Háje (natural monument) na Wikimedia Commons
Tri ostrovčeky kryštalických vápencov s bohatou kvetenou 49°06′45″S 13°46′55″V / 49,1123889°S 13,7818611°V / 49.1123889; 13.7818611
2864 Prírodná rezervácia Hliniště PR Hliniště 000000000000049.950000000049,95
Kategória Hliniště (nature reserve) na Wikimedia Commons
Cenný fragment zachovalého rašelinového brusnicového bôru a rašelinovej breziny obklopený komplexom lúčnych mokraďových biotopov 48°55′14″S 13°44′17″V / 48,9205556°S 13,7380556°V / 48.9205556; 13.7380556
2319 PR Hornovltavické pastviny 000000000000009.73000000009,73 Cenné minerotrofné rašeliny, mokraďové biotopy, pramenisko, tvoriace so sukcesnými plochami zložitú mozaikovú štruktúru 48°58′39″S 13°46′26″V / 48,9775°S 13,7738889°V / 48.9775; 13.7738889
1616 Prírodná pamiatka Hrádeček PP Hrádeček 000000000000011.180000000011,18
Kategória Hrádeček (natural monument) na Wikimedia Commons
Údolie potoka Melhutky, lokalita bledule jarnej 49°01′04″S 14°08′23″V / 49,0177778°S 14,1397222°V / 49.0177778; 14.1397222
31 Kláštor na Kuklove CHKO Blanský les 000000000021235.000000000021 235
Kategória CHKO Blanský les na Wikimedia Commons
48°53′35″S 14°15′28″V / 48,8931197°S 14,2578306°V / 48.8931197; 14.2578306
1600 Natural monument Iruv dvur in 2011 (17).JPG PP Irů dvůr 000000000000002.70000000002,70
Kategória Irův dvůr na Wikimedia Commons
Lúky a pasienky s vstavačovcom májovým a kosatcom sibírskym 49°00′36″S 14°00′44″V / 49,01°S 14,0122222°V / 49.01; 14.0122222
5665 PP Jaroškov 000000000000001.70000000001,7 Ochrana mezofilnej ovsíkovej lúky s výskytom významných a chránených druhov rastlín 49°06′43″S 13°40′30″V / 49,1119439°S 13,6750000°V / 49.1119439; 13.6750000
934 Jilmová skála PP Jilmová skála 000000000000008.12000000008,12
Kategória Jilmová skála na Wikimedia Commons
Zvyšok prirodzeného zmiešaného porastu 48°57′14″S 13°47′50″V / 48,9538889°S 13,7972222°V / 48.9538889; 13.7972222
1062 Natural monument Koubovsky rybnik in 2011 (1).JPG PP Koubovský rybník 000000000000003.31000000003,31
Kategória Koubovský rybník na Wikimedia Commons
Slatinná lúka s významnou kvetenou 48°58′51″S 14°10′13″V / 48,9808333°S 14,1702778°V / 48.9808333; 14.1702778
1574 Nature reserve Kralovicke louky in 2011 (11).JPG PR Kralovické louky 000000000000006.12000000006,12
Kategória Kralovické louky na Wikimedia Commons
Zrašelinovatené svahové lúky s bohatou kvetenou 49°00′26″S 14°05′02″V / 49,0072222°S 14,0838889°V / 49.0072222; 14.0838889
1237 Kvilda - pod policky (jizni okraj PP) 04.JPG PP Kvilda-Pod políčky 000000000000032.600000000032,60
Kategória Kvilda-Pod políčky na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita horca panónskeho 49°01′35″S 13°34′58″V / 49,0263889°S 13,5827778°V / 49.0263889; 13.5827778
1063 Prírodná rezervácia Libín s krížovou cestou ku kaplnke U patriarchy PR Libín 000000000000068.990000000068,99
Kategória Libín (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zvyšok horského suťového lesa 48°59′10″S 14°00′25″V / 48,9861111°S 14,0069444°V / 48.9861111; 14.0069444
212 PP Lipka 000000000000000.96000000000,96 Bývalá lokalita vzácneho všivca žezlovitého 49°01′22″S 13°44′20″V / 49,0229028°S 13,7389639°V / 49.0229028; 13.7389639
2266 PR Lipka I. 000000000000002.68000000002,68 Spoločenstvá na podmáčanom stanovišti, zabezpečenie ochrany a podmienok pre kriticky ohrozený všivec žezlovitý 49°01′23″S 13°44′19″V / 49,0229694°S 13,738525°V / 49.0229694; 13.738525
1601 Malypolec 174.jpg PR Malý Polec 000000000000011.200000000011,20
Kategória Malý Polec na Wikimedia Commons
Menšie vrchoviská s porastmi kosodreviny 49°03′55″S 13°36′53″V / 49,0651611°S 13,614625°V / 49.0651611; 13.614625
1240 Balvanové pole na vrchu kopca PP Mařský vrch 000000000000000.75000000000,75
Kategória Mařský vrch na Wikimedia Commons
Balvanové more syenitového porfýru na severnom svahu 49°04′21″S 13°50′55″V / 49,0724472°S 13,848725°V / 49.0724472; 13.848725
1058 Podmáčaná lúka v oblasti pamiatky PP Mastnice 000000000000000.98000000000,98
Kategória Mastnice (natural monument) na Wikimedia Commons
Mokré lúky s hojným výskytom bledule jarnej 49°01′37″S 14°07′34″V / 49,0269167°S 14,1259944°V / 49.0269167; 14.1259944
1154 Bobik, Boubin.jpg PR Milešický prales 000000000000009.63000000009,63 Zmiešaná horská bučina s jedľou a javorom 48°59′05″S 13°50′17″V / 48,9847944°S 13,8381167°V / 48.9847944; 13.8381167
1234 Popis obrazku PR Miletínky 000000000000042.500000000042,50
Kategória Miletínky (nature reserve) na Wikimedia Commons
Serpentinitové územie s typickou kvetenou. 48°55′27″S 14°04′37″V / 48,9240528°S 14,0769556°V / 48.9240528; 14.0769556
6145 PR Mokrý luh 000000000000042.012200000042,0122 Prirodzene sa vyvíjajúce spoločenstvá na mokradiach a nimi obklopené suchšie stanovište na zaniknutých poľnohospodárskych pôdach s výskytom chránených rastlín a živočíchov 49°00′40″S 13°46′40″V / 49,0112011°S 13,7778733°V / 49.0112011; 13.7778733
5607 Řeka Blanice v přírodní rezervaci Na soutoku PR Na soutoku 000000000000028.220000000028,22
Kategória Na soutoku na Wikimedia Commons
Prirodzené a samovoľné vývojové pochody v údolí Blanice, Křemenného a Milešického potoka 48°59′10″S 13°54′47″V / 48,9861111°S 13,9130556°V / 48.9861111; 13.9130556
1061 Nad Zavírkou PR Nad Zavírkou 000000000000002.66000000002,66
Kategória Nad Zavírkou na Wikimedia Commons
Ochrana prirodzene sa vyvíjajúcich spoločenstiev na rašelinisku, pramenisku a mokradiach 49°07′47″S 13°39′33″V / 49,1296658°S 13,6590547°V / 49.1296658; 13.6590547
2257 Najmanka PR Najmanka 000000000000016.560000000016,56
Kategória Najmanka na Wikimedia Commons
Ochrana prirodzene sa vyvíjajúcich spoločenstiev na rašelinisku, pramenisku a mokradiach 49°02′50″S 13°40′30″V / 49,0471611°S 13,6750694°V / 49.0471611; 13.6750694
42 Obrovský hrniec na potoku Světlá pri Novom Údolí na Šumave NP Šumava 000000000069030.000000000069 030
Kategória Šumava National Park na Wikimedia Commons
48°46′16″S 13°51′26″V / 48,7711111°S 13,8572222°V / 48.7711111; 13.8572222
5601 PR Niva Kořenského potoka 000000000000073.360000000073,36 Prechodové rašelinisko a trasovisko 48°55′38″S 13°42′55″V / 48,9272222°S 13,7152778°V / 48.9272222; 13.7152778
1602 PP Olšinka 000000000000032.270000000032,27 Vrchovisko a podmáčané smrečiny, tokanisko tetrova 49°01′51″S 13°36′09″V / 49,0309389°S 13,6024972°V / 49.0309389; 13.6024972
5879 PP Onšovice – Mlýny 000000000000023.205300000023,2053 Spoločenstvá mokraďových lúčnych biotopov s výskytom krvavca lekárskeho a mravcov Myrmica rubra, biotop silne ohrozeného modráčika bahniskového 49°06′17″S 13°45′34″V / 49,1046219°S 13,7594833°V / 49.1046219; 13.7594833
938 Vstupný portál do Sudslavickej jaskyne spadajúci do rezervácie PR Opolenec 000000000000019.260000000019,26
Kategória Opolenec na Wikimedia Commons
Teplomilná kvetena na kryštalických vápencoch 49°05′12″S 13°47′51″V / 49,0866667°S 13,7975°V / 49.0866667; 13.7975
1603 Rozkvitnuté kosatce sibírske v oblasti pamiatky PP Pančice-V řekách 000000000000008.05000000008,05
Kategória Pančice-V řekách na Wikimedia Commons
Vlhké lúky s bohatým výskytom bledule jarnej 49°00′05″S 14°07′38″V / 49,0014472°S 14,1270972°V / 49.0014472; 14.1270972
2122 Pasecká slať - nové hutě (1).JPG PP Pasecká slať 000000000000089.550000000089,55
Kategória Pasecká slať na Wikimedia Commons
Prirodzene sa vyvíjajúce spoločenstvá na rašelinisku 49°02′16″S 13°39′37″V / 49,0377778°S 13,6602778°V / 49.0377778; 13.6602778
2253 Popis obrazku PR Pod Farským lesem 000000000000085.240000000085,24
Kategória Pod Farským lesem na Wikimedia Commons
Prirodzene sa vyvíjajúce spoločenstvá na mokradiach a nimi obklopených suchších stanovištiach na zaniknutých poľnohospodárskych pôdach 48°54′12″S 14°00′49″V / 48,9033083°S 14,0136917°V / 48.9033083; 14.0136917
2176 Pod Ostrohem PP Pod Ostrohem 000000000000012.080000000012,08
Kategória Pod Ostrohem na Wikimedia Commons
Najvýššie položená lokalita výskytu generatívne plodnej trste obyčajnej 48°58′20″S 13°45′47″V / 48,9721778°S 13,7631444°V / 48.9721778; 13.7631444
1604 Značka PP PP Pod Ostrou Horou 000000000000007.95000000007,95
Kategória Pod Ostrou horou na Wikimedia Commons
Mokraďové lúky s kosatcom sibírskym 48°56′31″S 14°05′57″V / 48,9418611°S 14,0991306°V / 48.9418611; 14.0991306
937 Pod Popelní horou PR Pod Popelní horou 000000000000006.11000000006,11
Kategória Pod Popelní horou na Wikimedia Commons
Porast borievky obyčajnej 49°06′18″S 13°37′11″V / 49,1050222°S 13,6198194°V / 49.1050222; 13.6198194
1605 PP Pod Sviňovicemi 000000000000000.89000000000,89 Pramenisko a vlhké lúky so vzácnou flórou 48°57′15″S 13°58′58″V / 48,9540611°S 13,9826417°V / 48.9540611; 13.9826417
640 Natural monument Pod Vyhlidkou in 2011 (1).JPG PP Pod Vyhlídkou 000000000000001.29000000001,29
Kategória Pod Vyhlídkou na Wikimedia Commons
Chránené územie zamerané na výuku na ochranu prírody 48°59′55″S 14°02′07″V / 48,9984861°S 14,0353306°V / 48.9984861; 14.0353306
1766 Natural monument Pod Vyhlidkou II in 2011 (2).JPG PP Pod Vyhlídkou II 000000000000000.50000000000,50
Kategória Pod Vyhlídkou II na Wikimedia Commons
Ochrana areálu Stanice mladých prírodovedcov 48°59′57″S 14°02′15″V / 48,9990806°S 14,0375056°V / 48.9990806; 14.0375056
1059 Přírodní památka Podhájí PP Podhájí 000000000000001.70000000001,70
Kategória Podhájí (natural monument) na Wikimedia Commons
Mokraďová lúka s bohatou kvetenou 49°07′16″S 13°42′40″V / 49,1211889°S 13,7110361°V / 49.1211889; 13.7110361
1606 Prírodná pamiatka Polední PP Polední 000000000000006.33000000006,33
Kategória Polední na Wikimedia Commons
Mokraďové lúky s veľmi vzácnou kvetenou 49°03′49″S 13°52′41″V / 49,0635611°S 13,8781167°V / 49.0635611; 13.8781167
1241 Popis obrazku PP Polučí 000000000000004.33000000004,33
Kategória Polučí na Wikimedia Commons
Prirodzený lesný bukový porast 48°54′48″S 14°03′15″V / 48,9133611°S 14,0542222°V / 48.9133611; 14.0542222
1607 Mravenisko mravenca hôrneho PP Poušť 000000000000094.320000000094,32
Kategória Poušť (natural monument) na Wikimedia Commons
Smrekový porast s bohatým výskytom mravca hôrneho 49°00′27″S 13°51′23″V / 49,007575°S 13,8562944°V / 49.007575; 13.8562944
3411 Pramenisko Blanice NPP Prameniště Blanice 000000000000220.8800000000220,88
Kategória Prameniště Blanice na Wikimedia Commons
Biotop a populácie kriticky ohrozeného druhu perlorodky riečnej, najmä rané vývojové štádiá na pramenisku rieky Blanice 48°55′05″S 13°58′37″V / 48,9180556°S 13,9769444°V / 48.9180556; 13.9769444
2121 PR Pravětínská Lada 000000000000049.320000000049,32 Prirodzene sa vyvíjajúce spoločenstvá na rašelinisku, pramenisku, mokradiach a nimi obklopených suchých stanovištiach na zaniknutých poľnohospodárskych pôdach 48°58′55″S 13°41′43″V / 48,9819694°S 13,6951667°V / 48.9819694; 13.6951667
3370 Radost 2014 - mlhavo.JPG PR Radost 000000000000079.090000000079,09
Kategória Radost (nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana osobitne chránených druhov rastlín a živočíchov a ich biotopov 49°02′51″S 13°43′01″V / 49,0474167°S 13,7168833°V / 49.0474167; 13.7168833
5678 PP Rašeliniště u Martinala PR Rašeliniště u Martinala 000000000000009.52900000009,529
Kategória Rašeliniště u Martinala na Wikimedia Commons
Prirodzene sa vyvíjajúce prechodové rašelinisko, prirodzene sa vyvíjajúce podhorské a horské psiarkové trávniky s borievkou; silne ohrozené druhy cicavcov a ich biotopy: rys ostrovid; silne ohrozené druhy vtákov a ich biotopy 49°06′17″S 13°37′45″V / 49,1047219°S 13,6291669°V / 49.1047219; 13.6291669
5602 Lužný les PR Saladínská olšina 000000000000003.11000000003,11
Kategória Saladínská olšina na Wikimedia Commons
Prírodný, ľudskou činnosťou neovplyvňovaný údolný jaseňovo-jelšový luh 49°00′21″S 13°55′18″V / 49,0059361°S 13,9215278°V / 49.0059361; 13.9215278
1608 Turmalinové slnko v oblasti pamiatky PP Skalka 000000000000000.57000000000,57
Kategória Natural monument Skalka (Prachatice District) na Wikimedia Commons
Skalnatý odkryv žilovej žuly s tzv. turmalínovými slnkami 49°03′43″S 13°50′25″V / 49,0620361°S 13,8403694°V / 49.0620361; 13.8403694
926 Popis obrazku PP Spálený luh 000000000000101.1600000000101,16
Kategória Spálený luh na Wikimedia Commons
Horské rašelinisko s typickou zonáciou 48°50′29″S 13°47′40″V / 48,8414167°S 13,7943361°V / 48.8414167; 13.7943361
1609 Natural monument Stadla in 2011 (2).JPG PP Stádla 000000000000000.69000000000,69
Kategória Stádla (natural monument) na Wikimedia Commons
Kamenitý svah s bohatým výskytom vstavačovca bazového 49°00′34″S 13°56′45″V / 49,0094356°S 13,9458503°V / 49.0094356; 13.9458503
1235 Strážný – Pod Obecním lesem PP Strážný-Pod Obecním lesem 000000000000007.78000000007,78
Kategória Strážný-Pod Obecním lesem na Wikimedia Commons
Lokalita šafranu bielokvetého 48°54′30″S 13°41′34″V / 48,9083917°S 13,6927167°V / 48.9083917; 13.6927167
1610 Štěrbů louka PP Štěrbů louka 000000000000000.89000000000,89
Kategória Štěrbů louka na Wikimedia Commons
Vlhká lúka so vzácnou kvetenou 48°58′34″S 14°08′26″V / 48,976075°S 14,1406056°V / 48.976075; 14.1406056
43 Pláně u Zadova CHKO Šumava 000000000099400.000000000099 400
Kategória CHKO Šumava na Wikimedia Commons
49°05′24″S 13°40′14″V / 49,0899194°S 13,6705542°V / 49.0899194; 13.6705542
1060 Pohľad k PP PP Tisy u Chrobol 000000000000002.49000000002,49
Kategória Tisy u Chrobol na Wikimedia Commons
Zmiešaný lesný porast s väčším zastúpením tisa 48°57′38″S 14°03′42″V / 48,9606333°S 14,0616333°V / 48.9606333; 14.0616333
1575 National nature monument U Hajnice in 2011 (1).JPG NPP U Hajnice 000000000000000.46000000000,46
Kategória U Hajnice na Wikimedia Commons
Bezlesná enkláva, lokalita trčníčka jednolistého 49°04′23″S 13°53′55″V / 49,0731861°S 13,8984944°V / 49.0731861; 13.8984944
1611 Oblast pamiatky PP U Narovců 000000000000002.67000000002,67
Kategória U Narovců na Wikimedia Commons
Skalnaté svahy (kryštalický vápenec) s bohatou flórou a faunou 49°06′20″S 13°46′03″V / 49,1056139°S 13,7675583°V / 49.1056139; 13.7675583
1242 Oblast pamiatky PP U Piláta 000000000000008.02000000008,02
Kategória U Piláta na Wikimedia Commons
Suťový bukový porast s bohatým bylinným poschodím 49°01′23″S 14°04′23″V / 49,0231944°S 14,0731528°V / 49.0231944; 14.0731528
1612 PP U poustevníka 000000000000004.45000000004,45 Podmáčané smrečiny a jelšiny s bohatou kvetenou 48°58′08″S 14°01′51″V / 48,9688722°S 14,0308722°V / 48.9688722; 14.0308722
5670 PP Úbislav PP Úbislav 000000000000000.21000000000,21
Kategória Úbislav (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana kvetnatej krátkostebelnej lúky s bohatým výskytom významných a chránených druhov rastlín 49°07′11″S 13°39′27″V / 49,1197781°S 13,6575831°V / 49.1197781; 13.6575831
1239 Vysemenený žltohlav PP Upolíny 000000000000000.42000000000,42
Kategória Upolíny na Wikimedia Commons
Vlhká lúka s bohatou kvetenou, hlavne žltohlavom európskym 48°58′59″S 13°59′11″V / 48,9831694°S 13,9863667°V / 48.9831694; 13.9863667
1614 Chránená lúka PP V polích 000000000000001.92000000001,92
Kategória V Polích na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita vstavača obyčajného 49°01′25″S 13°56′23″V / 49,0236111°S 13,9397222°V / 49.0236111; 13.9397222
1149 Les na lokalite NPR Velká Niva 000000000000120.3800000000120,38
Kategória Velká Niva na Wikimedia Commons
Rozľahlé nivné rašelinisko s prirodzenými lesnými porastmi tvorenými najmä podmáčanými rašelinovými smrečinami 48°55′19″S 13°49′30″V / 48,9218889°S 13,8249444°V / 48.9218889; 13.8249444
1613 PP Vltavské stráně 000000000000008.16000000008,16 Skalnaté stráne nad Teplou Vltavou s horcom pannónskym ai. 49°00′33″S 13°36′23″V / 49,0091389°S 13,6063889°V / 49.0091389; 13.6063889
2175 PP Vraniště PP Vraniště 000000000000055.680000000055,68
Kategória Vraniště (natural monument) na Wikimedia Commons
Prirodzene sa vyvíjajúce spoločenstvá na mokradiach a nimi obklopených stanovištiach na zaniknutých poľnohospodárskych pôdach 48°55′53″S 13°54′04″V / 48,9312778°S 13,9011667°V / 48.9312778; 13.9011667
1236 Popis obrazku PP Vyšný – Křišťanov 000000000000004.41000000004,41
Kategória Vyšný - Křišťanov na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita šafránu bielokvetého 48°54′22″S 13°59′35″V / 48,9060806°S 13,9931139°V / 48.9060806; 13.9931139
1615 Natural monument Zabrdská skala in 2011 (17).JPG PP Zábrdská skála 000000000000002.98000000002,98
Kategória Zábrdská skála na Wikimedia Commons
Rulové skaly s porastom tarice skalnej 49°00′49″S 13°56′19″V / 49,0135417°S 13,9385417°V / 49.0135417; 13.9385417
1148 Pohľad na les na lokalite PR Zátoňská hora 000000000000049.290000000049,29
Kategória Zátoňská hora na Wikimedia Commons
Zmiešaný suťový porast prirodzeného charakteru 48°56′39″S 13°49′47″V / 48,9442639°S 13,8296639°V / 48.9442639; 13.8296639
5691 Začiatok PR pri Zátoni PR Zátoňská mokřina 000000000000063.605600000063,6056
Kategória Zátoňská mokřina na Wikimedia Commons
48°57′02″S 13°46′43″V / 48,9505819°S 13,7785217°V / 48.9505819; 13.7785217
1238 Žižkova skalka PP Žižkova skalka 000000000000000.30000000000,30
Kategória Žižkova skalka na Wikimedia Commons
Odkryv kremencovej žily, vyhliadkový bod 49°00′57″S 14°00′00″V / 49,0157083°S 13,9999861°V / 49.0157083; 13.9999861

Zrušené chránené územia[upraviť | upraviť kód]

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
933 Pohľad na hladinu Chalupskej slate PP Borová Lada 000000000000115.4200000000115,42
Kategória Borová Lada (natural monument) na Wikimedia Commons
Údolné rašelinisko porastené kosodrevinou

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

49°00′07″S 13°39′29″V / 49,0019444°S 13,6580556°V / 49.0019444; 13.6580556
935 PP Jelení vrch 000000000000006.88000000006,88 Zmiešaný porast, hniezdisko bociana čierneho

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°50′02″S 13°51′10″V / 48,8338889°S 13,8527778°V / 48.8338889; 13.8527778
929 PP Jezerní luh 000000000000030.360000000030,36 Tri menšie rašeliniská obklopené podmáčanými smrečinami

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°47′22″S 13°52′30″V / 48,7894444°S 13,875°V / 48.7894444; 13.875
145 Jezerní slať PP Jezerní slať 000000000000103.5400000000103,54
Kategória Jezerní slať na Wikimedia Commons
Rozľahlé vrchoviská s borovicou barinnou a výskytom brezy trpasličej

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

49°02′23″S 13°34′30″V / 49,0397222°S 13,575°V / 49.0397222; 13.575
927 PP Kotlina Valné 000000000000079.460000000079,46 Tri menšie rašeliniská s typickou vegetáciou

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°53′59″S 13°39′19″V / 48,8997222°S 13,6552778°V / 48.8997222; 13.6552778
931 Les na lokalite PP Malá niva 000000000000147.3400000000147,34
Kategória Malá niva na Wikimedia Commons
Údolné rašelinisko s porastami borovice barinnej

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°54′54″S 13°48′46″V / 48,9150167°S 13,812875°V / 48.9150167; 13.812875
1147 Okraj kamenného mora na území PP Obří zámek PP Obří zámek 000000000000052.320000000052,32
Kategória Obří hrad na Wikimedia Commons
Skalnaté vrcholy s kamenným morom a prirodzenými lesnými porastami

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

49°06′14″S 13°35′31″V / 49,1038194°S 13,5918472°V / 49.1038194; 13.5918472
936 Pod Šindlovem PP Pod Šindlovem 000000000000006.50000000006,50
Kategória Pod Šindlovem na Wikimedia Commons
Pastvina s porastom borievky obyčajnej

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

49°01′23″S 13°39′50″V / 49,0229944°S 13,6638917°V / 49.0229944; 13.6638917
1153 Prameň Vltavy v zime PP Pramen Vltavy 000000000000007.78000000007,78
Kategória Pramen Vltavy na Wikimedia Commons
Prameň Vltavy na rašelinisku s porastom borovice barinnej

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°58′29″S 13°33′39″V / 48,9747222°S 13,5608333°V / 48.9747222; 13.5608333
928 PP Splavské rašeliniště 000000000000077.690000000077,69 Údolné rašelinisko s typickou kvetenou

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°53′45″S 13°43′58″V / 48,8958111°S 13,732775°V / 48.8958111; 13.732775
1150 PP Stožec 000000000000052.810000000052,81 Pralesovitý suťový les

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°52′53″S 13°49′57″V / 48,8813194°S 13,8324417°V / 48.8813194; 13.8324417
1151 Stožecká skála PP Stožecká skála 000000000000013.460000000013,46
Kategória Stožecká skála na Wikimedia Commons
Žulové skaliská so suťovými prúdmi a svahovými porastami

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°52′23″S 13°49′26″V / 48,8731722°S 13,8239028°V / 48.8731722; 13.8239028
1146 PP Tetřevská slať 000000000000018.940000000018,94 Horské vrchovisko

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

49°01′27″S 13°32′10″V / 49,0241056°S 13,5360444°V / 49.0241056; 13.5360444
450 Plešné jezero PP Trojmezná hora 000000000000386.5800000000386,58
Kategória Trojmezná hora na Wikimedia Commons
Najvyššie partie českej Šumavy, horské smrečiny, bukové porasty, kamenné moria, ľadovcové jazero

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°46′20″S 13°50′50″V / 48,7722222°S 13,8472222°V / 48.7722222; 13.8472222
1152 Vltavský luh PP Vltavský luh 000000000001714.00000000001 714
Kategória Vltavský luh na Wikimedia Commons
Luh na hornej Vltave, komplex rašelín, mokradí , tôní a mŕtvych ramien s bohatou flórou a faunou

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°49′20″S 13°56′39″V / 48,8222222°S 13,9441667°V / 48.8222222; 13.9441667
930 PP Žďárecká slať 000000000000034.640000000034,64 Typické vrchovisko šumavských plání

Zrušené ku dňu 15.1.2017 [1]

48°56′29″S 13°38′25″V / 48,9414639°S 13,6401778°V / 48.9414639; 13.6401778

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p MINISTERSTVO ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA ČR. Vyhláška 6/2017. [s.l.] : Ministerstvo životného prostredia Českej republiky. [Cit. 2020-07-08]. Dostupné online. (po česky)
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.

Literatúra[upraviť | upraviť kód]

  • ALBRECHT, Josef a kolektiv. Chráněná území ČR VIII. - Českobudějovicko. Praha : Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. ISBN 80-86064-65-4. S. 309 až 364. (po česky)