Zrovnoprávnenie černochov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V 20. rokoch 20. storočia v období medzi koncom prvej svetovej vojny a veľkou hospodárskou krízou, došlo v newyorskom Harleme k vzniku nového výrazne aktívneho literárneho hnutia. Hnutie, ktoré sa zasadzovalo za zrovnoprávnenie čiernych obyvateľov bolo reprezentované viacerými autormi: Alain Locke, James Weldon Johnson, Claude McKay, Countee Cullen, Langston Hughes, Zora Neale Hurston, Jessie Redmon Fauset, Jean Toomer, Wallace Thurman a Arna Bontemps. Toto obdobie vstúpilo do histórie ako čierna renesancia.

Problematika rasového zrovnoprávnenia vystúpila do popredia tiež v 60. rokoch 20. storočia predovšetkým v Spojených štátoch, kde pôsobil Martin Luther King, vodca hnutia za zrovnoprávnenie čiernych obyvateľov.

Na formálnej úrovni sa začalo černochom hovoriť Afroameričania a termín neger sa postupne stal nežiaducim. Ľudia sa mu začali vyhýbať a nahradili ho výrazom "N-word", prípadne v písomnej forme n*gg*r.

Jedným z lídrov hnutia za zrovnoprávnenie černochov bol aj hudobník James Brown. Jeho hit "Say It Loud (I´m Black And I´m Proud)" sa stal symbolom čiernych obyvateľov a ich boja za ľudské práva. Skladbu zahral aj na inaugurácii prezidenta Richarda Nixona v roku 1969. "Vždy stál pri nás, obyčajných ľuďoch. James Brown vymazal z nášho slovníka slovo neger. Prinútil nás tvrdo a pekne nahlas povedať, že sme čierni a patrične na to hrdí," povedal na Brownovom pohrebe v roku 2006 známy bojovník za práva černochov, reverend Al Sharpton.

Za zrovnoprávnenie černochov sa medzi inými významne angažoval tiež americký trapistický mních Thomas Feverel Merton.

Téma odstránenia rasovej diskriminácie je, rovnako ako ľudské predsudky a netolerancia v širšom rozsahu, aktuálna dodnes. V praxi sa uplatňujú antidiskriminačné a antiopresívne techniky, známy je aj prístup označovaný ako pozitívna diskriminácia.

Vybraní aktivisti za ľudské práva[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rosa Parksová (* 4. február 1913, Tuskegee, Alabama, USA – † 24. október 2005, Detroit, Michigan, USA), aktivistka za občianske práva v USA, symbol boja amerických černochov za svoje práva.
  • Martin Luther King, Jr. (* 15. január 1929, Atlanta, Georgia – † 4. apríl 1968, Memphis, Tennessee), americký kazateľ, bojovník za občianske práva a nositeľ Nobelovej ceny za mier.
  • Steve Biko (* 18. december 1946, King William's Town, vtedy Juhoafrická únia – † 12. september 1977, Pretoria), juhoafrický bojovník za ľudské práva pôvodného obyvateľstva Afriky.
  • Thomas Merton (* 31. január 1915 Prades, Východné Pyreneje – † 10. december 1968 Bangkok), trapistický mních, kňaz a mystik, bojovník za sociálnu spravodlivosť a ľudské práva.
  • Tupac Amaru Shakur (* 16. jún 1971 New York – † 13. september 1996 Las Vegas)
  • Afeni Shakur Davis (* 22. január 1947, Alice Faye Williams-† 2. mája 2016, Sausalito, Kalifornia, USA)