Zoznam hviezd s planétami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Zoznamy hviezd uprav

Obyčajné hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Viacnásobné planetárne systémy[upraviť | upraviť zdroj]

Zoradené podľa abecedy

Hviezda Planéta Minimálna hmotnosť
(× Jupiter)
Orbitálna vzdialenosť
(× Zem)
Orbitálna perióda
(dni)
47 Ursae Majoris b 2,41 2,10 1095
c 0,76 3,73 2594
55 Cancri A
1 Cancri A)
e 0,045 (14 MZeme) 0,038 2,81
b 0,784 0,115 14,67
c 0,217 0,24 43,93
d 3,92 5,257 4517,4
Gliese 777 A c 0,057 (18 MZeme) 0,128 17,1
b 1,502 3,92 2891
Gliese 876 d 0,023 (7 MZeme) 0,021 1,94
c 0,56 0,13 30,1
b (1) 1,98 0,21 61,02
HD 12661 b 2,30 0,83 263,6
c 1,57 2,56 1444,5
HD 37124 b 0,61 0,53 152,46
c 0,6 1,64 843,6
d 0,66 3,19 2295
HD 38529 b 0,78 0,129 14,309
c 12,70 3,68 2174,3
HD 74156 b 1,86 0,294 51,643
c > 6,17 3,40 2025
HD 82943 b 0,88 0,73 221,6
c 1,63 1,16 444,6
HD 108874 b 1,36 1,051 395,4
c 1,018 2,68 1605,8
HD 128311 b 2,58 1,02 420,514
c 3,21 1,76 919
HD 168443 b 7,7 0,29 58,116
c 16,9 2,85 1739,50
HD 169830 b 2,88 0,81 225,62
c 4,04 3,60 2102
HD 217107 b 1,37 0,074 7,1269
c 2,1 4,3 3150
μ Arae d 0,044 (14 MZeme) 0,09 9,55
b 1,7 1,5 638
c 3,1 4,17 2986
υ Andromedae A b 0,69 0,059 4,6170
c 1,19 0,829 241,5
d 3,75 2,53 1284,

Poznámka:
(1) Planéta potvrdená astrometricky

Jednoduché planetárne systémy[upraviť | upraviť zdroj]

Zoradené podľa hmotnosti vzostupne

Hviezda Planéta Minimálna hmotnosť
(× Jupiter)
Orbitálna vzdialenosť
(× Zeme)
Orbitálna perióda
(dni)
HD 4308 b 0,047 (14 MZeme) 0,114 15,56
Gliese 581 b 0,056 (17 MZeme) 0,041 5,366
GJ 436 b 0,067 (21 MZeme) 0,0278 2,6441
HD 49674 b 0,12 0,0568 4,948
83 Leonis B b 0,122 0,119 17,038
HD 102117 b 0,18 ~0,15 20,8
HD 76700 b 0,197 0,049 3,971
54 Piscium b 0,2 0,284 62,23
HD 117618 b 0,22 0,28 52,16
HD 168746 b 0,23 0,065 6,403
79 Ceti b 0,23 0,35 75,560
HD 46375 b 0,249 0,041 3,024
HD 88133 b 0,29 0,046 3,415
HD 101930 b 0,30 0,302 70,46
HD 149026 b 0,36 0,042 2,8766
HD 93083 b 0,37 0,477 143,58
HD 63454 b 0,38 0,036 2,81782
HD 83443 b 0,41 0,04 2,985
HD 108147 b 0,41 0,104 10,901
HD 75289 b 0,42 0,046 3,51
HD 208487 b 0,43 0,52 128,8
51 Pegasi b
"Bellerophon"
0,468 0,052 4,23077
BD-10°3166 b 0,48 0,046 3,487
HD 2638 b 0,48 0,044 3,4442
HD 6434 b 0,48 0,15 22,09
HD 187123 (3) b 0,52 0,042 3,097
OGLE-TR-111 (3) b 0,53 (1) 0,047 4,02
OGLE-TR-10 b 0,57 (1) 0,04162 3,101386
HD 27894 b 0,62 0,122 17,991
HD 216770 b 0,65 0,46 118,45
HD 209458 b
"Osiris"
0,69 (1) 0,045 3,524738
HD 192263 b 0,72 0,15 24,348
GSC 02652-01324 TrES-1 0,75 (1) 0,0393 3,030065
HD 330075 b 0,76 0,043 3,369
HD 4208 b 0,80 1,67 812,197
HD 114729 b 0,82 2,08 1131,478
HD 179949 b 0,84 0,045 3,093
ε Eridani b 0,86 3,3 2502,1
HD 121504 b 0,89 0,32 64,6
HD 114783 b 0,9 1,20 501,0
q1 Eridani b 0,91 2,10 1040
HD 45350 b 0,98 1,77 890,76
HD 114386 b 0,99 1,62 872
HD 147513 b 1, 1,26 540,4
HD 150706 b 1,0 0,82 264,9
OGLE-TR-132 b 1,01 (1) 0,0306 1,69
ρ Coronae Borealis b 1,04 0,22 39,845
HD 20367 b 1,07 1,25 500
HD 130322 b 1,08 0,088 10,724
HD 52265 b 1,13 0,49 118,96
HD 188753 b 1,14 0,05 3,35
HD 189733 b 1,15 (1) 0,0313 2,219
HD 65216 b 1,21 1,37 613,1
HD 188015 b 1,26 1,19 456,46
HD 177830 b 1,28 1,00 391
HD 210277 b 1,28 1,097 437
ε Reticuli A b 1,28 1,18 423,841
OGLE-TR-113 b 1,35 (1) 0,0228 1,43
HD 142 b 1,36 0,980 338,0
OGLE-TR-56 b 1,45 (1) 0,0225 1,2
τ1 Gruis b 1,49 2,7 1442,919
OGLE 2003-BLG-235
(MOA 2003-BLG-53)
  1,5-2,5 (2) 2,8 neznáme
23 Librae b 1,58 0,78 260
Errai A
(γ Cephei A)
b 1,59 2,03 902,96
HD 142415 b 1,62 1,05 386,3
HD 4203 b 1,65 1,09 400,944
16 Cygni B b 1,69 1,67 798,938
HD 154857 b 1,80 1,11 398
HD 196885 A b 1,84 1,12 386
HD 73256 b 1,85 0,037 2,54863
HD 68988 b 1,90 0,071 6,276
ι Horologii b 1,94 0,91 311,288
GQ Lupi b 2 (4) 103 ± 37 (6) ~1200 rokov
94 Ceti A b 2,0 1,3 454
HD 70642 b 2,0 3,3 2231
OGLE-2005-BLG-071 b ~2 tbd tbd
HD 117207 b 2,06 3,78 2627,08
ρ Indi b 2,1 2,7 1294
HD 118203 b 2,13 0,07 6,1335
HD 8574 b 2,23 0,76 228,8
HD 41004 A b 2,3 1,31 655
HD 72659 b 2,55 3,24 2185
HD 23079 b 2,61 1,65 738,459
HD 37605 b 2,85 0,26 55,2
ψ1 Aquarii b 2,9 ~0,3 182
HD 73526 b 3,0 0,66 190,5
HD 196050 b 3,0 2,5 1289
GJ 3021 b 3,21 0,49 133,82
HD 40979 A b 3,32 0,811 267,2
HD 80606 A b 3,41 0,439 111,78
HD 195019 A b 3,43 0,14 18,3
HD 183263 b 3,69 1,52 634
HD 92788 b 3,8 0,94 340
Gliese 86 A b 4, 0,11 15,78
τ Boötis A (3) b
"Millennium"
4,13 0,0462 3,3128
HD 142022 A b 4,4 2,8 1923
HD 213240 b 4,5 2,03 951
14 Herculis b 4,74 2,80 1796,4
HD 2039 b 4,85 2,19 1192,582
HD 50554 b 4,9 2,38 1279,0
HD 47536 b 4,96-9,67 1,61-2,25 712,13
HD 190228 b 4,99 2,31 1127
HD 222582 b 5,11 1,35 572,0
HD 28185 b 5,6 1,0 385
109 Piscium b 6,12 2,13 1077,906
HD 178911 B b 6,292 0,32 71,487
HD 104985 b 6,3 0,78 198,2
HD 59686 b 6,5 ~0,8 303
HD 111232 b 6,8 1,97 1143
HD 106252 b 6,81 2,61 1500
HD 23596 b 7,19 2,72 1558
70 Virginis b
"Goldilocks"
7,44 0,48 116,689
HD 89744 b 7,99 0,89 256,6
Edasich
(ι Draconis)
b 8,64 1,34 550,651
HD 33564 b 9,1 1,1 388
HD 30177 b 9,17 3,86 2819,654
HD 33636 b 9,28 3,56 2447,292
HD 141937 b 9,7 1,52 653,22
π Mensae b 10,35 3,29 2063,818
HD 114762 b 11, 0,3 84,03
HD 136118 b 11,9 2,335 1209,6
HD 162020 b 13,75 0,072 8,428198

Poznámka:
(1) Zistený tranzit, absolútna hmotnosť planéty,
(2) Planéta objavená metódou "gravitačného šošovkovania",
(3) Predpokladá sa ďalšia planéta,
(4) Planéta pozorovaná, hmotnosť odvodená z povrchovej teploty planéty,
(5) Všetky skutočné názvy sú úplne neoficiálne a nepoužívané vo vedeckej literatúre,
(6) Projektovaná vzdialenosť vzhľadom na náš uhol pohľadu omnoho väčšia

Pulzary[upraviť | upraviť zdroj]

Pulzar Planéta Hmotnosť (× Zeme) Orbitálna vzdialenosť
(× Zeme)
Orbitálna perióda
(dni)
PSR B1620-26 C
"Methuselah"
2,5 MJupiter 23 ~ 100 rokov
PSR 1257+12 A 0,020 0,19 25,262
B 4,3 0,36 66,5419
C 3,9 0,46 98,2114

Hnedí trpaslíci[upraviť | upraviť zdroj]

Zoradené podľa hmotnosti vzostupne

Hviezda Planéta Minimálna hmotnosť
(× Jupiter)
Orbitálna vzdialenosť
(× Zeme)
Orbitálna perióda
(dni)
2M1207 b ~5 (1) > 55 > 2450 rokov

(1) Planéta pozorovaná, hmotnosť odvodená z povrchovej teploty planéty