Simpsonovci: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
Lady Rowena (diskusia | príspevky)
d doplnenie o preklad z CS
Riadok 1: Riadok 1:
'''Simpsonovci''' (''The Simpsons'') je [[animácia|kreslený]] seriál o „takej normálnej rodinke“, ktorú vymyslel [[Matt Groening]]. Prvý diel sa odvysielal v televízii [[17. december|17. decembra]] [[1989]] a odvtedy je najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v histórii. Odvysielalo sa skoro 400 dielov v 19 sériach
'''Simpsonovci''' (''The Simpsons'') je [[animácia|kreslený]] seriál o „takej normálnej rodinke“, ktorú vymyslel [[Matt Groening]]. Prvý diel sa odvysielal v televízii [[17. december|17. decembra]] [[1989]] a odvtedy je najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v histórii (k [[18. máj]]u [[2008]] má 20 sérií a 423 epizód). Po prvý raz sa na obrazovke objavili Simpsonovci [[19. apríl]]a [[1987]] ako dvojminútový skeč, z ktorého neskôr vzniklo ďalších 48 pokračovaní. Prvá epizóda v podobe, ako poznáme Simpsonovcov dnes, mala názov ''Vianoce u Simpsonovcov'' ([[angličtina|angl.]] ''Simpsons Roasting on an Open Fire'') a zaznamenala obrovský úspech. Na Slovensku bola premiéra 1. celovečerného filmu o Simsponovcoch - The Simpsons Movie [[26. júl]]a [[2007]].

Na Slovensku bola premiéra 1. celovečerného filmu o Simsponovcoch - The Simpsons Movie 26.7.2007.
== Námet ==

Základný koncept Simpsonovcov vymyslel ich tvorca Matt Groening za 15 minút, ktoré strávil v čakárni producenta [[James L. Brooks|Jamesa L. Brooksa]], ktorému mal dať námet na animovaný seriál. Groening pôvodne uvažoval nad tým, že by vytvoril seriál podľa jeho komiksových stripov ''Life in Hell'', no potom ho napadol námet na Simpsonovcov.

== Rodina Simpsonových ==

Pri výbere mien mnohých postáv sa Matt Groening inšpiroval svojím najbližším okolím:

* [[Homer Simpson]] - ''Homer Groening'' (otec Matta Groeninga)
* [[Marge Simpsonová]] - ''Margaret Groeningová'' (jeho matka)
* [[Líza Simpsonová]] - ''Lisa Groeningová'' (jeho sestra)
* [[Maggie Simpsonová]] - ''Maggie Groeningová'' (ďalšia sestra)
* [[Bart Simpson]] ([[anagram]] slova BRAT - nespratník) - Bart pravdepodobne stvárňuje samotného Matta

Avšak v samotnom seriáli Barta niekedy nazývajú Bartolomej Simpson, takže môže ísť iba o skratku tohto mena.

Základnú rodinu Simpsonových tvoria rodičia [[Homer Simpson]] a [[Marge Simpsonová]], deti [[Bart Simpson|Bart]], [[Líza Simpsonová|Líza]] a [[Maggie Simpsonová|Maggie]], pes [[Spasiteľ (Simpsonovi)|Spasiteľ]] a mačka [[Snehulka II.]], ktorá však nešťastne zomrela v dieli [[Ja, robot (Simpsonovi)|Ja, robot]] (15. séria). Líza si našla novú mačku [[Snehulka III.|Snehulku III.]], ktorá sa jej nešťastne utopila v akváriu, i štvrtá Lízina mačka [[Coltrane]] zomrela, tentokrát vypadla z otvoreného okna, a až piata mačka, ktorú [[Líza]] nazvala opäť [[Snehulka II.]] - tá jej už zostala. Ďalšími príbuznými sú sestry Marge [[Patty Bouvierová|Patty]] a [[Selma Bouvierová|Selma]] Bouvierove, Homerov otec [[Abe Simpson|Abe]], Homerova matka [[Mona Simpsonová]], ktorá je na úteku pred zákonom, jeho nevlastný brat [[Herbert Powell]] a nevlastná sestra (po prvý raz sa objavila v epizóde [[Obťažoval som anglickú kráľovnú]] ([[angličtina|angl.]] ''The Regina Monologues''), až po postavy, ktoré sa nikdy neobjavili, len sa o nich hovorilo. Medzi také patrí strýko Arthur či Homerov bratranec Frank, z ktorého sa neskôr stala Františka a potom sa dal k nejakej okultnej sekte, kde mu hovoria „Matka Shabooboo“.

Miesta, v ktorých sa seriál odohráva, sú rôznorodé, najčastejšie sa dej odohráva vo fiktívnom meste [[Springfield]], bydlisku väčšiny hlavných postáv. A ako hovorí sám Matt Groening: ''Aj keď pochádzam zo Springfieldu v [[Illinois]], názov Springfield som zvolil preto, že je to jedno z najčastejších mien miest a osád v [[Spojené štáty|USA]]''.

== Dabing ==


V originálnom znení sú:
V originálnom znení sú:

* '''Homer Simpson''' - [[Dan Castellaneta]]
* '''Homer Simpson''' - [[Dan Castellaneta]]
* '''Marge Simpsonová''' - [[Julie Kavner]]
* '''Marge Simpsonová''' - [[Julie Kavner]]
Riadok 9: Riadok 31:
* '''Maggie Simpsonová''' - Nancy Cartwright
* '''Maggie Simpsonová''' - Nancy Cartwright
* '''Mr. Burns''', '''Waylon Smithers''', '''Ned Flanders''' - [[Harry Shearer]]
* '''Mr. Burns''', '''Waylon Smithers''', '''Ned Flanders''' - [[Harry Shearer]]

Každý z dabingových hercov má v seriáli niekoľko postáv.
Každý z dabingových hercov má v seriáli niekoľko postáv.


== Rodina Simpsonovcov ==
== Film ==

Pri výbere mien mnohých postáv sa Matt Groening inšpiroval svojím najbližším okolím:
V roku [[2006]] sa objavili správy, že Matt Groening súhlasí s celovečernou verziou seriálu. Film ''The Simpsons Movie'', uvedený [[27. júl]]a [[2007]], má charakter dielu „pretiahnutého“ na dĺžku filmu. Príbeh filmu sa točí okolo Homera, ktorý zaviní najväčšiu katastrofu sveta. Celý film je vytvorený pomocou 2D technológie, na rozdiel od mnohých 3D animovaných filmov (ale i vo filme je niekoľko 3D scén, evidentne renderovaných pomocou počítača).
* [[Homer Simpson]] - Homer Groening (otec Matta Groeninga),

* [[Marge Simpsonová]] - Margaret Groeningová (jeho matka),
== Zaujímavosti ==
* [[Líza Simpsonová]] - Lisa Groeningová (jeho sestra),
=== Ocenenia ===
* [[Maggie Simpsonová]] - Maggie Groeningová (ďalšia sestra),

* [[Bart Simpson]] -[[anagram]] slova BRAT - nespratník - Bart pravdepodobne stvárňuje samotného Matta.
[[Obrázok:Walk of fame - The Simpsons.jpg|thumb|Hviezda Simpsonovcov na Hollywoodskom chodníku slávy]]
Avšak v samotnom seriáli Barta niekedy nazývajú Bartolomej Simpson, takže môže ísť iba o skratku tohto mena.
Simpsonovci v priebehu svojej televíznej existencie získali celý rad ocenení. Len tak náhodne: [[Bart Simpson]]
bol časopisom [[Time]] vedľa [[Frank Sinatra|Franka Sinatru]] či [[Steven Spielberg|Stevena Spielberga]] uniestnený do
rebríčka 50 najvplyvnejších osobností v zábavnom priemysle. Simpsonovci majú tiež svoju vlastnú hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy a tiež prekonali doterajší [[rekord]] seriálu [[Flinstonovci]] v počte epizód.


== Obsahy jednotlivých častí ==
== Obsahy jednotlivých častí ==

Verzia z 11:05, 27. august 2008

Simpsonovci (The Simpsons) je kreslený seriál o „takej normálnej rodinke“, ktorú vymyslel Matt Groening. Prvý diel sa odvysielal v televízii 17. decembra 1989 a odvtedy je najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v histórii (k 18. máju 2008 má 20 sérií a 423 epizód). Po prvý raz sa na obrazovke objavili Simpsonovci 19. apríla 1987 ako dvojminútový skeč, z ktorého neskôr vzniklo ďalších 48 pokračovaní. Prvá epizóda v podobe, ako poznáme Simpsonovcov dnes, mala názov Vianoce u Simpsonovcov (angl. Simpsons Roasting on an Open Fire) a zaznamenala obrovský úspech. Na Slovensku bola premiéra 1. celovečerného filmu o Simsponovcoch - The Simpsons Movie 26. júla 2007.

Námet

Základný koncept Simpsonovcov vymyslel ich tvorca Matt Groening za 15 minút, ktoré strávil v čakárni producenta Jamesa L. Brooksa, ktorému mal dať námet na animovaný seriál. Groening pôvodne uvažoval nad tým, že by vytvoril seriál podľa jeho komiksových stripov Life in Hell, no potom ho napadol námet na Simpsonovcov.

Rodina Simpsonových

Pri výbere mien mnohých postáv sa Matt Groening inšpiroval svojím najbližším okolím:

Avšak v samotnom seriáli Barta niekedy nazývajú Bartolomej Simpson, takže môže ísť iba o skratku tohto mena.

Základnú rodinu Simpsonových tvoria rodičia Homer Simpson a Marge Simpsonová, deti Bart, Líza a Maggie, pes Spasiteľ a mačka Snehulka II., ktorá však nešťastne zomrela v dieli Ja, robot (15. séria). Líza si našla novú mačku Snehulku III., ktorá sa jej nešťastne utopila v akváriu, i štvrtá Lízina mačka Coltrane zomrela, tentokrát vypadla z otvoreného okna, a až piata mačka, ktorú Líza nazvala opäť Snehulka II. - tá jej už zostala. Ďalšími príbuznými sú sestry Marge Patty a Selma Bouvierove, Homerov otec Abe, Homerova matka Mona Simpsonová, ktorá je na úteku pred zákonom, jeho nevlastný brat Herbert Powell a nevlastná sestra (po prvý raz sa objavila v epizóde Obťažoval som anglickú kráľovnú (angl. The Regina Monologues), až po postavy, ktoré sa nikdy neobjavili, len sa o nich hovorilo. Medzi také patrí strýko Arthur či Homerov bratranec Frank, z ktorého sa neskôr stala Františka a potom sa dal k nejakej okultnej sekte, kde mu hovoria „Matka Shabooboo“.

Miesta, v ktorých sa seriál odohráva, sú rôznorodé, najčastejšie sa dej odohráva vo fiktívnom meste Springfield, bydlisku väčšiny hlavných postáv. A ako hovorí sám Matt Groening: Aj keď pochádzam zo Springfieldu v Illinois, názov Springfield som zvolil preto, že je to jedno z najčastejších mien miest a osád v USA.

Dabing

V originálnom znení sú:

Každý z dabingových hercov má v seriáli niekoľko postáv.

Film

V roku 2006 sa objavili správy, že Matt Groening súhlasí s celovečernou verziou seriálu. Film The Simpsons Movie, uvedený 27. júla 2007, má charakter dielu „pretiahnutého“ na dĺžku filmu. Príbeh filmu sa točí okolo Homera, ktorý zaviní najväčšiu katastrofu sveta. Celý film je vytvorený pomocou 2D technológie, na rozdiel od mnohých 3D animovaných filmov (ale i vo filme je niekoľko 3D scén, evidentne renderovaných pomocou počítača).

Zaujímavosti

Ocenenia

Hviezda Simpsonovcov na Hollywoodskom chodníku slávy

Simpsonovci v priebehu svojej televíznej existencie získali celý rad ocenení. Len tak náhodne: Bart Simpson bol časopisom Time vedľa Franka Sinatru či Stevena Spielberga uniestnený do rebríčka 50 najvplyvnejších osobností v zábavnom priemysle. Simpsonovci majú tiež svoju vlastnú hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy a tiež prekonali doterajší rekord seriálu Flinstonovci v počte epizód.

Obsahy jednotlivých častí

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Simpsonovci

Externé odkazy

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA