Zoznam víťazov mužskej dvojhry na Wimbledone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tabuľa s víťazmi dvojhry na schodišti centrálneho dvorca
Fred Perry vyhral mužskú dvojhru trikrát za sebou. Od jeho posledného víťazstva v roku 1936 Briti čakali 77 rokov na ďalšieho domáceho víťaza.
Björn Borg vyhral Wimbledon päťkrát za sebou (1976-1980)
Američan Pete Sampras vyrovnal siedmimi titulmi dlhoročný rekord Williama Renshawa
Roger Federer vyhral sedem z ôsmich finále, ktorých sa zúčastnil
Andy Murray v roku 2013 ukončil 77 ročné čakánie Britov na triumf domáceho hráča

Toto je zoznam víťazov mužskej dvojhry v turnaji Wimbledon, tretieho tenisového grandslamu sezóny.

Rekordy[upraviť | upraviť zdroj]

Najmladší víťaz:

Najstarší víťaz:


Tri a viac titulov[upraviť | upraviť zdroj]

Tenista Počet titulov Rok
Švajčiarsko Roger Federer 8x 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017
Spojené kráľovstvo William Renshaw 7x 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1889
USA Pete Sampras 7x 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2000
Švédsko Björn Borg 5x 1976, 1977, 1978, 1979, 1980
Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty 5x 1902, 1903, 1904, 1905, 1906
Austrália Rod Laver 4x 1961, 1962, 1968, 1969
Spojené kráľovstvo Reginald Doherty 4x 1897, 1898, 1899, 1900
Spojené kráľovstvo Tony Wilding 4x 1910, 1911, 1912, 1913
Spojené kráľovstvo Arthur Gore 3x 1901, 1908, 1909
USA Bill Tilden 3x 1920, 1921, 1930
Nemecko Boris Becker 3x 1985, 1986, 1989
Spojené kráľovstvo Fred Perry 3x 1934, 1935, 1936
USA John McEnroe 3x 1981, 1983, 1984
Austrália John Newcombe 3x 1967, 1970, 1971
Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley 3x 1891, 1892, 1895

Listina víťazov[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Víťaz Porazený finalista Výsledok
1877 Spojené kráľovstvo Spencer Gore Spojené kráľovstvo William Marshall 6-1 6-2 6-4
1878 Spojené kráľovstvo Frank Hadow Spojené kráľovstvo Spencer Gore 7-5 6-1 9-7
1879 Spojené kráľovstvo John Hartley Spojené kráľovstvo Vere St. Leger Goold 6-2 6-4 6-2
1880 Spojené kráľovstvo John Hartley Spojené kráľovstvo Herbert Lawford 6-3 6-2 2-6 6-3
1881 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo John Hartley 6-0 6-1 6-1
1882 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo Ernest Renshaw 6-1 2-6 4-6 6-2 6-2
1883 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo Ernest Renshaw 2-6 6-3 6-3 4-6 6-3
1884 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo Herbert Lawford 6-0 6-4 9-7
1885 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo Herbert Lawford 7-5 6-2 4-6 7-5
1886 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo Herbert Lawford 6-0 5-7 6-3 6-4
1887 Spojené kráľovstvo Herbert Lawford Spojené kráľovstvo Ernest Renshaw 1-6 6-3 3-6 6-4 6-4
1888 Spojené kráľovstvo Ernest Renshaw Spojené kráľovstvo Herbert Lawford 6-3 7-5 6-0
1889 Spojené kráľovstvo William Renshaw Spojené kráľovstvo Ernest Renshaw 6-4 6-1 3-6 6-0
1890 Spojené kráľovstvo Willoughby Hamilton Spojené kráľovstvo William Renshaw 6-8 6-2 3-6 6-1 6-1
1891 Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley Spojené kráľovstvo Joshua Pim 6-4 1-6 7-5 6-0
1892 Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley Spojené kráľovstvo Joshua Pim 4-6 6-3 6-3 6-2
1893 Spojené kráľovstvo Joshua Pim Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley 3-6 6-1 6-3 6-2
1894 Spojené kráľovstvo Joshua Pim Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley 10-8 6-2 8-6
1895 Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley Spojené kráľovstvo Wilberforce Eaves 4-6 2-6 8-6 6-2 6-3
1896 Spojené kráľovstvo Harold Mahony Spojené kráľovstvo Wilfred Baddeley 6-2 6-8 5-7 8-6 6-3
1897 Spojené kráľovstvo Reginald Doherty Spojené kráľovstvo Harold Mahony 6-4 6-4 6-3
1898 Spojené kráľovstvo Reginald Doherty Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty 6-3 6-3 2-6 5-7 6-1
1899 Spojené kráľovstvo Reginald Doherty Spojené kráľovstvo Arthur Gore 1-6 4-6 6-3 6-3 6-3
1900 Spojené kráľovstvo Reginald Doherty Spojené kráľovstvo Sydney Smith 6-8 6-3 6-1 6-2
1901 Spojené kráľovstvo Arthur Gore Spojené kráľovstvo Reginald Doherty 4-6 7-5 6-4 6-4
1902 Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty Spojené kráľovstvo Arthur Gore 6-4 6-3 3-6 6-0
1903 Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty Spojené kráľovstvo Frank Riseley 7-5 6-3 6-0
1904 Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty Spojené kráľovstvo Frank Riseley 6-1 7-5 8-6
1905 Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty Austrália Norman Brookes 8-6 6-2 6-4
1906 Spojené kráľovstvo Lawrence Doherty Spojené kráľovstvo Frank Riseley 6-4 4-6 6-2 6-3
1907 Austrália Norman Brookes Spojené kráľovstvo Arthur Gore 6-4 6-2 6-2
1908 Spojené kráľovstvo Arthur Gore Spojené kráľovstvo Herbert Barrett 6-3 6-2 4-6 3-6 6-4
1909 Spojené kráľovstvo Arthur Gore Spojené kráľovstvo Josiah Ritchie 6-8 1-6 6-2 6-2 6-2
1910 Nový Zéland Tony Wilding Spojené kráľovstvo Arthur Gore 6-4 7-5 4-6 6-2
1911 Nový Zéland Tony Wilding Spojené kráľovstvo Herbert Barrett 6-4 4-6 2-6 6-2 RET
1912 Nový Zéland Tony Wilding Spojené kráľovstvo Arthur Gore 6-4 6-4 4-6 6-4
1913 Nový Zéland Tony Wilding USA Maurice McLoughlin 8-6 6-3 10-8
1914 Austrália Norman Brookes Nový Zéland Tony Wilding 6-4 6-4 7-5
1915 prvá svetová vojna
1916
1917
1918
1919 Austrália Gerald Patterson Austrália Norman Brookes 6-3 7-5 6-2
1920 USA Bill Tilden Austrália Gerald Patterson 2-6 6-2 6-3 6-4
1921 USA Bill Tilden Spojené kráľovstvo Brian Norton 4-6 2-6 6-1 6-0 7-5
1922 Austrália Gerald Patterson Austrália Randolph Lycett 6-3 6-4 6-2
1923 USA Bill Johnston USA Frank Hunter 6-0 6-3 6-1
1924 Francúzsko Jean Borotra Francúzsko René Lacoste 6-1 3-6 6-1 3-6 6-4
1925 Francúzsko René Lacoste Francúzsko Jean Borotra 6-3 6-3 4-6 8-6
1926 Francúzsko Jean Borotra USA Howard Kinsey 8-6 6-1 6-3
1927 Francúzsko Henri Cochet Francúzsko Jean Borotra 4-6 4-6 6-3 6-4 7-5
1928 Francúzsko René Lacoste Francúzsko Henri Cochet 6-1 4-6 6-4 6-2
1929 Francúzsko Henri Cochet Francúzsko Jean Borotra 6-4 6-3 6-4
1930 USA Bill Tilden USA Wilmer Allison, Jr. 6-3 9-7 6-4
1931 USA Sidney Wood USA Frank Shields w/o
1932 USA Ellsworth Vines Spojené kráľovstvo Bunny Austin 6-4 6-2 6-0
1933 Austrália Jack Crawford USA Ellsworth Vines 4-6 11-9 6-2 2-6 6-4
1934 Spojené kráľovstvo Fred Perry Austrália Jack Crawford 6-3 6-0 7-5
1935 Spojené kráľovstvo Fred Perry Nacistické Nemecko Gottfried von Cramm 6-2 6-4 6-4
1936 Spojené kráľovstvo Fred Perry Nacistické Nemecko Gottfried von Cramm 6-1 6-1 6-0
1937 USA Don Budge Nacistické Nemecko Gottfried von Cramm 6-3 6-4 6-2
1938 USA Don Budge Spojené kráľovstvo Bunny Austin 6-1 6-0 6-3
1939 USA Bobby Riggs USA Elwood Cooke 2-6 8-6 3-6 6-3 6-2
1940 druhá svetová vojna
1941
1942
1943
1944
1945
1946 Francúzsko Yvon Petra Austrália Geoff Brown 6-2 6-4 7-9 5-7 6-4
1947 USA Jack Kramer USA Tom Brown 6-1 6-3 6-2
1948 USA Bob Falkenburg Austrália John Bromwich 7-5 0-6 6-2 3-6 7-5
1949 USA Ted Schroeder Egypt (1922-1952) Jaroslav Drobný 3-6 6-0 6-3 4-6 6-4
1950 USA Budge Patty Austrália Frank Sedgman 6-1 8-10 6-2 6-3
1951 USA Dick Savitt Austrália Ken McGregor 6-4 6-4 6-4
1952 Austrália Frank Sedgman Egypt (1922-1952) Jaroslav Drobný 4-6 6-2 6-3 6-2
1953 USA Vic Seixas Dánsko Kurt Nielsen 9-7 6-3 6-4
1954 Egypt (1952-1958) Jaroslav Drobný Austrália Ken Rosewall 13-11 4-6 6-2 9-7
1955 USA Tony Trabert Dánsko Kurt Nielsen 6-3 7-5 6-1
1956 Austrália Lew Hoad Austrália Ken Rosewall 6-2 4-6 7-5 6-4
1957 Austrália Lew Hoad Austrália Ashley Cooper 6-2 6-1 6-2
1958 Austrália Ashley Cooper Austrália Neale Fraser 3-6 6-3 6-4 13-11
1959 Peru Alex Olmedo Austrália Rod Laver 6-4 6-3 6-4
1960 Austrália Neale Fraser Austrália Rod Laver 6-4 3-6 9-7 7-5
1961 Austrália Rod Laver USA Chuck McKinley 6-3 6-1 6-4
1962 Austrália Rod Laver Austrália Marty Mulligan 6-2 6-2 6-1
1963 USA Chuck McKinley Austrália Fred Stolle 9-7 6-1 6-4
1964 Austrália Roy Emerson Austrália Fred Stolle 6-1 12-10 4-6 6-3
1965 Austrália Roy Emerson Austrália Fred Stolle 6-2 6-4 6-4
1966 Španielsko Manolo Santana USA Dennis Ralston 6-4 11-9 6-4
1967 Austrália John Newcombe Nemecko Wilhelm P. Bungert 6-3 6-1 6-1
Otvorená éra
1968 Austrália Rod Laver Austrália Tony Roche 6-3 6-4 6-2
1969 Austrália Rod Laver Austrália John Newcombe 6-4 5-7 6-4 6-4
1970 Austrália John Newcombe Austrália Ken Rosewall 5-7 6-3 6-2 3-6 6-1
1971 Austrália John Newcombe USA Stan Smith 6-3 5-7 2-6 6-4 6-4
1972 USA Stan Smith Rumunská socialistická republika Ilie Năstase 4-6 6-3 6-3 4-6 7-5
1973 Československo Jan Kodeš Sovietsky zväz Alex Metreveli 6-1 9-8 6-3
1974 USA Jimmy Connors Austrália Ken Rosewall 6-1 6-1 6-4
1975 USA Arthur Ashe USA Jimmy Connors 6-1 6-1 5-7 6-4
1976 Švédsko Björn Borg Rumunská socialistická republika Ilie Năstase 6-4 6-2 9-7
1977 Švédsko Björn Borg USA Jimmy Connors 3-6 6-2 6-1 5-7 6-4
1978 Švédsko Björn Borg USA Jimmy Connors 6-2 6-2 6-3
1979 Švédsko Björn Borg USA Roscoe Tanner 6-7(4) 6-1 3-6 6-3 6-4
1980 Švédsko Björn Borg USA John McEnroe 1-6 7-5 6-3 6-7(16) 8-6
1981 USA John McEnroe Švédsko Björn Borg 4-6 7-6(1) 7-6(4) 6-4
1982 USA Jimmy Connors USA John McEnroe 3-6 6-3 6-7(2) 7-6(5) 6-4
1983 USA John McEnroe Nový Zéland Chris Lewis 6-2 6-2 6-2
1984 USA John McEnroe USA Jimmy Connors 6-1 6-1 6-2
1985 Nemecko Boris Becker Južná Afrika (1928-1994) Kevin Curren 6-3 6-7(4) 7-6(3) 6-4
1986 Nemecko Boris Becker Československo Ivan Lendl 6-4 6-3 7-5
1987 Austrália Pat Cash Československo Ivan Lendl 7-6(5) 6-2 7-5
1988 Švédsko Stefan Edberg Nemecko Boris Becker 4-6 7-6(2) 6-4 6-2
1989 Nemecko Boris Becker Švédsko Stefan Edberg 6-0 7-6(1) 6-4
1990 Švédsko Stefan Edberg Nemecko Boris Becker 6-2 6-2 3-6 3-6 6-4
1991 Nemecko Michael Stich Nemecko Boris Becker 6-4 7-6(4) 6-4
1992 USA Andre Agassi Chorvátsko Goran Ivanišević 6-7(8) 6-4 6-4 1-6 6-4
1993 USA Pete Sampras USA Jim Courier 7-6(3) 7-6(6) 3-6 6-3
1994 USA Pete Sampras Chorvátsko Goran Ivanišević 7-6(2) 7-6(5) 6-0
1995 USA Pete Sampras Nemecko Boris Becker 6-7 6-2 6-4 6-2
1996 Holandsko Richard Krajicek USA MaliVai Washington 6-3 6-4 6-3
1997 USA Pete Sampras Francúzsko Cédric Pioline 6-4 6-2 6-4
1998 USA Pete Sampras Chorvátsko Goran Ivanišević 6-7(2) 7-6(9) 6-4 3-6 6-2
1999 USA Pete Sampras USA Andre Agassi 6-3 6-4 7-5
2000 USA Pete Sampras Austrália Patrick Rafter 6-7(10) 7-6(5) 6-4 6-2
2001 Chorvátsko Goran Ivanišević Austrália Patrick Rafter 6-3 3-6 6-3 2-6 9-7
2002 Austrália Lleyton Hewitt Argentína David Nalbandian 6-1 6-3 6-2
2003 Švajčiarsko Roger Federer Austrália Mark Philippoussis 7-6(5) 6-2 7-6(3)
2004 Švajčiarsko Roger Federer USA Andy Roddick 4-6 7-5 7-6(3) 6-4
2005 Švajčiarsko Roger Federer USA Andy Roddick 6-2 7-6(2) 6-4
2006 Švajčiarsko Roger Federer Španielsko Rafael Nadal 6-0 7-6(5) 6-7(2) 6-3
2007 Švajčiarsko Roger Federer Španielsko Rafael Nadal 7-6(7) 4-6 7-6(3) 2-6 6-2
2008 Španielsko Rafael Nadal Švajčiarsko Roger Federer 6-4 6-4 6-7(5) 6-7(8) 9-7
2009 Švajčiarsko Roger Federer USA Andy Roddick 5-7 7-6(6) 7-6(5) 3-6 16-14
2010 Španielsko Rafael Nadal Česká republika Tomáš Berdych 6-3 7-5 6-4
2011 Srbsko Novak Djoković Španielsko Rafael Nadal 6-4 6-1 1-6 6-3
2012 Švajčiarsko Roger Federer Spojené kráľovstvo Andy Murray 4-6 7-5 6-3 6-4
2013 Spojené kráľovstvo Andy Murray Srbsko Novak Djoković 6-4 7-5 6-4

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam vítězů mužské dvouhry ve Wimbledonu na českej Wikipédii.