Zoznam najjasnejších hviezd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Zoznamy hviezd uprav

Jasné hviezdy sú jasné, pretože vyžarujú viac svetla alebo pretože sú k nám bližsie. Zdanlivá hviezdna veľkosť (magnitúda) je mierou jasnosti, ktorú pozorujeme, zatiaľ čo absolútna hviezdna veľkosť vyjadruje skutočnú jasnosť hviezdy.

Podľa zdanlivej hviezdnej veľkosti[upraviť | upraviť zdroj]

Nižšie je uvedených 100 najjasnejšich hviezd, ako sú viditeľné zo Zeme (podľa zdanlivej magnitúdy vo viditeľných vlnových dĺžkach) podľa pozorovania oblohy v rámci programu Hipparcos. Presné poradie v tomto zozname nie je úplne dobre definovateľné:

  • Dvojité hviezdy sú spracované individuálne, zatiaľ čo iné zoznamy môžu ich jasnosti kombinovať.
  • Štatistické odchýlky v meraných hodnotách.
  • Niektoré hviezdy sú v skutočnosti premenné hviezdy, tieto sú označené indexom var.
č. Hviezdna veľkosť Bayerovo označenie Správny názov vzdialenosť (ly)
0 −26,73   Slnko 0,000 016
1 −1,44 α CMa Sírius 8,61
2 −0,62 α Car Canopus 312,73
3 −0,05 var α Boo Arktúr 36,69
4 −0,01 α1 Cen Alfa Centauri A 4,40
5 0,03 α Lyr Vega 25,31
6 0,08 α Aur Capella 42,21
7 0,18 β Ori Rigel 772,91
8 0,4 α Cmi Prokyón 11,42
9 0,45 α Eri Achernar 143,81
10 0,45 var α Ori Betelgeuze 427,47
11 0,61 β Cen Hadar 525,22
12 0,76 α Aql Altair 16,76
13 0,77 α Cru Acrux 320,72
14 0,87 var α Tau Aldebaran 65,10
15 0,98 α Vir Spika 262,20
16 1,06 α Sco Antares 604,02
17 1,16 β Gem Pollux 33,73
18 1,17 α PsA Fomalhaut 25,08
19 1,25 β Cru Becrux 352,62
20 1,25 α Cyg Deneb 3229,35
21 1,35 α2 Cen Alfa Centauri B 4,40
22 1,36 α Leo Regulus 77,50
23 1,5 ε CMa Adara 430,86
24 1,58 α Gem Kastor 51,57
25 1,59 γ Cru Gacrux 87,93
26 1,62 λ Sco Shaula 702,95
27 1,64 γ Ori Bellatrix 243,06
28 1,65 β Tau El Nath 131,05
29 1,67 β Car Miaplacidus 111,16
30 1,69 ε Ori Alnilam 1342,23
31 1,73 α Gru Al Nair 101,40
32 1,74 ζ Ori Alnitak 817,46
33 1,75 γ Vel Al Suhail 840,62
34 1,76 ε UMa Alioth 80,92
35 1,79 γ Peg Algenib 591,95
36 1,79 ε Sgr Kaus Australis 144,65
37 1,81 α UMa Dubhe 123,65
38 1,83 δ CMa Wezen 1792,11
39 1,85 η UMa Alkaid 100,69
40 1,86 ε Car Avior 632,11
41 1,86 θ Sco Sargas 272,02
42 1,9 β Aur Menkalinan 82,13
43 1,91 α TrA Atria 415,50
44 1,93 γ Gem Alhena 104,80
45 1,93 δ Vel Delta Velorum 79,75
46 1,94 α Pav Peacock 183,24
47 1,97 var α UMi Polárka 431,45
48 1,98 β CMa Murzim 499,49
49 1,99 α Hya Alfard 177,27
50 2,01 α Ari Hamal 65,92
51 2,01 γ Leo Algieba 125,64
52 2,04 β Cet Deneb Kaitos 95,83
53 2,05 σ Sgr Nunki 224,34
54 2,06 θ Cen Menkent 60,93
55 2,07 α And Alpheratz 97,07
56 2,07 κ Ori Saiph 2104,28
57 2,07 β And Mirach 199,35
58 2,07 β UMi Kochab 126,45
59 2,07 β Gru Beta Gruis 170,13
60 2,08 α Oph Ras Alhague 46,71
61 2,09 var β Per Algol 92,83
62 2,1 γ And Alamach 354,90
63 2,14 β Leo Denebola 36,17
64 2,15 γ Cas Gamma Cassiopeiae 613,09
65 2,2 γ Cen Gamma Centauri 130,40
66 2,21 ζ Pup Naos 1399,83
67 2,21 ι Car Aspidiske 692,48
68 2,22 α CrB Gemma 74,72
69 2,23 λ Vel Lambda Velorum 573,23
70 2,23 ζ UMa Mizar 78,15
71 2,23 γ Cyg Sadr 1524,13
72 2,24 α Cas Schedar 228,58
73 2,24 γ Dra Eltanin 147,59
74 2,25 δ Ori Mintaka 916,19
75 2,28 β Cas Caph 54,47
76 2,29 ε Cen Epsilon Centauri 375,77
77 2,29 δ Sco Dschubba 401,67
78 2,29 ε Sco Wei 65,43
79 2,3 α Lup Alpha Lupi 548,18
80 2,33 η Cen Eta Centauri 308,58
81 2,34 β UMa Merak 79,42
82 2,35 ε Boo Izar 209,76
83 2,38 ε Peg Enif 672,52
84 2,39 κ Sco Girtab 463,97
85 2,4 α Phe Ankaa 77,43
86 2,41 γ UMa Phecda 83,66
87 2,43 η Oph Sabik 84,12
88 2,44 β Peg Scheat 199,25
89 2,45 α Cep Alderamin 48,79
90 2,45 η CMa Aludra 3197,68
91 2,47 κ Vel Kappa Velorum 539,12
92 2,48 ε Cyg Gienah 72,05
93 2,49 α Peg Markab 139,63
94 2,54 α Cet Menkar 220,10
95 2,54 ζ Oph Zeta Ophiuchi 458,10
96 2,55 ζ Cen Zeta Centauri 384,61
97 2,56 δ Leo Zosma 57,70
98 2,56 β Sco Acrab 530,34
99 2,58 α Lep Arneb 1284,11
100 2,58 δ Cen Delta Centauri 395,34

Podľa absolútnej hviezdnej veľkosti[upraviť | upraviť zdroj]

Nižšie je uvedený zoznam najsvietivejších hviezd podľa absolútnej hviezdnej veľkosti. Absolútna hviezdna veľkosť je mierou hviezdnej svietivosti – celkové množstvo viditeľnej energie vyžarovanej hviezdou každú sekundu, ako by bolo v štandardnej vzdialenosti 10 parsekov od hviezdy samotnej). Presné poradie v tomto zozname nie je úplne dobre definovateľné:

  • Dvojité hviezdy sú spracované individuálne, zatiaľ čo iné zoznamy môžu ich jasnosti kombinovať.
  • Štatistické odchýlky v meraných hodnotách.
  • Niektoré hviezdy sú v skutočnosti premennými hviezdami, tieto sú označené s var.
Názov hviezdy Zdanlivá hv. veľkosť Absolútna hv. veľkosť Svietivosť v jednotkách Slnka
Slnko (ako referencia) -26,8 4,8 1
LBV 1806-20 40 000 000
Pištoľová hviezda -13,2 6 000 000
Cyg OB2-12 -12,2
HD 93129A -12,1
Eta Carinae 3,9 - 10,5 -12,1 4 000 000
QPM-241 -11,9
HDE 319718 -11,8
ρ Cassiopeiae 4,4 -9,6 550 000
Deneb 1,25 -8,73 135 000
Rigel 0,12 -8,1 100 000
Aludra 2,45 -7,51 85 000
Betelgeuze 0,41 -7,2 80 000
Wezen (Delta Canis Majoris) 1,83 -6,87 50 000
Omicron Canis Majoris 3,02 -6,46
Alnilam 1,69 -6,38 23 000
Sadr 2,23 -6,12
Naos 2,21 -5,95
Almaaz 3,03 -5,95
Iota Scorpii 2,99 -5,71
Eta Leonis 3,48 -5,60
Upsilon Carinae 2,92 -5,56
Canopus -0,62 -5,53
Hadar (Beta Centauri) 0,61 -5,42
Arneb 2,58 -5,40
Fí Velorum 3,52 -5,34
Regor 1,75 -5,31
Hatysa (Iota Orionis) 2,75 -5,30
Antares 0,92 -5,28 10 700
Alnitak 1,74 -5,26 10 500
Beta Crucis 1,25 -5,2 10 000
Shaula 1,62 -5,05
Mintaka (Delta Orionis) 2,25 -4,99
Pi Puppis 2,71 -4,92
Adara 1,50 -4,8
Xi Puppis 3,34 -4,74
Becrux 1,20 -4,7
Saiph 2,07 -4,65
Acrux 0,76 -4,6 3 960
Avior (Epsilon Carinae) 1,86 -4,58
Spika 1,00 -3,55 2 180
Shaula 1,60 -3,5 2 100
Achernar 0,46 -1,3 910
Gacrux 1,63 -1,2
Aldebaran 0,85 -0,63 149
Regulus 1,35 -0,52 134,2
Arktúr -0,04 -0,31 114
Capella 0,08 0,4 76
Kastor 1,98 0,5 58
Vega 0,00 0,58 50,1
Pollux 1,14 0,7 30,5
Sírius -1,46 1,4 23

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]