Zoznam najväčších hviezd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Zoznamy hviezduprav
Postupnosť porovnaní rozmerov planét Slnečnej sústavy a niektorých z najväčších známych hviezd. Objekty sú v rovnakej mierke len v rámci jedného políčka. Posledný objekt z predchádzajúceho políčka je prvým objektom nasledovného.
1. Merkúr < Mars < Venuša < Zem
2. Zem < Neptún < Urán < Saturn < Jupiter
3. Jupiter < Proxima Centauri < Slnko < Sírius
4. Sírius < Pollux < Arktúr < Aldebaran
5. Aldebaran < Rigel < Antares < Betelgeuze
6. Betelgeuze < VY Canis Majoris < NML Cygni < UY Scuti
Predpokladaná veľkosť červeného hyperobra VY Canis Majoris (1 420 R) v súhvezdí Veľký pes v porovnaní so Slnkom (1 R)

Toto je zoznam najväčších známych hviezd, zoradených podľa polomeru, uvedeného v násobkoch polomeru Slnka (1 R = 695 700 km[1]). Obežné dráhy planét sú uvedené len pre informáciu.

Presné poradie tohto zoznamu nie je úplne správne, pretože v súčasnosti pretrvávajú veľké neistoty, najmä pri odvodzovaní rôznych dôležitých parametrov používaných pri výpočtoch, ako je hviezdna svietivosť a efektívna teplota. Hviezdne polomery sa často dajú vyjadriť iba ako priemerná hodnota alebo vo veľkom rozsahu hodnôt. Hodnoty hviezdnych polomerov sú vo viacerých zdrojoch veľmi odlišné, väčšinou je to kvôli tomu, že hranice veľmi jemnej atmosféry (opacity) sa značne líšia v závislosti od vlnovej dĺžky svetla, v ktorej je hviezda pozorovaná.

Polomery niekoľkých hviezd sa dajú získať priamo pomocou hviezdnej interferometrie. Iné metódy môžu využívať zákryty Mesiacom alebo zo zákrytových dvojhviezd, ktoré sa môžu použiť na testovanie iných nepriamych metód zisťovania skutočnej veľkosti hviezd. Len zopár veľkých hviezd leží na ekliptike, čiže ich môže zakryť Mesiac, napríklad Aldebaran a Antares. Príklady zákrytových dvojhviezd sú Almaaz, VV Cephei a HR 5171.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Názov hviezdy Polomer (Slnko = 1) Metóda Poznámky
Obežná dráha Saturnu 1 940 – 2 169 Uvedené pre porovnanie
IRAS 05280-6910 1 739[2] L/Teff Nachádza sa vo Veľkom Magellanovom mraku
UY Scuti 1 708 ± 192[3]
WOH G64 1 540[4] – 2 575[5] L/Teff
RW Cephei 1 535[6][7]
Westerlund 1-26 1 530 – 1 580[8] (– 2 550[9][10]) L/Teff
RSGC1-F02 1 498[11] L/Teff
HD 143183 1 469 – 1 478[12]
RSGC1-F01 1 435[11] L/Teff
VY Canis Majoris 1 420[13][14] – 1 679[15]
KY Cygni 1 420 – 2 850[13]
AH Scorpii 1 411 ± 124[3]
IRAS 04509-6922 1 360[16] L/Teff
HV 888 1 353[5] L/Teff
V1302 Aquilae 1 342[15]
HR 5171 A 1 315[17] – 1 575[18]
SMC 18136 1 310[19] L/Teff
Garnetová hviezda (Mí Cephei) 1 260[20] – 1 650[21] L/Teff a AD
SP77 46-44 (WOH S341) 1 258[5] L/Teff
BI Cygni 1 240[13]
LMC 136042 1 240[19] L/Teff
SMC 5092 1 220[19] L/Teff
S Persei 1 212 ± 124[22] DSKE
LMC 135720 1 200[19]
LMC 175464 1 200[19]
NML Cygni 1 183[15]
EV Carinae 1 168[5]
BC Cygni 1 140[13] – 1 230[20]
SMC 10889 1 130[19]
RT Carinae 1 090[13]
V396 Centauri 1 070[13]
SMC 893 1 070[19]
Obežná dráha Jupitera 1 064 – 1 173
PZ Cassiopeiae 1 062[23] – 1 260[24]
CK Carinae 1 060[13]
VV Cephei A 1 050[25] – 1 400[26]
V1789 Cygni 1 040[chýba zdroj]
KW Sagittarii 1 009[3] – 1 460[13]
NR Vulpeculae 0 980[13]
SMC 12322 0 980[19]
HV 2561 0 957[5]
HV 916 0 944[5]
IX Carinae 0 920[13]
HV 996 0 894[5]
OH 104.9+2.4 (RAFGL 2885) 0 891[15]
HV 12501 0 890[5]
Betelgeuse (Alfa Orionis) 0 887 ± 203[27]
V437 Scuti (OH 26.5+0.6) 0 874[15]
LL Pegasi 0 869[15]
HV 986 0 867[5]
V602 Carinae 0 860[13]
V669 Cassiopeiae 0 859[15]
HV 2360 0 857[5]
HV 5870 0 856[5]
VX Sagittarii 0 853[15] – 1 520[28]
RAFGL 5379 0 830[15]
SMC 11709 0 830[19]
LP Andromedae 0 815[15]
TZ Cassiopeiae 0 800[13]
BO Carinae 0 790[13]
SU Persei 0 780[13]
RS Persei 0 770[29] – 1 000[13]
TV Geminorum 0 770[13]
V355 Cephei 0 770[13]
HD 95687 0 760[13]
V838 Monocerotis 0 750 ± 200[30]
SMC 11939 0 750[19]
V382 Carinae 0 747[31]
V648 Cassiopeiae 0 710[13]
V528 Carinae 0 700[13]
Ďalšie hviezdy pod 700 R sú vypísané len niektoré pre porovnanie.
V354 Cephei 0 689[28] – 1 520[13]
V821 Herculis (IRC +20370) 0 686[15]
Antares (Alfa Scorpii) 0 680[32] (premenná o 19 %[33])
RW Cygni 0 680[20] – 980[13]
6 Geminorum 0 670[13]
Ró Cassiopeiae 0 660,87[34]
V441 Persei 0 650[13]
TZ Cassiopeiae 0 645[20] – 800[13]
RW Leonis Minoris 0 641[15]
V349 Carinae 0 640[13]
R Hydrae 0 631[15]
NO Aurigae 0 630[13]
W Persei 0 620[13]
BU Persei 0 620[13]
BD+35°4077 0 620 – 1 040[13]
NV Aurigae 0 615[15]
V589 Cassiopeiae 0 610[13]
V Hydrae 0 609[15]
X Pavonis 0 608[15]
MZ Cassiopeiae 0 600[13]
V356 Cephei 0 590[13]
V419 Cephei 0 590[13]
GU Cephei 0 570[13]
SMC 13740 0 550[19]
II Lupi 0 547[15]
YZ Persei 0 540[13]
V361 Carinae 0 540[13]
SMC 11101 0 540[19]
119 Tauri 0 539,580[35] – 593[36]
V1300 Aquilae (IRC -10529) 0 529[15]
WX Piscium 0 520[15]
V774 Cassiopeiae 0 520[13]
Y1 Aurigae 0 511[chýba zdroj]
T Persei 0 510 ± 20[29]
V1427 Aquilae (RAFGL 2343) 0 507[15]
V362 Aurigae 0 500[13]
V384 Puppis 0 500 – 850[13]
OH 44.8-2.3 (RAFGL 2374) 0 467[15]
TX Camelopardalis 0 460[15]
J Cassiopeiae 0 460[chýba zdroj]
IK Tauri 0 451[15]
HD 303250 0 450,89[37] – 750[13]
Pí1 Gruis 0 447[15]
V910 Centauri 0 440[13]
V778 Cassiopeiae 0 420[13]
W Aquilae 0 419[15]
BD+10°3764 0 410[13]
NX Serpentis 0 403[15]
V Cygni 0 402[15]
V509 Cassiopeiae 0 400 – 900[38]
CW Leonis 0 390 – 826[15]
R Doradus 0 370 ± 50[39]
Mira A (Omikron Ceti) 0 332 – 402[40] – 541[15]
T Cephei 0 329 ± 60[41]
GLMP 1048 (IRAS 21554+6204) 0 311[15]
R Cassiopeiae 0 310[15]
La Superba (Y Canum Venaticorum) 0 307[15] – 390
BD+59°274 0 299,80[37] – 360[13] Nachádza sa v Messier 103
R Leonis 0 299[15]
ST Cephei 0 290[13]
V438 Ophiuchi 0 286[15]
Ras Algethi (Alfa Herculis) 0 284[42] ± 60[43]
Omikron1 Canis Majoris 0 280[13]
Slnko vo fáze červeného obra 0 256[44]
V466 Cassiopeiae 0 257,22[37] – 380[13]
V439 Persei 0 254,06[37] – 380[13]
HD 74180 (b Velorum) 0 250,49[45]
Eta Carinae 0 240[46]
W Hydrae 0 229[15] – 560[47]
V809 Cassiopeiae 0 223,10[37] – 410[13]
SW Virginis 0 219,06[37] – 327,791[35]
Obežná dráha Zeme 0 215 (211 – 219)
Omikron Centauri 0 217,49[48]
UX Cassiopeiae 0 204,33[37]
Wezen (Delta Canis Majoris) 0 201,74[49]
Obývateľná zóna Slnečnej sústavy 0 200 – 520[50] (neisté)
Sigma Canis Majoris 0 187,66[51] – 420[13]
V403 Persei 0 185,64[37] – 380[13]
Enif (Epsilon Pegasi) 0 185[52]
OH 55.0+0.7 (RAFGL 2403) 0 174[15]
C Puppis 0 169,84[53]
BD+59°372 0 156,99[37] – 290[13]
U Antliae 0 154,23[37] – 325[15]
Obežná dráha Venuše 0 154 – 157
HD 17958 0 152,70[37] – 360[13]
V424 Lacertae 0 152,63[54] – 260[13]
S Centauri 0 152,49[55]
Sadr (Gama Cygni) 0 150[56]
Suhail (Lambda Velorum) 0 143,73[57]
Almaaz (Epsilon Aurigae) 0 143 – 358[58]
HD 33299 0 142,21[59] – 190[13]
R Sculptoris 0 138,61[37] – 617[15]
VY Ursae Majoris 0 134,34[37]
Avior (Epsilon Carinae) 0 120,55[60]
Arneb (Alfa Leporis) 0 120,05[61]
V Ursae Minoris 0 116,47[37]
S Scuti 0 114,70[37] – 386[15]
HD 19557 0 111,38[37]
157 Carinae (l Carinae, HD 84810) 0 111,06[62]
NGC 104 R 21 0 108,88[37] Nachádza sa v 47 Tucanae
Chi Cygni 0 105,78[63] – 737[15]
242 Centauri (HD 118520) 0 105,77[64]
Deneb (Alfa Cygni) 0 102,97[65] – 203[66]
Pod 100 R sú vypísané len známe hviezdy pre porovnanie alebo hviezdy, ktorým nejaký zdroj udáva pod 100 R a iný nad 100 R.
U Hydrae 0 096[37] – 395[15]
CPD-53°8708 0 092,83[37] Nachádza sa v NGC 6397
CD-53°6474 0 092,12[37] – 100[13]
RZ Sagittarii 0 090,77[37] – 363[15]
KQ Puppis 0 087,11[67]
R Coronae Borealis 0 085[68]
72 Leonis 0 084,47[69] – 195[70]
Gacrux (Gama Crucis) 0 084[71]
R Scuti 0 084[15] – 140,51[72]
RX Bootis 0 083,41[37] – 347[15]
Alamak (Gama Andromedae) 0 080,31[73]
Theta Muscae 0 079,18[74]
Rigel (Beta Orionis) 0 078,9[75]
HR 8248 (HD 205349) 0 077,17[76] – 200[13]
Mekbuda (Zéta Geminorum) 0 076,23[77]
CPD-53°7364 0 076,09[37] – 100[13]
NGC 6752 59 0 076[37] Nachádza sa v NGC 6752
T Coronae Borealis 0 075
HD 174878 0 074,47[37]
SX Ursae Minoris 0 072,38[37]
227 Centauri (d Cen, HD 117440) 0 070,13[78]
TT Ursae Minoris 0 070,10[37]
ST Ursae Majoris 0 067,22[79]
SV Ursae Majoris 0 067,09[37]
NGC 6397 K 8958 0 066,98[37]
Obežná dráha Merkúra 0 066 – 100
Eta Aquilae 0 065,92[80]
Canopus (Alfa Carinae) 0 065,27[81] – 71[82]
Lambda Ursae Minoris 0 063,75[37]
Azaleh (Zeta Aurigae) 0 063,04[83]
SV Ursae Minoris 0 061,80[37]
RR Ursae Minoris 0 059,79[37]
59 Sagittarii 0 059,44[84] – 100,19[37]
CD-53°7346 0 057,32[37] Nachádza sa v NGC 6397
NGC 6752 CL 1089 0 056,44[37] Nachádza sa v NGC 6752
Propus (Éta Geminorum) 0 056[85]
Mirfak (Alfa Persei) 0 055,84[86]
Menkar (Alfa Ceti) 0 054,02[87]
Beta Doradus 0 050,87[88]
TYC 8729-1775-1 0 049,82[37] Nachádza sa v NGC 6397
Al Tarf (Beta Cancri) 0 048,96[89] – 61[90]
196 Carinae (s Carinae, HD 90853) 0 048,67[91]
Etamin (Gama Draconis, Eltanin) 0 048,13[92]
258 Sagittarii 0 046,19[93]
Beta Gruis 0 046,12[94]
Aspidiske (Ióta Carinae) 0 046,07[95]
LBV 1806-20 0 046 – 145[96]
Scheat (Beta Pegasi) 0 045,78[97]
Mirach (Beta Andromedae) 0 045,62[98]
HD 124730 0 044,47[37]
Alula Borealis (Ní Ursae Majoris) 0 044,15[99] – 57,07[89]
Aldebaran (Alfa Tauri) 0 044,13[100] ± 0,84[89]
Albireo A1 (Beta Cygni A1) 0 044,05[101]
Miram (Éta Persei) 0 044[102] – 121[103]
S Carinae 0 043,23[104] – 53,87[37]
Tejat Posterior (Mí Geminorum) 0 042,46[105]
Schedar (Alfa Cassiopeiae) 0 042,10[106]
AV Microscopii 0 041,40[107] – 77,51[37]
62 Sagittarii 0 041,24[108] – 72,31[37]
HD 306799 0 041,05[109] – 320[13]
Alfard (Alfa Hydrae) 0 041[110] – 55,93[89]
Gorgonea Tertia (Ró Persei) 0 040,67[111]
T Ceti 0 039,42[112] – 312[15]
Gianfar (Lambda Draconis) 0 038,90[113]
NGC 6752 CS 3 0 037,85[37] Nachádza sa v NGC 6752
Tania Australis (Mí Ursae Majoris) 0 037,51[114]
Polárka (Alfa Ursae Minoris) 0 037,50[115][116]
BM Scorpii 0 037,01[117] – 100[13]
R Centauri 0 035,31[118]
Zaurak (Gama Eridani) 0 033,67[119]
FS Comae Berenices 0 033,43[120]
Sigma Scorpii 0 033,10[121]
Gama Sagittae 0 032,96[122] – 55,13[89]
Yed Prior (Delta Ophiuchi) 0 031,71[123]
T Centauri 0 031,69[37] – 43,35[124]
Alfa Lyncis 0 030,10[125] – 54,50[89]
Kochab (Beta Ursae Minoris) 0 029,25[126]
R136a1 0 028,80[127][128] – 35,40[129]
5 Ursae Minoris 0 028,66[130] – 42,29[37]
D Centauri 0 027,35[131]
Auva (Delta Virginis) 0 026,79[132]
Arktúr (Alfa Boötis) 0 025,40[133] ± 0,2[134]
Alfa Vulpeculae 0 022,79[135]
V1339 Cygni 0 022,31[136] – 95,09[37]
V744 Centauri 0 021,74[137] – 107,65[37]
R Trianguli 0 021,39[138]
RR Scorpii 0 021,35[139]
Fí Velorum 0 020,36[140]
G Herculis 0 019,27[141] – 171[15]
BD+59°273 0 019,13[37] Nachádza sa v Messier 103
Regor (Gama Velorum) 0 018,12[142]
Mintaka (Delta Orionis) 0 016,50[143]
Deneb Kaitos (Beta Ceti) 0 015,26[144]
RS Cancri 0 015,19[145] – 225,396[35]
Naos (Zéta Puppis) 0 014 – 26[146]
Capella (Alfa Aurigae) 0 013,28[147]
Theta Apodis 0 013,01[148]
VV Cephei B 0 013[149] – 25[150]
Hadar (Beta Centauri) 0 013[151]
Zeta Ophiuchi 0 012,97[152]
AA Trianguli 0 012,85[153] – 92,11[37]
Zubenelhakrabi (Gama Librae) 0 010,95[154]
EP Aquarii 0 010,76[155] – 291[15]
Akrab 0 010,55[156]
HDE 226868 (Cygnus X-1) 0 010,13[157] – 22[158] (– 56,60[37])
X Herculis 0 009,80[159] – 98,25[37]
Alnitak (Zéta Orionis) 0 007,61[160]
Almaaz B (Epsilon Aurigae B) 0 003,9 ± 0,4[161]
Slnko 0 001

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. MAMAJEK, E. E., a kol. IAU 2015 Resolution B3 on Recommended Nominal Conversion Constants for Selected Solar and Planetary Properties [online]. arxiv.org, 2015-10-26, [cit. 2017-03-23]. Dostupné online.
  2. The mass-loss rates of red supergiants at low metallicity: Detection of rotational CO emission from two red supergiants in the Large Magellanic Cloud. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2016, s. 2995. DOI10.1093/mnras/stw1853.
  3. a b c The atmospheric structure and fundamental parameters of the red supergiants AH Scorpii, UY Scuti, and KW Sagittarii. Astronomy & Astrophysics, 2013, s. A76. DOI10.1051/0004-6361/201220920.
  4. The Physical Properties of the Red Supergiant WOH G64: The Largest Star Known?. Astronomical Journal, June 2009, s. 4744. DOI10.1088/0004-6256/137/6/4744.
  5. a b c d e f g h i j k An empirical formula for the mass-loss rates of dust-enshrouded red supergiants and oxygen-rich Asymptotic Giant Branch stars. Astronomy and Astrophysics, 2005, s. 273–289. DOI10.1051/0004-6361:20042555.
  6. Studies of luminous stars in nearby galaxies. I. Supergiants and O stars in the Milky Way. The Astrophysical Journal Supplement Series, 1978, s. 309. DOI10.1086/190559.
  7. The potential of red supergiants as extragalactic abundance probes at low spectral resolution. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2010, s. 1203. DOI10.1111/j.1365-2966.2010.16965.x.
  8. The ionized nebula surrounding the red supergiant W26 in Westerlund 1. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, 16 October 2013, s. L1–L5. DOI10.1093/mnrasl/slt127.
  9. Maser Observations of Westerlund 1 and Comprehensive Considerations on Maser Properties of Red Supergiants Associated with Massive Clusters. The Astrophysical Journal, 2012, s. 65. DOI10.1088/0004-637X/760/1/65.
  10. A VLT/FLAMES survey for massive binaries in Westerlund 1. III. The WC9d binary W239 and implications for massive stellar evolution. Astronomy & Astrophysics, 2011, s. A28. DOI10.1051/0004-6361/201116990.
  11. a b The Cool Supergiant Population of the Massive Young Star Cluster RSGC1. The Astrophysical Journal, 2008, s. 1016–1028. DOI10.1086/527350.
  12. Really Cool Stars and the Star Formation History at the Galactic Center. The Astrophysical Journal, 2003, s. 323–346. DOI10.1086/378380.
  13. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi Table 4 in The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought. The Astrophysical Journal, 2005, s. 973. DOI10.1086/430901.
  14. Fundamental properties and atmospheric structure of the red supergiant VY Canis Majoris based on VLTI/AMBER spectro-interferometry. Astronomy & Astrophysics, 2012, s. L12. DOI10.1051/0004-6361/201219126.
  15. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au Probing the mass-loss history of AGB and red supergiant stars from CO rotational line profiles. II. CO line survey of evolved stars: Derivation of mass-loss rate formulae. Astronomy and Astrophysics, 2010, s. A18. DOI10.1051/0004-6361/200913771.
  16. The AGB superwind speed at low metallicity. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2004, s. 1348. DOI10.1111/j.1365-2966.2004.08417.x.
  17. The yellow hypergiant HR 5171 A: Resolving a massive interacting binary in the common envelope phase. Astronomy & Astrophysics, 2014, s. A71. DOI10.1051/0004-6361/201322421.
  18. Multi-epoch VLTI-PIONIER imaging of the supergiant V766 Cen: Image of the close companion in front of the primary. Astronomy & Astrophysics, October 2017, s. L1. DOI10.1051/0004-6361/201731569.
  19. a b c d e f g h i j k l The Effective Temperatures and Physical Properties of Magellanic Cloud Red Supergiants: The Effects of Metallicity. The Astrophysical Journal, 2006, s. 1102–1117. DOI10.1086/504417.
  20. a b c d Atmospheric dynamics and the mass loss process in red supergiant stars. Astronomy and Astrophysics, 2007, s. 671–680. DOI10.1051/0004-6361:20066353.
  21. Jim Kaler-Garnet star [online]. . Dostupné online.
  22. Interferometric observations of the supergiant S Persei: Evidence for axial symmetry and the warm molecular layer. American Astronomical Society Meeting 203, 2003, s. 49.07.
  23. A Catalog of Known Galactic K-M Stars of Class I Candidate Red Supergiants in Gaia DR2. The Astronomical Journal, 2019, s. 20. DOI10.3847/1538-3881/ab1cbd.
  24. Distance and Proper Motion Measurement of the Red Supergiant, Pz Cas, in Very Long Baseline Interferometry H2O Maser Astrometry. The Astrophysical Journal, 2013, s. 107. DOI10.1088/0004-637X/774/2/107.
  25. Spatial Extension in the Ultraviolet Spectrum of Vv Cephei. The Astronomical Journal, 2008, s. 1312. DOI10.1088/0004-6256/136/3/1312.
  26. Ridpath & Tirion 2001, s. 112–113.
  27. Evolutionary Tracks for Betelgeuse. The Astrophysical Journal, 2017, s. 7. DOI10.3847/0004-637X/819/1/7.
  28. a b The mass-loss rates of red supergiants and the de Jager prescription. Astronomy and Astrophysics, 2011, s. A156. DOI10.1051/0004-6361/201013993.
  29. a b CHARA/MIRC Observations of Two M Supergiants in Perseus OB1: Temperature, Bayesian Modeling, and Compressed Sensing Imaging. The Astrophysical Journal, 2014, s. 46. DOI10.1088/0004-637X/785/1/46.
  30. Chesneau, Olivier; Millour, Florentin; De Marco, Orsola. V838 Monocerotis: the central star and its environment a decade after outburst. Astronomy, 2014, s. L3. DOI10.1051/0004-6361/201424458.
  31. Carina Constellation [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  32. High spectral resolution imaging of the dynamical atmosphere of the red supergiant Antares in the CO first overtone lines with VLTI/AMBER. Astronomy & Astrophysics, 2013, s. A24. DOI10.1051/0004-6361/201321063.
  33. Mark J. Pecaut; Eric E. Mamajek; Eric J. Bubar. A Revised Age for Upper Scorpius and the Star Formation History among the F-type Members of the Scorpius-Centaurus OB Association. Astrophysical Journal, February 2012, s. 154. DOI10.1088/0004-637X/746/2/154.
  34. Universe Guide – Ró Cassiopeiae [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  35. a b c VizieR – Parameters and IR excesses of Gaia DR1 stars (McDonald+, 2017) [online]. [Cit. 2020-04-20]. Dostupné online.
  36. Universe Guide – 119 Tauri [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  37. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw Gaia DR2 vo VizieR [online]. [Cit. 2020-05-14]. Dostupné online.
  38. The hypergiant HR 8752 evolving through the yellow evolutionary void. Astronomy & Astrophysics, 2012, s. A105. DOI10.1051/0004-6361/201117166.
  39. The angular diameter of R Doradus: a nearby Mira-like star. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, April 1997, s. 957–962. DOI10.1093/mnras/286.4.957.
  40. Universe Guide – Mira [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  41. WEIGELT, Gerd; BECKMANN, Udo; BERGER, Jean-Philippe. Interferometry for Optical Astronomy II. [s.l.] : [s.n.], 2003. DOI:10.1117/12.458659 JHK-band spectro-interferometry of T Cep with the IOTA interferometer, s. 181–184.
  42. Universe Guide – Ras Algethi [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  43. The Age and Mass of the α Herculis Triple-star System from a MESA Grid of Rotating Stars with 1.3 <= M/M ⊙ <= 8.0. The Astronomical Journal, 2013, s. 148. DOI10.1088/0004-6256/146/6/148.
  44. Rybicki, K. R.; Denis, C.. On the Final Destiny of the Earth and the Solar System. Icarus, 2001, s. 130–137. DOI10.1006/icar.2001.6591.
  45. Universe Guide – B Velorum [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  46. JD13 – Eta Carinae in the Context of the Most Massive Stars. Proceedings of the International Astronomical Union, 2010, s. 373–398. DOI10.1017/S1743921310009890.
  47. Universe Guide – W Hydrae [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  48. Universe Guide – Omikron Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  49. Universe Guide – Wezen [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  50. RAMIREZ, Ramses; KALTENEGGER, Lisa. A Volcanic Hydrogen Habitable Zone. The Astrophysical Journal Letters, 2017, s. L4. DOI10.3847/2041-8213/aa60c8.
  51. Universe Guide – Sigma Canis Majoris [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  52. Universe Guide – Enif [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  53. Universe Guide – C Puppis [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  54. Universe Guide – V424 Lacertae [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  55. Universe Guide – S Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  56. Universe Guide – Sadr [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  57. Universe Guide – Suhail [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  58. Universe Guide – Almaaz [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  59. Universe Guide – HD 33299 [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  60. Universe Guide – Avior [online]. [Cit. 2020-03-23]. Dostupné online.
  61. Universe Guide – Arneb [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  62. Universe Guide – 157 Carinae [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  63. Universe Guide – Chi Cygni [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  64. Universe Guide – 242 Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  65. Universe Guide – Deneb [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  66. Quantitative spectroscopy of Deneb. Astronomy & Astrophysics, 2008, s. 849–858. DOI10.1051/0004-6361:20078590.
  67. Universe Guide – KQ Puppis [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  68. What is the Shell Around R Coronae Borealis?. The Astronomical Journal, 2015, s. 14. DOI10.1088/0004-6256/150/1/14.
  69. Universe Guide – 72 Leonis [online]. [Cit. 2020-05-02]. Dostupné online.
  70. Fundamental Parameters of 87 Stars from the Navy Precision Optical Interferometer. The Astronomical Journal, 2018, s. 30. DOI10.3847/1538-3881/aa9d8b.
  71. Universe Guide – Gacrux [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  72. Universe Guide – R Scuti [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  73. Universe Guide – Alamak [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  74. Universe Guide – Theta Muscae [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  75. Universe Guide – Rigel [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  76. Universe Guide – HR 8248 [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  77. Universe Guide – Mekbuda [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  78. Universe Guide – 227 Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  79. Universe Guide – ST Ursae Majoris [online]. [Cit. 2020-05-02]. Dostupné online.
  80. Universe Guide – Eta Aquilae [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  81. Universe Guide – Canopus [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  82. Fundamental parameters of 16 late-type stars derived from their angular diameter measured with VLTI/AMBER. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2013, s. 437–450. DOI10.1093/mnras/stt1037.
  83. Universe Guide – Azaleh [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  84. Universe Guide – 59 Sagittarii [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  85. Universe Guide – Propus [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  86. Universe Guide – Mirfak [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  87. Universe Guide – Menkar [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  88. Universe Guide – Beta Doradus [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  89. a b c d e f Surface convection and red-giant radius measurements. Astronomy and Astrophysics, February 2011, s. A100. DOI10.1051/0004-6361/201014442.
  90. Universe Guide – Al Tarf [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  91. Universe Guide – 196 Carinae [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  92. Universe Guide – Etamin [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  93. Universe Guide – 258 Sagittarii [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  94. Universe Guide – Beta Gruis [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  95. Universe Guide – Aspidiske [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  96. Infrared Observations of the Candidate LBV 1806‐20 and Nearby Cluster Stars. The Astrophysical Journal, 2004, s. 506–518. DOI10.1086/422180.
  97. Universe Guide – Scheat [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  98. Universe Guide – Mirach [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  99. Universe Guide – Alula Borealis [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  100. Universe Guide – Aldebaran [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  101. Universe Guide – Albireo [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  102. Catalogue of Apparent Diameters and Absolute Radii of Stars (CADARS) - Third edition - Comments and statistics. Astronomy and Astrophysics, 2001, s. 521. DOI10.1051/0004-6361:20000451.
  103. Universe Guide – Miram [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  104. Universe Guide – S Carinae [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  105. Universe Guide – Tejat Posterior [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  106. Universe Guide – Schedar [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  107. Universe Guide – AV Microscopii [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  108. Universe Guide – 62 Sagittarii [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  109. Universe Guide – HD 306799 [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  110. Universe Guide – Alfard [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  111. Universe Guide – Gorgonea Tertia [online]. [Cit. 2020-04-21]. Dostupné online.
  112. Universe Guide – T Ceti [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  113. Universe Guide – Gianfar [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  114. Universe Guide – Tania Australis [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  115. Evolutionary status of Polaris. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2015, s. 1011–1017. DOI10.1093/mnras/stv412.
  116. Universe Guide – Polárka [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  117. Universe Guide – BM Scorpii [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  118. Universe Guide – R Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  119. Universe Guide – Zaurak [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  120. Universe Guide – FS Comae Berenices [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  121. Universe Guide – Sigma Scorpii [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  122. Universe Guide – Gama Sagittae [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  123. Universe Guide – Yed Prior [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  124. Universe Guide – T Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  125. Universe Guide – Alfa Lyncis [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  126. Universe Guide – Kochab [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  127. The Wolf–Rayet stars in the Large Magellanic Cloud. Astronomy & Astrophysics, 2014, s. A27. DOI10.1051/0004-6361/201322696.
  128. Universe Guide – R136a1 [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  129. The R136 star cluster hosts several stars whose individual masses greatly exceed the accepted 150 M stellar mass limit. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2010, s. 731–751. DOI10.1111/j.1365-2966.2010.17167.x.
  130. Universe Guide – 5 Ursae Minoris [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  131. Universe Guide – D Centauri [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  132. Universe Guide – Auva [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  133. Universe Guide – Arktúr [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  134. RAMÍREZ, I.; ALLENDE PRIETO, C.. Fundamental Parameters and Chemical Composition of Arcturus. The Astrophysical Journal, December 2011, s. 135. DOI10.1088/0004-637X/743/2/135.
  135. Universe Guide – Alfa Vulpeculae [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  136. Universe Guide – V1339 Cygni [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  137. Universe Guide – V744 Centauri [online]. [Cit. 2020-04-23]. Dostupné online.
  138. Universe Guide – R Trianguli [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  139. Universe Guide – RR Scorpii [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  140. Universe Guide – Fí Velorum [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  141. Universe Guide – G Herculis [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  142. Universe Guide – Regor [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  143. Universe Guide – Mintaka [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  144. Universe Guide – Deneb Kaitos [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  145. Universe Guide – RS Cancri [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  146. Universe Guide – Naos [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  147. Universe Guide – Capella [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  148. Universe Guide – Theta Apodis [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  149. The system of VV Cephei derived from an analysis of the H-alpha line. Journal of the Royal Astronomical Society of Canada, 1977, s. 152.
  150. Spectroscopic study of the atmospheric eclipsing binary VV Cephei. Astronomy and Astrophysics Supplement Series, 1992, s. 589. ISSN 0365-0138.
  151. Universe Guide – Hadar [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  152. Universe Guide – Zeta Ophiuchi [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  153. Universe Guide – AA Trianguli [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  154. Universe Guide – Zubenelhakrabi [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  155. Universe Guide – EP Aquarii [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  156. Universe Guide – Acrab [online]. [Cit. 2020-03-25]. Dostupné online.
  157. Universe Guide – Cygnus X-1 [online]. [Cit. 2020-03-26]. Dostupné online.
  158. ZIÓŁKOWSKI, J.. Evolutionary constraints on the masses of the components of HDE 226868/Cyg X-1 binary system. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2005, s. 851–859. DOI10.1111/j.1365-2966.2005.08796.x. Note: For radius, see Table 1 with d=2 kpc.
  159. Universe Guide – X Herculis [online]. [Cit. 2020-04-22]. Dostupné online.
  160. Universe Guide – Alnitak [online]. [Cit. 2020-03-22]. Dostupné online.
  161. Taming the Invisible Monster: System Parameter Constraints for epsilon Aurigae from the Far-ultraviolet to the Mid-infrared. The Astrophysical Journal, May 2010, s. 549–560. DOI10.1088/0004-637X/714/1/549.