Zoznam najväčších hviezd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Zoznamy hviezd uprav
Postupnosť porovnaní rozmerov planét Slnečnej sústavy a niektorých z najväčších známych hviezd. Objekty sú v rovnakej mierke len v rámci jedného políčka. Posledný objekt z predchádzajúceho políčka je prvým objektom nasledovného.
  1. Merkúr < Mars < Venuša < Zem
  2. Zem < Neptún < Urán < Saturn < Jupiter
  3. Jupiter < Proxima Centauri < Slnko < Sírius
  4. Sírius < Pollux < Arktúr < Aldebaran
  5. Aldebaran < Rigel < Antares < Betelgeuze
  6. Betelgeuze < VY Canis Majoris < NML Cygni < UY Scuti
Predpokladaná veľkosť červeného hyperobra VY Canis Majoris (1 420 r) v súhvezdí Veľký pes v porovnaní so Slnkom (1 r).

Toto je zoznam najväčších známych hviezd, zoradených podľa polomeru, uvedeného v násobkoch polomeru Slnka (1 r = 695 700 km[1]).

Názov hviezdy Polomer (Slnko = 1)
UY Scuti 1 708[2]
NML Cygni 1 650
V838 Monocerotis 380[3] - 1 570[4]
WOH G64 1 540 ± 77[5]
Westerlund 1-26 1 530[6] – 2 544[7]
KY Cygni 1 420[8]
VY Canis Majoris 1 420
AH Scorpii 1 411
VV Cephei A 1 400[9]
HR 5171 1 315[10]
RW Cephei 1 260
PZ Cassiopeiae 1 260[11]
Mu Cephei 1 260[12]
S Persei 1 230
BC Cygni 1 140
RT Carinae 1 090
V396 Centauri 1 070
VV Cephei 1 050
CK Carinae 1 050
V1789 Cygni 1 040
NR Vulpeculae 0 980
RW Cygni 0 980
Betelgeuse (Alfa Orionis) 0 950
Antares (Alfa Scorpii) 0 883
Theta Muscae 0 878
V509 Cassiopeiae 0 850
R Doradus 0 830
TZ Cassiopeiae 0 800
IX Carinae 0 790
SU Persei 0 780
RS Persei 0 740 – 800
V382 Carinae 0 747
T Cephei 0 742
Ró Cassiopeiae 0 738
Mira A (Omikron Ceti) 0 700
119 Tauri 0 608
V355 Cephei 0 535
Y1 Aurigae 0 511
Delta Canis Majoris (Wezen) 0 482
J Cassiopeiae 0 460
Eta Carinae 0 400
Gama Cygni 0 350
Chi Cygni 0 300
Epsilon Aurigae B 0 295
LBV 1806-20 0 200
Epsilon Aurigae A 0 175
Zeta Aurigae 0 150
Epsilon Pegasi (Enif) 0 150
Deneb (Alfa Cygni) 0 145
Gama Crucis (Gacrux) 0 113
Beta Cygni A1 0 109
Epsilon Aurigae 0 100
Alfa Herculis (Ras Algethi) 0 085
Gama Andromedae 0 083
Alfa Leporis (Arneb) 0 077
Rigel (Beta Orionis) 0 070
Epsilon Carinae 0 070
R Coronae Borealis 0 065
Canopus (Alfa Carinae) 0 065
Delta Orionis (Mintaka) 0 060
Zeta Orionis (Alnitak) 0 060
Alfa Persei (Mirfak) 0 060
Zeta Geminorum (Mekbuda) 0 060
Eta Aquilae 0 060
Beta Ursae Minoris (Kochab) 0 050
Gama Draconis (Eltanin) 0 050

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MAMAJEK, E. E., a kol. IAU 2015 Resolution B3 on Recommended Nominal Conversion Constants for Selected Solar and Planetary Properties [online]. arxiv.org, 2015-10-26, [cit. 2017-03-23]. Dostupné online.
  2. (2013). "The atmospheric structure and fundamental parameters of the red supergiants AH Scorpii, UY Scuti, and KW Sagittarii". Astronomy & Astrophysics 554: A76. DOI:10.1051/0004-6361/201220920.
  3. (2011)"High-resolution optical spectroscopy of V838 Monocerotis in 2009". Astronomy & Astrophysics 532: A138. DOI:10.1051/0004-6361/201116858.
  4. Lane, B. F. (April 2005). "Interferometric Observations of V838 Monocerotis". The Astrophysical Journal 622 (2): L137–L140. DOI:10.1086/429619.
  5. (June 2009)"The Physical Properties of the Red Supergiant WOH G64: The Largest Star Known?". Astronomical Journal 137 (6). DOI:10.1088/0004-6256/137/6/4744.
  6. (16 October 2013)"The ionized nebula surrounding the red supergiant W26 in Westerlund 1". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters 437 (1): L1–L5. DOI:10.1093/mnrasl/slt127.
  7. (2011). "A VLT/FLAMES survey for massive binaries in Westerlund 1. III. The WC9d binary W239 and implications for massive stellar evolution". Astronomy & Astrophysics 531: A28. DOI:10.1051/0004-6361/201116990.
  8. Table 4 in (2005). "The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought". The Astrophysical Journal 628 (2): 973. DOI:10.1086/430901.
  9. Ridpath & Tirion 2001, str. 112–113.
  10. (2014). "The yellow hypergiant HR 5171 A: Resolving a massive interacting binary in the common envelope phase". Astronomy & Astrophysics 563: A71. DOI:10.1051/0004-6361/201322421.
  11. (2013). "Distance and Proper Motion Measurement of the Red Supergiant, Pz Cas, in Very Long Baseline Interferometry H2O Maser Astrometry". The Astrophysical Journal 774 (2): 107. DOI:10.1088/0004-637X/774/2/107.
  12. (2007). "Atmospheric dynamics and the mass loss process in red supergiant stars". Astronomy and Astrophysics 469 (2): 671–680. DOI:10.1051/0004-6361:20066353.