Zoznam ulíc a námestí vo Vrútkach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam ulíc a námestí v meste Vrútky. Ostatné pomenovanie ulíc vo Vrútkach sa uskutočnilo 14. októbra 2014, kedy bolo mestským zastupiteľstvom schválené Všeobecne záväzné nariadenie č. 5/2014 o určení názvu ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Vrútky, ktorým bolo zriadené a pomenované jediné vrútocké námestie.[1]

Ulice[upraviť | upraviť kód]

Ulica[2] Pomenovaná po Predchádzajúci názov / názvy Lokalita
I. československej brigády
A. Hlinku Andrej Hlinka Leningradská (do 06/1991)[3]
A. Sládkoviča Andrej Sládkovič Kutuzovova (do 06/1991)[3]
Bazová baza
Bystrá
Čachovský rad
Dielenská Kružná
Dlhá
Dolná Kružná
Dolný dvor
Dubná Skala Dubná Skala
Fatranská
Fínska Fínsko
Francúzskych partizánov
Gen. Alexandra Kordu Alexander Korda Urxova (do 06/1991)[3]
Hájska
Hlboká cesta -
Horná -
Horná Kružná
Horská ulica[4] -
Hradská -
Chotárna -
J.G. Tajovského Jozef Gregor Tajovský Suvorovova (do 06/1991)[3]
J. Kalinčiaka Ján Kalinčiak Komsomolská (do 06/1991)[3]
Jána Bodeneka Ján Bodenek Olbrachtova (do 06/1991)[3]
Jánošovská
Jedľová ulica jedľa
Jonášovská
Judíkova Andrej Judík, prvý starosta [5]
Južná
K. Kalocsaya Karol Kalocsay [3][5] Leníkova (do 06/1991)[3]
Kafendova Frico Kafenda
Karvaša a Blahovca partizáni Evžen Karvaš a Vladimír Blahovec [6]
Kmeťova Andrej Kmeť
Komorova
Krátka -
Langov dvor
Lesná
Lipová ulica[7] lipa
Lúčna -
Ľubochnianska Ľubochňa
M.R. Štefánika Milan Rastislav Štefánik Víťaznej armády (do 06/1991)[3]
M. Rázusa Martin Rázus Jegorovova (do 06/1991)[3]
Magurská Kľačianska Magura
Martinská mesto Martin
Matušovičovský rad -
Mierová -
Minčolská Minčol (vrch v Malej Fatre)
Mlynská -
Močiarna -
Mokraď -
Nábrežná -
Nová -
Odbojárska -
P.O. Hviezdoslava Pavol Országh Hviezdoslav Jiráskova (do 06/1991)[3]
Palackého František Palacký
Partizánska -
Podjavorinskej Ľudmila Podjavorinská
Potočná -
Radlinského
Republikánska -
Ruttkayovská -
Ružová -
Rybárska ulica -
S. H. Vajanského Svetozár Hurban Vajanský Žižkova (do 06/1991)[3]
Smreková ulica smrek
Sucháčovská -
Sv. Cyrila a Metoda Cyril a Metod Gottwaldova (do 06/1991)[3]
Šafárikova Pavol Jozef Šafárik
Šťastného
Švermova Jan Šverma
Turcová rieka Turiec
Ulica Ľudovíta Štúra[7] Ľudovít Štúr
Ulica na Kopanice -
Ulica poľná -
Ulica za mostom -
Úzka -
Váhová rieka Váh
Záhradnícka -
Železničná -

Námestia[upraviť | upraviť kód]

Námestie[2] Pomenované po Predchádzajúci názov / názvy Lokalita
Námestie S. Zachara[1] Stanislav Zachar

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b Všeobecne záväzné nariadenie č. 5/2014 o určení názvu ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Vrútky [online]. mesto Vrútky, 29.9.2014, [cit. 2015-12-01]. Dostupné online.
  2. a b Zoznam ulíc mesta Vrútky [online]. Vrútky : mesto Vrútky, [cit. 2015-05-22]. Dostupné online.
  3. a b c d e f g h i j k l m MAZÚR, Miroslav. Dvadsať rokov samostatnosti Vrútok. Vrútočan, 9 2010, roč. 21, s. 6 - 10. Dostupné online [cit. 2015-12-02]. ISSN 1339-6730.
  4. Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Vrútky č. 2/2010 o určení názvu ulice v meste Vrútky [online]. mesto Vrútky, 31.8.2010, [cit. 2015-12-01]. Dostupné online.
  5. a b Predstavitelia mesta Vrútky 1900 - 2014 [online]. Vrútky : mesto Vrútky, [cit. 2015-12-02]. Dostupné online.
  6. DÍREROVÁ, Miroslava. Karvaš a Blahovec zomreli v objatí [online]. www.sme.sk, 30.8.2009, [cit. 2015-12-01]. Dostupné online.
  7. a b Všeobecne záväzné nariadenie č. 3/2004 o označovaní ulíc v meste Vrútky [online]. mesto Vrútky, 5.4.2004, [cit. 2015-12-01]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]